Voronin trebuie sa aleaga vineri: deputat sau presedinte?

Vineri, 22 Mai 2009, ora 12:58
1220 citiri
Voronin trebuie sa aleaga vineri: deputat sau presedinte?

Vineri este ultima zi in care deputatii moldoveni din Parlamentul ales la 5 aprilie trebuie sa opteze fie pentru mandatul de parlamentar, fie pentru alte functii remunerate pe care le detin in paralel.

Cazul cel mai cunoscut este al primarului de Chisinau, Dorin Chirtoaca, dar opozitia sustine ca si Vladimir Voronin s-ar afla in aceeasi situatie, fiind si sef de stat in exercitiu, si deputat, relateaza Europa Libera.

Partidele parlamentare de opozitie din Republica Moldova au anuntat ca vor apela la Curtea Constitutionala, in cazul in care comunistii nu renunta la posturile extraparlamentare si la cumulul de functii.

Dupa ce in sedinta de miercuri a Parlamentului Vladimir Voronin a dat de inteles ca nu va renunta nici la mandatul de deputat, dar nici la functia de sef al statului, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a facut joi apel catre comunitatea internationala sa ajute Republica Moldova sa se poata mentine in cadrul statului de drept.

"Constatam ca refuzul lui Voronin de a demisiona din functia de presedinte al Republicii Moldova este o incalcare grava a legislatiei si reprezinta mentinerea fortata a puterii de stat cu incalcarea prevederilor Constitutiei, calificata de Codul Penal, art 339, drept uzurpare a puterii de stat", a declarat vicepresedintele liberal-democratilor, Alexandru Tanase. El a precizat ca "atat calitatea de deputat, cat si cea de presedinte al Republicii Moldova sunt incompatibile cu exercitarea oricarei functii retribuite, conform art. 70 si 81 ale Constitutiei Republicii Moldova".

"Totodata, Legea despre statutul deputatului in Parlament prin art. 3 lit. a) stipuleaza expres ca mandatul de deputat este incompatibil cu functia de presedinte al Republicii Moldova. Doar ca Voronin vrea sa fie un fel de 'turkmenbasi' (aluzie la defunctul presedinte turkmen Saparmurat Niazov, care s-a mentinut la putere 21 de ani timp in care a dezvoltat cultul personalitatii - n.r.) si sa cumuleze toate functiile intr-o singura persoana", spune Tanase.

Niciun deputat comunist nu are de gand sa renunte la mandatul de parlamentar

Alexandru Tanase, care pana la intrarea sa in Parlament era consilier municipal si avocat - functii incompatibile cu mandatul de deputat - sustine ca nu va face abuz de lege, ci va renunta la vechile functii. "Maine (vineri - n.r.) voi depune mandatul de consiler in sedinta Consiliului Municipal, iar in ceea ce priveste avocatura deja am facut toate formalitatile necesare pentru a suspenda licenta", a anuntat joi deputatul libera- democrat.

Si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, cap de lista al Partidului Liberal, spune ca a facut de mult alegerea. "Declaratia mea de a renunta la mandatul de deputat a fost depusa la Parlament cu nr. 637 din 5 mai 2009", a precizat edilul.

Prim-vicepresedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Turcan, sugereaza insa opozitiei sa respecte ea insasi procedura legala, inainte de a aduce critici PCRM. "E o situatie stranie - se spune ca Chirtoaca a depus o cerere, insa eu nu am vazut-o la Parlament. Conform legii, cererea respectiva trebuie sa fie depusa in adresa presedintelui Parlamentului. Iar la momentul depunerii cererii lui Dorin Chirtoaca presedintele Parlamentului nu era inca ales", arata Turcan. Ulterior, in aceasta functie a fost ales Vladimir Voronin, seful statului in exercitiu.

Vicepresedintele Parlamentului mai spune ca deocamdata niciun deputat comunist nu are de gand sa renunte la mandatul de parlamentar. Cat priveste compatibilitatea functiei de deputat cu cea de sef al statului, Turcan precizeaza ca "mandatul presedintelui este exercitat pana la depunerea juramantului de catre presedinte nou ales".

"Asta e o norma expres prevazuta in Constitutie si anume presedintele tarii de a cumula functia de presedinte a Parlamentului", sustine Turcan.

Vladimir Turcan are insa si o explicatie pentru deputatii comunisti cu functii in Guvern. "Au dreptul sa depuna cerere prin care sa solicite permisiunea de a cumula functia de deputat cu cea de functionar, inclusiv cea de premier", afirma deputatul.

Astfel de intentii, in opinia liderului AMN (partid de opozitie) Serafim Urechean, ar trebui sa duca la demiterea in corpore a Legislativului. "Constitutia este pentru toti. Daca nu se vor indeplini legile nici in Parlament, incepand de la presedintele Legislativului pana la ultimul deputat, atunci acesta nu mai e Parlament al tarii. Vor sa transforme Parlamentul in brigada de tractoare", a declarat Serafim Urechean.

Daca vineri deputatii comunisti cu functii in guvern si in administratia locala, dar si presedintele in exercitiu Vladimir Voronin nu vor renunta la posturile extraparlamentare, liderii partidelor de opozitie spun ca vor sesiza la Curtea Constitutionala cu privire la incalcarea grava a Constitutiei din partea partidului de guvernamant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Vladimir Voronin incompatibilitate, #Voronin mandat presedintie, #Voronin deputat presedinte , #stiri Vladimir Voronin