Voronin: Problema Basarabiei a devenit cal de bataie electoral in Romania

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 20:31
3100 citiri
Voronin: Problema Basarabiei a devenit cal de bataie electoral in Romania

Vladimir Voronin va spune in discursul de la 21.35 ca "problema Basarabiei" a devenit un cal de bataie electoral in Romania, in replica la declaratiile facute de presedintele Traian Basescu marti in Parlament.

"Pentru a exclude interpretari gresite, as vrea ca anume eu sa fac cunoscuta inca o data acea viziune asupra relatiilor moldo-romane, care ar putea fi acceptabila pentru popoarele ambelor tari", va spune Voronin.

Potrivit presedintelui, forta si spiritul valorilor europene rezida nu numai in capacitatea de a tine in frau instinctele de grota ale unor politicieni europeni, dar si in faptul de a identifica in comun consensul in cele mai dificile situatii. "Cu mare parere de rau, relatiile dintre R. Moldova si Romania fac astazi parte din aceasta categorie de probleme", potrivit lui Voronin.

"Avem o istorie zbuciumata"

"Avem o istorie zbuciumata, care a croit pe parcursul secolelor soarta noastra in mod dureros. Vorbim aceeasi limba, chiar daca o numim diferit. Si asta nu ar trebui sa fie un prilej de razboaie politice", va sublinia seful statului.

"Cred ca dificultatile noastre de comunicare si de intelegere au motive istorice si de mentalitate usor de inteles. O buna parte din teritoriul Romaniei a fost o parte constitutiva a Statului Moldova. Mai bine de 20 de ani o parte din teritoriul Republicii Moldova s-a aflat in componenta Statului Roman. Si de aici perceptia uneori naiva si romantica, alteori plina de superioritate si aroganta, a noilor realitati geopolitice, aparute dupa destramarea URSS si dupa proclamarea independentei Republicii Moldova", potrivit lui Voronin.

Vladimir Voronin va accentua ca "ispita de a privi Republica Moldova ca pe un teritoriu pierdut, care, in anumite circumstante, ar putea fi recuperat, mai framanta mintile unora in ambele capitale", mentionand ca "Problema Basarabiei", cum este numita la Bucuresti, a devenit si un cal de bataie electoral in insasi Romania.

Expulzarea ambasadorului roman, o masura justificata

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca autoritatile Moldovei au fost constranse sa-l expulzeze pe ambasadorul Romaniei si sa introduca regimul de vize cu Romania, anunta RIA Novosti.

"In acea zi destul de tensionata (8 aprilie - n.r.) toti au atras atentia asupra dusmaniei deosebite din partea majoritatii posturilor de televiziune romanesti, care faceau apel deschis catre populatia tarii noastre la revolta. Societatea moldoveneasca a vazut si cum erau organizati voluntarii din Romania pentru a fi trimisi rapid peste granita, la Chisinau, cum toate protestele de strada erau numite cu mandrul cuvant revolutie", a declarat presedintele.

"Toate aceste semnale ingrijoratoare ne-au constrans sa introducem regimul de vize pentru cetatenii romani", a explicat Vladimir Voronin. "Aceasta masura la care am fost constransi reprezinta doar un raspuns dat tarii vecine, care s-a lasat implicata in evenimentele politice interne ale Moldovei", a mai spus presedintele R. Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Voronin discurs, #Voronin Basescu, #Voronin Romania , #Romania