Ziare.com

Voronin a lipsit de la summit-ul GUAM pentru a face pe plac Moscovei

Miercuri, 02 Iulie 2008, ora 11:12

   

Voronin a lipsit de la summit-ul GUAM pentru a face pe plac Moscovei
Absenta presedintelui moldovean Vladimir Voronin de la summit-ul GUAM care se defasoara la Batumi, in Georgia, este vazuta ca o "surpriza neplacuta" si este pusa pe seama incercarii liderului de la Chisinau de a se intelege cu Moscova pentru reglementarea problemei transnistrene.

Serviciul in limba rusa al postului de radio Europa Libera spune ca surpriza neplacuta a summit-ului a fost absenta presedintelui moldovean Vladimir Voronin. Postul de radio precizeaza ca Voronin nu mai participa la summit-ul GUAM dupa ce acesta a fost transformat, in urma cu trei ani, in organizatie regionala internationala.

La Tbilisi se crede ca atitudinea rece a Chisinaului fata de GUAM se explica prin incercarea lui Voronin de a se intelege cu Moscova in privinta reglementarii problemei transnistrene.

Tocmai din aceasta cauza liderul moldovean nu vrea sa enerveze Moscova o data in plus prin participarea sa la un summit cu politicieni considerati "problematici" de liderii de la Kremlin.

In acelasi timp insa, Moldova, spre deosebire de Uzbekistan, care a iesit din GUAM in urma cu doi ani, nu paraseste organizatia, pentru ca nu isi doreste sa arda toate puntile pentru participarea la proiectul geopolitic ai carui principali finantatori sunt considerate a fi SUA si UE.

Postul de televiziune MIR spune ca presedintele Voronin ignora pentru a treia oara reuniunile la nivel inalt ale GUAM si semnaleaza ca de fiecare data nivelul de reprezentare al delegatiei moldovene scade. Daca la reuniunea de anul trecut Chisinaul a fost reprezentat de premierul Vasile Tarlev, in acest an la Batumi a venit ministrul de interne. Analistii sunt ingrijorati de faptul ca ar putea urma iesirea Moldovei din GUAM.

In cadrul summit-ului GUAM de la Batumi a avut loc reuniunea sefilor de stat din organizatie, la care a lipsit presedintele Voronin, dar la care au participat, pe langa sefii de stat din Georgia, Ucraina si Azerbaidjan, si oaspetii summit-ului, presedintii Poloniei si Lituaniei.

Citeste mai multe despre summit Moscova Vladimir Voronin lipsa guam
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 570 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor