Voronin: Alegerile vor fi reluate doar daca CEDO confirma frauda

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 21:04
2269 citiri
Voronin: Alegerile vor fi reluate doar daca CEDO confirma frauda

Presedintele Vladimir Voronin a declarat ca este de acord cu renumararea voturilor, invalidarea alegerilor si cu desfasurarea de alegeri repetate doar in conditiile in care opozitia va prezenta dovezi clare ale fraudarii alegerilor, confirmate de justitia nationala si de CEDO.

La o intalnire pe care Voronin a convocat-o cu liderii partidelor de opozitie care au depasit pragul electoral, seful statului a declarat ca "daca opozitia va prezenta contestatii si dovezi clare ale fraudarii alegerilor parlamentare de duminica si daca va exista si o decizie a Comisiei Electorale Centrale, a Curtii de Apel, a Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, atunci este de acord cu invalidarea alegerilor si repetarea scrutinului".

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta dupa aceasta intrevedere, presedintele Parlamentului Marian Lupu a declarat ca ceea ce se intampla la Chisinau este o tentativa de lovitura de stat, lasand sa se inteleaga ca in spatele acesteia ar sta Romania.

"Arborarea drapelului altui stat pe cladirea Presedintiei si incendierea Parlamentului sunt indicii clare in acest sens, dar si lozincile strigate de catre protestatari", a declarat Marian Lupu.

Ministrul sanatatii Larisa Catrinici a declarat ca nu exista victime umane in urma protestelor de marti. 68 de persoane au primit asistenta medicala, 16 sunt internate, iar o persoana este in stare critica avand gambele sfartecate, a declarat ministrul sanatatii.

Totodata, Voronin a declarat marti ca protestele violente reprezinta o lovitura de stat si a spus ca liderii opozitiei au ales calea "de a confisca violent puterea".

"Tot ce au facut in ultimele 24 de ore nu poate fi descris altfel decat o lovitura de stat", a spus Voronin intr-un discurs televizat, referindu-se la liderii opozitiei, dupa ce in timpul protestelor, cladirile Presedintiei si Parlamentului au fost vandalizate.

Liderii opozitiei, a spus Voronin, "s-au inscris pe calea catre preluarea violenta a puterii", iar autoritatile "vor apara cu fermitate statul impotriva liderului pogromului".

Presedintele Voronin a adaugat ca Republica Moldova isi va apara "cu fermitate integritatea statului" in fata manifestantilor, pe care i-a acuzat ca sunt "fascisti care incearca sa comita o lovitura de stat", a declarat marti presedintele Vladimir Voronin intr-o alocutiune televizata.

Anterior, Voronin declarase ca actiunile de la Chisinau sunt "bine gandite si bine platite".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Voronin CEDO alegeri, #Chisinau protest comunisti , #stiri Vladimir Voronin