Ziare.com

Voronin: Problema Basarabiei a devenit cal de bataie electoral in Romania

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 20:31

   

Voronin: Problema Basarabiei a devenit cal de bataie electoral in Romania
Vladimir Voronin va spune in discursul de la 21.35 ca "problema Basarabiei" a devenit un cal de bataie electoral in Romania, in replica la declaratiile facute de presedintele Traian Basescu marti in Parlament.

"Pentru a exclude interpretari gresite, as vrea ca anume eu sa fac cunoscuta inca o data acea viziune asupra relatiilor moldo-romane, care ar putea fi acceptabila pentru popoarele ambelor tari", va spune Voronin.

Potrivit presedintelui, forta si spiritul valorilor europene rezida nu numai in capacitatea de a tine in frau instinctele de grota ale unor politicieni europeni, dar si in faptul de a identifica in comun consensul in cele mai dificile situatii. "Cu mare parere de rau, relatiile dintre R. Moldova si Romania fac astazi parte din aceasta categorie de probleme", potrivit lui Voronin.

"Avem o istorie zbuciumata"

"Avem o istorie zbuciumata, care a croit pe parcursul secolelor soarta noastra in mod dureros. Vorbim aceeasi limba, chiar daca o numim diferit. Si asta nu ar trebui sa fie un prilej de razboaie politice", va sublinia seful statului.

"Cred ca dificultatile noastre de comunicare si de intelegere au motive istorice si de mentalitate usor de inteles. O buna parte din teritoriul Romaniei a fost o parte constitutiva a Statului Moldova. Mai bine de 20 de ani o parte din teritoriul Republicii Moldova s-a aflat in componenta Statului Roman. Si de aici perceptia uneori naiva si romantica, alteori plina de superioritate si aroganta, a noilor realitati geopolitice, aparute dupa destramarea URSS si dupa proclamarea independentei Republicii Moldova", potrivit lui Voronin.

Vladimir Voronin va accentua ca "ispita de a privi Republica Moldova ca pe un teritoriu pierdut, care, in anumite circumstante, ar putea fi recuperat, mai framanta mintile unora in ambele capitale", mentionand ca "Problema Basarabiei", cum este numita la Bucuresti, a devenit si un cal de bataie electoral in insasi Romania.

Expulzarea ambasadorului roman, o masura justificata

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca autoritatile Moldovei au fost constranse sa-l expulzeze pe ambasadorul Romaniei si sa introduca regimul de vize cu Romania, anunta RIA Novosti.

"In acea zi destul de tensionata (8 aprilie - n.r.) toti au atras atentia asupra dusmaniei deosebite din partea majoritatii posturilor de televiziune romanesti, care faceau apel deschis catre populatia tarii noastre la revolta. Societatea moldoveneasca a vazut si cum erau organizati voluntarii din Romania pentru a fi trimisi rapid peste granita, la Chisinau, cum toate protestele de strada erau numite cu mandrul cuvant revolutie", a declarat presedintele.

"Toate aceste semnale ingrijoratoare ne-au constrans sa introducem regimul de vize pentru cetatenii romani", a explicat Vladimir Voronin. "Aceasta masura la care am fost constransi reprezinta doar un raspuns dat tarii vecine, care s-a lasat implicata in evenimentele politice interne ale Moldovei", a mai spus presedintele R. Moldova.

Sursa: rNews

Articol citit de 2780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai devreme sau mai tirziu va veni si nota de plata!!!

Pentru toti tradatorii de neam si tara care s-au tot batut joc de noi romanii de la dreapta si stinga Prutului din 1939 incoace. Iar noi vom fii din nou ce am fost odata si chiar mai mult decit atit. Traiasca Regatul Romaniei Mari asa cum ne-a fost lasat noua romanilor de Cel de Sus ca, sa ne ducem traiul intre hotarele lui pe acest pamint.

 

CELOR CARE SIMT ROMANESTE, INDIFERENT DE CREZUL POLITIC

Stimati frati romani
Insist sa postez un comunicat al UMRL (Uniunea Mondiala A Romanilor Liberi), pe care va invit sa-l cititi cu mare atentie, iar daca-i gasiti vicii, nu ezitati sa le relevati.
Acest comunicat a fost conceput de romani patrioti si tine cont atat de realitatile actuale, cat si de cele istorice.
Intrucat nu aduce prejudicii si nu lezeaza interesele niciunei parti implicate in aceasta cauza romaneasca, se cuvine sa-l promovam pentru a fi sursa de inspiratie atat Presedintelui Romaniei Traian Basescu, cat si actualei diplomatii romanesti.


