Ziare.com

Voronin si Smirnov se intalnesc sa puna la cale un acord de pace

Luni, 22 Septembrie 2008, ora 08:51

   

Voronin si Smirnov se intalnesc sa puna la cale un acord de pace
Presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul separatistilor transnistreni Igor Smirnov ar urma sa se intalneasca in aceasta saptamana, iar cei doi vor semna ulterior, cu girul Moscovei, o declaratie comuna pentru reglementarea conflictului.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, intalnirea va constitui un preambul pentru un alt eveniment de o mai mare amploare - semnarea de catre cei doi a unei declaratii comune privind solutionarea vechiului conflict in baza principiului integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Documentul, care va fi semnat in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev, ar urma sa lanseze procesul reglementarii definitive a problemei transnistrene. Moscova se grabeste sa demonstreze succese pe aceasta directie pana la reuniunea din decembrie a ministrilor de externe din statele membre NATO, scrie Kommersant.

Cotidianul rus mai afirma ca apropiata intalnire dintre Voronin si Smirnov este menita sa ajute Rusia sa demonstreze tarilor NATO ca Moscova este capabila sa reglementeze eficient conflictele inghetate si pe cale diplomatica, nu numai prin forta, cum a fost cazul in Georgia.

Autoritatile de la Chisinau si Tiraspol sunt intr-un proces intens de pregatire a intalnirii dintre Voronin si Smirnov. Kommerant sustine, citand surse din Ministerul de Externe de la Tiraspol, ca intalnirea va avea loc saptamana aceasta.

In ceea ce priveste locul intalniri, acesta a ramas neschimbat. Voronin si Smirnov vor discuta la Bender, orasul unde la 11 aprilie a avut loc prima lor intalnire dupa sapte ani.

De atunci, in reglementarea trasnistreana s-au produs evolutii care au demonstrat in mod clar dorinta Moscovei de a solutiona definitiv problema transnistreana si de a impaca Chisinaul si Tiraspolul, scrie Kommersant.

Citeste mai multe despre Voronin intalnire Smirnov Rusia
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 595 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor