Ziare.com

Smirnov se teme ca Romania va interveni in conflictul transnistrean

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 18:13

   

Smirnov se teme ca Romania va interveni in conflictul transnistrean
Presedintele moldovean Vladimir Voronin i-a propus liderului transnistrean sa examineze dezarmarea totala a ambelor parti, ca garantie de securitate, dar Igor Smirnov a spus ca aceasta nu ar exclude interventia in conflict a unor state straine si in special a Romaniei.

Cei doi lideri s-au intalnit miercuri la Tiraspol, dupa mai multe amanari. Prima parte a intalnirii s-a desfasurat in prezenta presei, iar cea de-a doua - cu usile inchise, potrivit agentiei transnistrene Lenta PMR citata de Newsin.

Cei doi lideri au convenit ca urmatoarea intrevedere sa aiba loc in martie 2009.

Tema discutiilor, la care au participat si oficiali de ambele parti, pe langa presedinti, a fost formatul intalnirilor ulterioare, probleme de securitate si libera circulatie a persoanelor si marfurilor.

Delegatia moldoveneasca a insistat asupra desfasurarii negocierilor pentru solutionarea conflictului moldo-transnistrean in format 5+2, in timp ce partea transnistreana considera ca acest format s-a dovedit ineficient.

In vederea solutionarii numeroaselor probleme care practic blocheaza procesul de solutionare, ar fi mai adecvata desfasurarea unor negocieri directe dintre Chisinau si Tiraspol, considera partea transnistreana.

Tiraspolul considera ca Republica Moldova ar trebui sa dea Transnistriei garantii de neaplicare a fortei, adoptand o lege in acest sens, care ar exclude folosirea fortei pentru solutionarea conflictului transnistrean.

In replica, delegatia moldoveneasca a propus examinarea dezarmarii totale a ambelor parti.

Insa Tiraspolul considera ca acest pas nu va asigura securitatea in regiune, intrucat nu exclude folosirea de formatiuni non-militare (ex: politia), deasemenea interventia in conflict a unor state straine, in particular a Romaniei.

La sfarsitul intalnirii, Vladimir Voronin i-a transmis lui Smirnov un pachet de documente, in care sunt expuse propunerile Republicii Moldova de solutionarea a conflictului.

Demonizarea imaginii Romaniei, alaturi de cea a Chisinaului, a fost unul dintre elementele centrale ale propagandei Tiraspolului oficial in ultimii 16 ani, dupa incheierea razboiului de la Nistru din 1992.

Autoritatile transnistrene insista asupra faptului ca perspectiva unirii Republicii Moldova cu Romania a si provocat razboiul de pe Nistru, regiunea transnistreana opunandu-se incercarilor puterii de atunci de la Chisinau de a unifica prin forta regiunea cu Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1428 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

NU !!!

Asta sa nu faca Romania, daca se amesteca va fi si Romania DIVIZATA !!

 

Du-te-n ***, prostavane !

Si inca o data: du-te-n *** ! (Respectiv in Rusia ta natala...)

Revoltator....!!!

Nascut din Scarba si nevrut de Parinti tai si Blestem al Natiunii Romane !
*** Tu habar nu ai Ce inseamna un Astfel de Amestec Militar sau Politic !
Dute Si Suge Tatele Lui Maicata si Nu te mai baga cu Comentarii, Nu Cunosti pericolele Politice.
Romania este si va ramane Mic si Mititel in Fata Marilori Puteri Care decid la Voia Lor !
Tinetiva Neutrii si nu va Bagatii !!!!!
Asta sa fie valabil Pentru Toti Ne Cunascatori al Politicii !!!!

ha! "Divizata?" eu credeam ca Romania e divizata inca de la razboiul II cand

s-au pierdut teritorii precum Basarabia, Bucovina si Moldova.

Ce alta divizarea se mai poate face in Romania?

Ah, ca tot suntem la tema politicii regionale, cand vor incepe alesii nostri negocierile pentru repatrierea tezaurului de aur???

De cand ?

Intrebare: De cand Romania este considerata "un Stat strain" pe teritoriul Basarabiei lui Stefan cel Mare si Sfant, teritoriu care apartine Romaniei prin drept istoric, cutumiar si demografic ?

Raspuns: De cand Basarabia (si asa ciuntita de judetele Hotin, Chilia si Cetatea Alba !) este condusa de alogeni de tipul rusnacului obtuz Vladimir Voronin (Cioara) si bulgaroiului cu ceafa groasa Vasile Tarlev !

Iar cazacul Igor Smirnov, care n-a mai iesit din cizme de ani de zile, ar face mai bine sa plece d-r-a-c-u-l-u-i in Siberia, unde va avea astfel posibilitatea sa-si spele (in sfarsit !) picioarele urat mirositoare si sa-si usuce obielele i-m-p-u-t-i-t-e. Pe bune !

 

fruct otravit de doua ori( pe afara si inauntru)

Este o gogorita ideea ca locuitorii R. Moldova ar fremata de nerabdare sa se uneasca cu Romania.Aproape toti au o parere extrem de proasta despre Romania si despre Romani, pe care ii considera , ingamfati, prosti si hoti, ami nou si tiganiti.Nu are nicio importanta faptul ca au fost rusificati.Important este ca nu au sentimente de solidaritate de neam. Sa nu se confunde exhibitionismul unora cu credinta adevarata in Neamul Romanesc si Romania. Pentru ei sunt marete realizarile stiintei si culturii ruse si sovietice,marele rasboi pentru apararea patriei sovietice; Romanii sunt ocupanti regali si fascisti care au intrerupt evolutia fireasca a statului Moldova Intreaga cam cum ar fi fost el pe timpul lui Stefan cel Mare si Sfant. Cu o orchestra de lautari si cu cativa poeti si oameni de cultura , cu un primar al Chisinaului cam exotic, nu se schimba nimic.Timpul trece si ca intr-o familie, indiferenta duce la un divort reciproc.Tarile baltice sunt un exemplu contrar Moldovei. Ca o comparatie unirea cu Romania ar un al doilea comandament de la Odesa, burdusit cu explosivi, actionat de la distanta de Moscova intr-o clipa favorabila ei, cu diferenta ca ar fi sfaramata Romania.Sa-i lasam pe acesti domni moldoveni nostalgici sa-si consume in liniste Craciunul in comuniune cu patriarhia Moscovei la care adera cu nedisimulata fervoare si sa le uram la multi ani in smarcurile nehotararii, din care sa iasa totusi, dar pe partea cealalta, nu pe la noi

 

Draga Nicule,

Tare mi-e teama ca ai dreptate !... Oricum, noi, Romanii, autentici, avem obligatia morala de a face tot ce ne sta in putinta pentru a readuce Basarabia la Patria Muma, respectiv la Romania, chit ca aceasta provincie romaneasca a curvit si mai curveste inca cu cazacii lui Vladimir Voronin si Igor Smirnov.

Mioritzo,

imi place ce zici dar eu cred ca tu de fapt esti Batal.

cine e de vina?

pentru imaginea proastă a Romaniei si romanilor peste Prut? Propaganda stalinistă sau prostia romanească? Eu cred ca ultima. Revizuiti putin modul in care a fost "integrata" Basarabia (ca si Bucovina de altfel) după 1918 si veti găsi destui vinovati. Printre toti increzutii si ingamfatii adusi din Ţigănie (sudul tării)pe posturi diverse, de la politai la prefect. Din astia au iesit indivizi care se laudă că s-au născut in Basarabia (Păunescu, Constantinescu, Văcăroiu si alte răpciugi...). Asa că nu mai dati vina pe altii si nu vă mai plangeti că rusii au o imagine mai bună peste Prut.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor