Ziare.com

Voronin i-a raspuns lui Cioroianu in limba rusa

Luni, 11 Februarie 2008, ora 16:42

   

Voronin i-a raspuns lui Cioroianu in limba rusa
Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, care i-a cerut presedintelui Vladimir Voronin un raspuns in ceea ce priveste limba moldoveneasca, sambata, la conferinta de securitate de la Munchen, a primit "o riposta categorica" in limba rusa din partea presedintelui moldovean, scrie RIA Novosti duminica.

Aflat la dezbaterea pe marginea viitorului Republicii Moldova in Uniunea Europeana, Adrian Cioroianu a spus ca recunoasterea de catre Republica Moldova a faptului ca limba de stat a tarii este limba romana si distantarea de trecutul comunist ar usura semnificativ Republicii Moldova calea catre UE, scrie RIA Novosti.

Raspunsul lui Voronin nu a intarziat sa apara, insa in limba rusa."Va multumesc pentru intrebare si repet - deja de un milion de ori si o pot repeta si de un miliard de ori - ca denumirea limbii de stat este exclusiv treaba poporului acestei tari", a spus Vladimir Voronin.

Potrivit agentiei RIA-Novosti, presedintele Voronin s-a pronuntat impotriva redenumirii limbii moldovenesti in limba romana si impotriva renuntarii la trecutul comunist in favoarea facilitarii integrarii in Uniunea Europeana.

Presedintele moldovean a rostit, sambata, un discurs la conferinta de securitate Munchen in cadrul sectiunii intitulate "Provocari la adresa stabilitatii europene".

Tot in cadrul conferintei de la Munchen, Voronin a mai spus ca Republica Moldova vrea sa adere la UE, dar nu si la NATO si nu a omis sa mentioneze, in context, ca exista "doctrine perimate" si "interpretari divergente cu privire la identitatea statala si nationala" a Moldovei.

In octombrie 2004 in Republica Moldova nu a avut loc un referendum, ci un recensamant al populatiei, la rubrica "nationalitate", printre alte nationalitati, fiind trecute atat "moldovean", cat si "roman".

Intrebarile din chestionar legate de identitatea nationala si de limba vorbita de moldoveni au fost calificate drept "delicate" de catre observatorii internationali, printre care si John Kelly, presedintele grupului de observatori ai Consiliului Europei pentru recensamantul populatiei.

De asemenea, expertii au fost nemultumiti de comportamentul unor recenzori, care, potrivit lui John Kelly, i-au descurajat pe respondenti sa se declare romani in loc de moldoveni. 76% dintre respondentii de la recensamant s-au declarat moldoveni si doar 2,2% romani.

Autoritatile comuniste au declarat ulterior ca recensamantul poate fi calificat drept "un referendum in problema nationala si lingvistica".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai lasati in plata domnului,,,,,,,

daca nu vreau si nau curajul sa fie romani,,,,,,sa se alipeasca de rusia,si asa spurca limba romana,,,,,,,,

 

Bai bolciovic ...

io iti dzic seva pe dulsea limba moldovineasca, mai du-te bai in chizda mati

 

Rusul ramane tot rus!

Nu Voronin este cel ce trebuie sa se pronunte in chestiunea "limbii molovenesti sau romane" sau a cetateniei, ci poporul insasi.Numai ca si poporul este - mai rau ca la noi- buimacit.Cei mai tineri nici nu stiu bine ca au rude in Romania ori nu au justificarea acestui fapt.Cat despre tratatul Ribentrop-Molotov nu stiu cat s-a discutat in scolile moldovenesti si ce se spune despre el.

 

Recesamant

M-am declarat roman cu limba maternă romană, cand să verific ce au scris recenzorii am ramas ca trăsnit, era scris moldovean cu limbă moldoveneasca. Cred că asa au făcut la majoritatea dosarelor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor