"Razboiul Moldovei cu Transnistria, copt la Bucuresti"

Luni, 28 Aprilie 2008, ora 21:05
5598 citiri
"Razboiul Moldovei cu Transnistria, copt la Bucuresti"

Primul presedinte moldovean, Mircea Snegur, a calificat drept "aberatii care nu merita comentate" afirmatiile presedintelui Vladimir Voronin, potrivit carora autoritatile de la Bucuresti au fost cele care l-au convins sa inceapa, in 1992, razboiul din Transnistria, anunta NewsIn.

"Este o aberatie care nu merita comentata. Punct", a declarat luni Mircea Snegur.

Presedintele Voronin a spus, vineri, in cadrul emisiunii "Conversatii cu presedintele" de la postul de televiziune NIT, loial Partidului Comunistilor, ca "cei de la Bucuresti l-au convins pe Snegur sa inceapa razboiul cu Transnistria". "Spun asta pentru ca trebuie sa cunoasca toata lumea ce a fost", a declarat Voronin.

Teza potrivit careia razboiul din Transnistria a fost provocat de autoritatile de la Chisinau cu sustinerea Bucurestiului este ideea de baza a propagandei Tiraspolului, care declara cu orice ocazie ca razboiul a fost o consecinta a intentiei de anexare prin agresiune militara a Republicii Moldova si Transnistriei de catre Romania, intentie careia "poporul transnistrean i s-a opus, cu arma in mana".

Politologul Oazu Nantoi, care in 1991-1992 era consilierul presedintelui Snegur, spune insa ca la originea conflictului transnistrean a stat dorinta Moscovei de a-si mentine influenta, in pofida destramarii URSS, asupra Republicii Moldova, care era pe cale de a-si proclama independenta.

Greseala presedintelui Snegur, in aceasta situatie, a fost de a nu fi reusit sa evalueze corect situatia si de a fi raspuns provocarilor Moscovei, sustine politologul.

"Vladimir Nicolaevici (Voronin) profita de faptul ca el controleaza mass-media din Republica Moldova si acrediteaza teze false", mai spune Oazu Nantoi.

Politologul a reamintit ca in 1990 in Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti, redenumit ulterior in Parlament, erau 56 de deputati transnistreni. La data de 23 iunie 1990, cu o singura abtinere, acest organ a votat investirea guvernului national in frunte cu Mircea Druc, unul dintre liderii Frontului Popular - miscarea unionista de la Chisinau care a stat la originea miscarii de eliberare nationala de la sfarsitul anilor 80.

Speriata de aceste evolutii si profitand de greselile Chisinaului, Moscova a pus la cale crearea a doua regimuri separatiste - unul la Tiraspol si altul la Comrat, in sudul Republicii Moldova. Pentru ca la doar o luna si jumatate - la 19 august 1990 - sa fie proclamata la Comrat "Republica Sovietica Socialista Gagauza in componenta URSS", iar la 2 septembrie 1990 la Tiraspol a fost proclamata crearea "Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti Nistrene in componenta URSS", explica politologul.

Mesajul Moscovei pentru Chisinau era simplu - "Daca vreti sa plecati, o puteti face, dar fara aceste doua teritorii" - teritorii care au fost concepute ca doua ancore, spune Oazu Nantoi.

La cateva zile dupa aceste evenimente, in 21 iunie, doi presedinti - Mircea Snegur si Boris Eltin - au semnat acordul de incetare a focului dintre doua parti in conflict - Republica Moldova si Rusia.

Din componenta misiunii de pacificare de pe Nistru fac parte, in proportii egale, militari rusi, moldoveni si transnistreni, iar Ucraina participa cu observatori militari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
#Voronin, #Transnistria, #Snegur, #aberatii , #stiri Vladimir Voronin