UNIUNEA MONDIALÃ A ROMÂNILOR LIBERI

Cand Germania si Rusia au denuntat oficial Pactul Ribbentrop-Molotov si Protocolul Secret al acestuia, Romania a fost singurul din statele lezate care nu si-a exercitat suveranitatea politicã si teritorialã asupra spatiului rãpit de URSS in urma partajului care a declansat al Doilea Rãsboi Mondial. Acest abandon se datoreste comunistilor inscãunati de Gorbaciov pentru a asigura dupã eliminarea lui Ceausescu mentinerea tãrii noastre sub dominatia sovieticã.

Astãzi situatia Romaniei s’a schimbat. Autorii treãdãrii din 1991 nu mai ocupã functii in stat, Pactul de la Varsovia a dispãrut o datã cu URSS si Romania a devenit membru al Aliantei Nord Atlantice. Recent, Presedintele in exercitiu a infierat totalitarismul marxist in termeni preluati din definitia pe care i-o dãduse Rezistenta Democraticã: “Comunismul este expresia politicã a crimei organizate, deoarece mijloacele la care recurge pentru a cuceri, exercita si pãstra puterea - asasinatul, jaful si frauda - cad sub incidenta codului penal."
Sistemul oficial abolit in Romania la 22 Decembrie 1989 dãinuie incã in tara noastrã. El este in vigoare acolo unde mai domneste ordinea instauratã de partajul teritorial de la 23 August 1939. Evenimentele din ultimii ani au dovedit comunitãtii internationale cã pretinsul stat moldovenesc este relicvã desuetã a Pactului Ribbentrop-Molotov, o creatie politicã artificialã a cãrei mentinere impotriva vointei propriei populatii este manifestarea anacronicã a satelizãrii ca formã de colonialism specificã totalitarismului.
Faptele care se desfãsoarã acum peste Prut il obligã pe Presedintele Bãsescu sã le dovedeascã romanilor cã crede cu adevãrat in cele sustinute de Domnia Sa in declaratia solemnã, fãcutã in numele natiunii pe care o reprezintã si in prezenta ambelor Camere ale Parlamentului, cu privire la comunism. Sãlbãticia represiunii de la Chisinãu si metodele folosite impotriva opozitiei, care le amintesc opiniei publice si factorilor politici mineriadele lui Ion Iliescu, ii oferã Romaniei cel mai propice prilej pentru a reveni asupra "ocaziei pierdute" din 1991 si a repara daunele produse de actul de inaltã trãdare comis prin recunoasterea statului de la Chisinãu.

Comunicat UMRL Continuare I

Pentru poporul roman de pe ambele maluri ale Prutului nu existã decat un singur stat romanesc si unica solutie a problemelor mostenite de la Pactul Ribbentrop-Molotov este repspectarea vointei romanilor de a trãi uniti in granitele acestui stat unic.

A venit momentul ca Seful statului sã sãvarseascã al doilea pas deciziv in directia rupturii cu trecutul totalitar, ducand mai departe ceea ce a fãcut prin declaratia privitoare la comunism. In acest sens, trebuie sã deie cat mai grabnic o proclamatie prin care sã li-se adreseze, deopotrivã, tuturor romanilor si intregii comunitãti internationale. Aceastã proclamatie trebuie sã fie motivatã de un potential de dreptate indiscutabil si sã fie intemeiatã pe o argumentare care sã nu poatã fi contestatã; ea tzrebuie sã fie redactatã in termeni a cãror demnitate solemnã sã-i impresioneze in mod durabil pe toti cei cãrora le aduce la cunostiintã indreptãtirea Romaniei la deplina restabilire a drepturilor de care a fost spoliatã prin aplicarea partajului prevãzut de Protocolul Secret al Pactului sovieto-german din 23 August 1939. Proclamatia trebuie sã cuprindã si modalitãtile pe care statul roman le are in vedere pentru solutionarea problemelor pe care le ridicã.
A) Temeiurile care indreptãtesc actiunea Romaniei:
1) Caracterul vãdit artifical, de creatie a altui stat, a pretinsei "statalitãti a Moldovei", a cãrei singurã menire este sã mascheze o dominatie strãinã, dat in vileag de brutalitatea ordinii terorist politiste care asigurã perenitatea regimului de la Chisinãu;
2) Principiile de drept cuprinse in Charta ONU si actele aditionale ale acesteia (Declaratia Universalã a Drepturilor Omului, Protocolul relativ la Crimele impotriva Umanitãtii,etc.)
a) Dreptul imprescriptibil al oricãrei natiuni de a trãi unitã in granitle unui singur stat;
b) Modificarea alcãtuirii etnice a unui teritoriu, prin deportarea autohtonilor si colonizarea de alogeni, reprezintã un act de genocid si constituie o crimã contra umanitãtii asimilabilã rasismului;
c) Destructurarea factorilor constitutivi ai identitãtii nationale, alterarea sau alienarea acestora, precum si orice incercare de a substitui determinantilor solidaritãtilor spontan-naturale care motiveazã sentimentul de apartenentã la comunitate a indivizilor, solidaritãti artificiale-instituite reprezintã un act de genocid si constituie o crimã contra umanitãtii asimilabilã rasismului;
3) Principiile fundamentale ale democratiei adoptate de dreptul international:
Nicio modificare de frontierã nu poate avea loc fãrã prealabila consultare si acordul liber consimtit al populatiei care trãieste pe teritoriul care face obiectul transferului de suveranitate prevãzut;

Comunicat UMRL Continuare II

3) Principiile fundamentale ale democratiei adoptate de dreptul international:
Nicio modificare de frontierã nu poate avea loc fãrã prealabila consultare si acordul liber consimtit al populatiei care trãieste pe teritoriul care face obiectul transferului de suveranitate prevãzut;
4) Principiile fundamentale ale democratiei adoptate de dreptul international:
Nicio modificare de frontierã nu poate avea loc fãrã prealabila consultare si acordul liber consimtit al populatiei care trãieste pe teritoriul care face obiectul transferului de suveranitate prevãzut;
B) Modalitãtile prevãzute de Romania pentru redobandirea suveranitãtii politice si teritoriale asupra regiunilor de care a fost spoliatã in urma Pactului Ribbentrop-Molov.
Revenirea teritoriilor insusite prin rapt de Rusia sub suveranitatea Romaniei trebuie sã se infãptuiascã de asa manierã incat conformitatea procedeelor folosite cu principiile si normele dreptului international si ale democratiei sã confere realiprii lor la tara de la care au fost smulse caracterul definitiv pe care-l aduce in aceastã materie recunoasterea comunitãtii internationale.

Modalitãtile pe care Presedintele Bãsescu trebuie sã le propunã sunt urmãtoarele:
1) Organizarea unui referendum simultan desfãsurat pe toate teritoriile locuite de romani (inclusiv Transnistria, al cãrei caracter romanesc a fost recunoscut de Rusia inainte ca romanii sã constate cã este majoritar locuitã de romani, in timpul ultimului Rãsboi Mondial), cu singurul scop de a determina dacã da, sau nu, romanii vor sã se uneascã in granitele unui singur stat;
2) Acest referendum trebuie sã fie organizat de cãtre forurile internationale abilitate sã intervinã cu prilejul a unor astfel de opratii (Comitetul ONU pentru decolonzare, Comisia Mandatelor si a Protectoratelor);
3) Desfãsurarea prealabilã tinerii referendumului a unei forte internationale de politie, care sã asigure regularitatea procesului de vot, responsabilã numai fatã de autoritãtile internationale mandatate cu organizarea si supravegherea referendumului.

moldoca,cih

are dreptate,avem probleme mai importante.

 

esti propus in functia de presedinte in locul lui voronin

ai pe dracu mai important

Militianul moscovit face spume la gura.

Stie ca pe Prut se va construi zidul Schengen.
Stie ca va avea soarta zidului de la Berlin.

Si mai maninca si castane.

Chiar daca a existat un stat Moldova, capitala nu a fost niciodata pe estul Prutului, iar seful de stat nu a fost niciodata un rus militian.

Bolciovic insetat de singe ca Stalin

Bagate-as in chisda mu.mma.tti aia rosie si facuta poshta de gagauzi, ce o sa ma mai bucur cind vei intra la puscarie.

 

Bratianu, Maniu

Unde esti tu Bratianu, unde esti tu Maniu? Daca azi v-ati trezi de dincolo de orizont in Romania ar fi sarbatoare. In Romania de la Nistru la Dunare.
Si nu ar mai trebui sa auzim jalnice figuri gen Voronin, Iliescu, Basescu.
BASARABIA PAMANT ROMANESC DE 2000 DE ANI!

 

Iertare,Iuliu Maniu !

Ca nu stim macar unde-ti este mormantul sa-ti putem duce macar o floare in amintirea a ceea ce ai facut pentru Romania ! Multumesc 6.6.6. ca ne aduceti aminte cine am fost !

Iuliu Maniu un politician adevarat cu dragoste de tara!!!

