Ziare.com

Voronin se va intalni cu Medvedev si Smirnov, inainte sa-i expire mandatul

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 18:44

   

Voronin se va intalni cu Medvedev si Smirnov, inainte sa-i expire mandatul
Presedintele moldovean Vladimir Voronin a anuntat ca pana la expirarea in primavara a mandatului sau va avea o intalnire cu presedintele rus Dmitri Medvedev si cu liderul de la Tiraspol Igor Smirnov.

Formatul, supranumit 2+1, cu participarea Chisinaului, Tiraspolului si a Moscovei, a fost criticat de partenerii occidentali participanti la reglementarea transnistreana, in special de UE si SUA, dar si de OSCE si Ucraina.

Aceste state sustin ca orice decizii pe marginea reglementarii trebuie sa fie adoptate exclusiv in formatul 5+2 (cu participarea Chisinaului si Tiraspolului ca parti implicate, a Rusiei, Ucrainei si OSCE ca mediatori si a Uniunii Europene si SUA in calitate de UE .

Voronin a tinut insa sa sublinieze ca intalnirea cu Medvedev si Smirnov nu se va inscrie pe linia "negocierilor" pentru reglementarea transnistreana, ci va fi doar o runda de "consultari".

"Tratativele pot avea loc doar in formatul 5+2", a declarat Voronin, adaugand ca nu va semna niciun fel de document la intrevederea cu presedintele rus si liderul transnistrean.

Presedintele moldovean a mai spus ca, cel mai probabil, unul dintre scopurile vizitei la Chisinau a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, preconizata pentru 23 februarie, va fi si pregatirea acestei intalniri in format trilateral.

"Asa consultari purtam si cu Misiunea OSCE in mod regulat, si cu ambasadorul SUA, si cu ambasadorul si autoritatile ucrainene. Purtam convorbiri in mod sistematic", a spus presedintele moldovean.

Voronin a spus ca nu poate confirma informatiile lansate de unii oficiali rusi care au spus ca negocierile in problema transnistreana vor fi reluate in luna februarie.

Presedintele moldovean a sugerat ca intalnirea este dorita de Moscova, la fel cum si intrevederea Voronin-Smirnov de le sfarsitul lunii decembrie 2008 a avut loc loc insistenta Kremlinului.

"Dupa intalnirea pe care am avut-o cu Medvedev la Soci am convenit sa ma intalnesc cu Smirnov. In sfarsit in luna decembrie Smirnov a fost obligat sa accepte aceasta intalnire. Smirnov asa si mi-a spus - ca nu este dispus sa adopte niciun fel de decizii importante, pentru ca desfasoara o intalnire de serviciu", a spus Voronin.

Inca in luna mai a anului trecut publicatia rusa Kommersant, cunoscuta ca fiind apropiata serviciilor speciale ruse, scria ca "Kremlinul planifica sa puna punct in viitorul apropiat conflictului transnistrean".

Moscova, scria Kommersant, incheie pregatirile pentru reunificarea demonstrativa a Moldovei si Transnistriei intr-un stat unitar.

Momentul de cotitura in procesul de negocieri ar urma sa devina intalnirea dintre Voronin si Smirnov pe teritoriul rus in prezenta lui Medvedev, in cadrul careia Moscova ar dori ca liderii de la Chisinau si Tiraspol sa semneze o declaratie comuna care ar urma sa contina, pe langa prevederea privind reglementarea conflictului in baza mentinerii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, si angajamentul de lansare a negocierilor pentru elaborarea parametrilor statutului de drept al Transnistriei in cadrul Moldovei unitare.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova ar urma sa aiba loc cel mai probabil pe data de 5 aprilie. Mandatul lui Vladimir Voronin expira la inceputul lunii iunie. Noua legislatura ar urma sa aleaga pana atunci noul presedinte al Republicii Moldova.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 500 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor