Vladimir Voronin: Basarabia a fost sub ocupatie romaneasca intre 1918-1940

Miercuri, 12 Iulie 2006, ora 17:51
8180 citiri
Vladimir Voronin: Basarabia a fost sub ocupatie romaneasca intre 1918-1940

In cadrul unei recente conferinte de presa, presedintele moldovean Vladimir Voronin a afirmat ca, in perioada 1918-1940, Basarabia ar fi fost ocupata de Romania.

''Pactul Ribbentrop-Molotov nu are nimic cu Republica Moldova si cu zona geografica numita Basarabia. Nu are nimic comun (...), pentru ca zona aceasta, pe care dumneavoastra, cei din Romania, o numiti Basarabia, in 1918 a fost ocupata cu forta de catre regimul de la Bucuresti care era atunci. Si pana in 1940 a fost sub ocupatie. De aceea, cand in 1940 s-au indreptat hotarele, cum se numea atunci, aceasta nu a avut atitudine fata de Moldova. Fata de celelate tari, da, Ribbentrop-Molotov a avut atitudine, fata de Moldova nu a avut nici o atitudine, pentru ca atunci, la 28 iunie 1940, s-a eliberat Moldova care a fost ocupata de Romania. Aceasta este istoria. Cum ar dori aceleasi forte pro-unioniste, unioniste sa o intoarca, sa o suceasca, aceasta este istoria. Eu le-am explicat aceasta istorie si rusilor, care pe furis au semnat acordul cu Romania / cu trei ani in urma/. I-am explicat aceasta istorie si domnului Putin. Asa a fost, nu ca doreste acest lucru Voronin sau altcineva. De aceea, situatia este de asa natura ca acest pact pentru noi nu are nici o implicare, pentru Moldova. Pentru oricine din celelate tari, poftim, acolo s-a luat de la Ucraina si s-a dat in alta parte, de la Romania au taiat, de la Polonia s.a.m.d., au mers pana la tarile baltice inclusiv /.../. Dar cu noi a fost o cu totul alta istorie si alta cauza'', a explicat presedintele moldovean.

Voronin a amintit ca tara sa nu se va abate de la parcursul european si orice perspectiva a unirii cu Romania nu este altceva decat un vis irealizabil.

Daca la inceputul anilor '90 romanii si moldovenii lacrimau de voie buna peste podurile de flori si isi trimiteau semnale de prietenie, acum, presedintele modovean adopta o atitudine rigida si afirma ca isi doreste ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa semneze pana la data de 1 ianuarie 2007 un tratat politic bilateral in care Bucurestiul sa recunoasca, existenta asa-numitei limbi moldovenesti si a natiunii moldovenesti, precum si un tratat privind regimul frontierei de stat...

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...