Cit in nici intr-un milion de parlamente ale Romaniei anilor de gratie 2009 nu poti gasi. Cine doreste sa se documenteze despre personalitatea acestui mare om de stat omorit de bestiile securiste la Sighet sa intre pe "http://www.pntcd-turda.go.ro/@/Istorie/maniu.html".

Care republica Moldova

ma ***...A existat statul asta vreodata sau l-ati infiintat voi idiotii de bolshevici retardati ?!!!...

 

calaule bolsevic

mergi in rusia aclo e tara ta nu basarabia pe care ati rapito cu forta batjocorind neamul romanesc

 

Mai tataie Voronin !

Daca "...pohta ce a pohtit-o Moldova,Tara Romaneasca si Ardealul" va fi sa se uneasca,nu ai tu cum te opune ! Nu ma refer la reprezentantii celor doua tari ci la dorinta oamenilor de rand ! Un referendum te-ar lasa fara "replica" dar nu esti tu atat de barbat sa-l faci!

 

politic

VORONIN CE AI BAUT GAZ, TOATA LUMEA VREA DAR TU UNU SINGUR DECIZI...DUTE SI SA DECIZI LA CIMITIRUL DOINA CARE SI PE CARE PARTE SA STEA.MAI BINE PLEACA DIN TARA SI DISTREZATE CU BANII FURATI ,DECIT VEI FI INPUSCAT ,ALEGE BINE.GINDESTETE NOMAI RAMAS MULT.LUMEA NU VA STA CUM VREI TU,NICIODATA.***,SEMAI SPUNE CA PARINTII TAI IS ROMINI,DUPA CUM VAD EU EI ISCOMUNISTI.DUTE LA NENTO IN CREMLIN..

 

Viata paralela

Oare acest Voronin a invatat istorie la scoala?? a invatat ca Basarabia a fost teritoriu rusesc?? oare a auzit de Stefan cel Mare?? Cata indecenta din partea acestui om!! oare ce forta il "propteste" sa sustina asa minciuni, sa creeze atata tensiune?? oare ce educatie are??Probabil ca traieste paralel...

 

Si conducatorii nostri sunt scoliti ca si tine.

Tu ai lipsit de la lectiile de istorie asa cum basescu a lipsit la cele de politica externa. El are o scuza, intrucat ca sa faci afaceri cu blugi sau umbrele nu-ti trebuie "politica externa". Tu nu ai nici o scuza pentru ca esti un vanzator al propiului popor din care fac parte si eu. Politicienii europeni cu instincte de grota sunt cei din Romania de astazi,se intelege clar,pentru ca pe cine ar interesa consensul dintre R.Moldova si Romania. Politicieni de grota ,ai dreptate este 1 - 0 pentru tine si nu merita un calificativ mai bun. Dar ca sa incurci natia romana cu istoria URSS, te descalifica. deci 1 - 1 .Luati-va de mana amandoi si nu va mai bateti joc de oameni. Si fara vointa ta si cu "cetatenia politicianului de grota" pe romani nu-i va desparti nimeni niciodata.Iar tu ,iliescu .basescu politicieni de grota veti ajunge la cosul de gunoi al Europei. Basescu te-a ajuta in campania din 2005 iar astazi isi face campanie cu tine.Rusine pentru amandoi , pentru ca sunteti romani.Asa a vrut Dumnezeu.

 

Tare ma intreb eu , tu oare pe unde te-oi fi scolit de esti in stare sa

critici insasi politica externa a Romaniei ?
Dep[artamentul de la Presedintie , Ministerul de externe , Guvernul in totalitate sunt niste prosti , ca nu mai sunt liberalii tai la putere !
Voi aia care vroiati sa renuntam si la NATO !

Manipulezi!

Nu inteleg de ce amesteci borcanele?In loc sa fii solidar cu presedintele Romaniei care are o pozitie europeana in problema R.Moldova,care a lansat un mesaj excelent cancelariilor europene ,manipulezi si instigi impotriva institutiei prezidentiale .Sa-ti fie rusine!

Basescu a tot timpul a fost un sprijin pentru basarabeni si a sustinut apropierea R.Moldova de structurile euro-atlantice ca singura cale spre unificarea tarii.Prezenta la Chisinau in 2005 constituie singurul pas just din partea presedintelui Romaniei dupa atitudinea lamentabila a predecesorilor sai.Iliescu ,recunoaste primul independenta R.Moldova,iar Constantinescu semneaza ,ca un ***,tratatul cu Ucraina prin care pierdem tinuturile romanesti pentru totdeauna.

