Smirnov se teme ca Romania va interveni in conflictul transnistrean

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 18:13
1772 citiri
Smirnov se teme ca Romania va interveni in conflictul transnistrean

Presedintele moldovean Vladimir Voronin i-a propus liderului transnistrean sa examineze dezarmarea totala a ambelor parti, ca garantie de securitate, dar Igor Smirnov a spus ca aceasta nu ar exclude interventia in conflict a unor state straine si in special a Romaniei.

Cei doi lideri s-au intalnit miercuri la Tiraspol, dupa mai multe amanari. Prima parte a intalnirii s-a desfasurat in prezenta presei, iar cea de-a doua - cu usile inchise, potrivit agentiei transnistrene Lenta PMR citata de Newsin.

Cei doi lideri au convenit ca urmatoarea intrevedere sa aiba loc in martie 2009.

Tema discutiilor, la care au participat si oficiali de ambele parti, pe langa presedinti, a fost formatul intalnirilor ulterioare, probleme de securitate si libera circulatie a persoanelor si marfurilor.

Delegatia moldoveneasca a insistat asupra desfasurarii negocierilor pentru solutionarea conflictului moldo-transnistrean in format 5+2, in timp ce partea transnistreana considera ca acest format s-a dovedit ineficient.

In vederea solutionarii numeroaselor probleme care practic blocheaza procesul de solutionare, ar fi mai adecvata desfasurarea unor negocieri directe dintre Chisinau si Tiraspol, considera partea transnistreana.

Tiraspolul considera ca Republica Moldova ar trebui sa dea Transnistriei garantii de neaplicare a fortei, adoptand o lege in acest sens, care ar exclude folosirea fortei pentru solutionarea conflictului transnistrean.

In replica, delegatia moldoveneasca a propus examinarea dezarmarii totale a ambelor parti.

Insa Tiraspolul considera ca acest pas nu va asigura securitatea in regiune, intrucat nu exclude folosirea de formatiuni non-militare (ex: politia), deasemenea interventia in conflict a unor state straine, in particular a Romaniei.

La sfarsitul intalnirii, Vladimir Voronin i-a transmis lui Smirnov un pachet de documente, in care sunt expuse propunerile Republicii Moldova de solutionarea a conflictului.

Demonizarea imaginii Romaniei, alaturi de cea a Chisinaului, a fost unul dintre elementele centrale ale propagandei Tiraspolului oficial in ultimii 16 ani, dupa incheierea razboiului de la Nistru din 1992.

Autoritatile transnistrene insista asupra faptului ca perspectiva unirii Republicii Moldova cu Romania a si provocat razboiul de pe Nistru, regiunea transnistreana opunandu-se incercarilor puterii de atunci de la Chisinau de a unifica prin forta regiunea cu Romania.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Igor Smirnov, #Transnistria Republica Moldova, #interventie Romania Transnistria , #Romania