MOLDOVA = ROMANIA

IOAN dANILA - SECRETAR GENERAL AL PARTIDULUI ROMANIEI EUROPENE, VA INFORMEZ CA:
Conducerea Partidului Romaniei Europene – P.R.E., partid de unitate, cu doctrină natională si conceptie europeană, este imputernicita sa declare urmatoarele:

1. PRE condamna pe tortionarii politisti care, prin teroarea si abuzurile savarsite la comanda partidului comunistilor, au declansat un adevarat genocid contra unionistilor si a celor care opteaza pentru intregrarea Moldovei in Uniunea Europeana..

2. De aceea, PRE sprijina continuarea demonstratiilor pasnice de la Chisinau si de la Bucuresti. Crima comisa de politisti asupra unui protestatar, Valeriu Boboc este intolerabila. Nu mai trebuie demonstrat ca mai sunt si multe alte persoane disparute, care pot avea aceeasi soarta, fie ei romani, europeni, rusi, ucrainieni etc., dar mai ales basarabeni.

3. Membri si simpatizantii PRE vor fi alaturi de organizatorii mitingului de protest de maine, marti, la orele 19.00, in fata Teatrului National din Bucuresti si cheama pe toti romani la solidaritate pentru judecarea autorilor loviturii de stat puse la cale de puterea de la Chisinau ca pretext pentru a lichida sangeros opozitia europeana si unionista din Moldova.

4. Cerem condamnarea primului ministru si a ministrului de interne din guvernul antinational si politienesc moldovean, formarea unui guvern de tranzitie constituit din tehnocrati care sa organizeze in luna mai alegeri libere si democratice in Moldova.

5. Comitetul pentru alegeri libere Chisinau trebuie sa se constituie intr-un guvern din umbra la Bucuresti care sa monitorizeze situatia politica din Moldova pana la publicarea rezultatelor de la noile alegeri.

6. Optiunea europeana constituie singura alternativa reala pentru a moderniza si europeniza Republica Moldova, pentru viitorul ei liber si prosper. Locul Republicii Moldova este alaturi de Romania in Uniunea Europeana, acolo unde a fost, este si va fi dintotdeauna leaganul culturii si civilizatiei universale.

"Romania va renaste in Uniunea Europeană prin adevăr, dreptate, muncă si credintă!"

Geo Stroe,
presedinte fondator

Gheorghe Iancu,
presedinte executiv
Ion Ioana,
prim-vicepresedinte

 

criminalii romaniei

VORONIN, ESTE MAI PUTZIN VINOVAT DECAT ILIESCU SI
CONSTANTINESCU, CARE A VANDUT, BUCOVINA DE NORD SI
BASARABIA IMBOGATZANU-SI CLANURILE CU MILIARDE DE DOLARI. SI NOI TOTI CA L-AM LASAT SA FACA CE VREA CU SARACA TZARA BLESTEMATA CU ASEMENEA SPECII DE SACALI.

Problema Basabiei a devenit cal de bataie electoral in Romania

BASABIEI, tehnoredactori tari aveti

 

scoatetzi leppra afara

ce cal de bataie, mai por kule batran, marsh afara de pe pamantul romanesc, buhay komunist al moskovei ce eshti

 

Moldova - furt de identitate

In primul rind asa zis-a republica Moldova a comis un furt de identitate evident arogandu-si numele istoric de MOLDOVA care nu le apartine. Adevarata Moldova este cea din dreapta Prutului si care adaugandu-si in 1859 si 1918 celelalte tari romanesti din sud si din vest s-a constituit in Romania actuala. Basarabia in 1812 cand a fost donata rusilor nu si-a mai pastrat identitatea moldoveneasca si a devenit o gubernie ruseasca. Pe baza caror argumente juridice si morale folosesc rusnacii din Basarabia numele istoric si sfint pentru romani de Moldova?

 

Politicienii nostri nu mai au limite de rusine!!!

Culmea e ca Voronin chiar are dreptate cand afirma ca situatia din Republica Moldova a devenit un cal de bataie electoral pentru Romania. Altfel nu vad de unde atata "patriotism" populist pe capul lui Basescu aseara! Intr-adevar, in Republica Moldova mor oameni nevinovati, romani de-ai nostri, vor libertate, dar noi, aici, in Romania, atat prin Vosganian si prin alti lideri liberali, cat si prin Basescu, nu mai contenim cu un circ cinic, ieftin si cu iz populist in perspectiva prezidentialelor. Se poate spune ca in felul acesta politicienii nostri au calcat cu nesimtire peste cadavrele oamenilor morti la Chisinau din moment ce si-au permis sa faca asa ceva!!! SI TOT NU NE E RUSINE?

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor