Unde va investi Volkswagen 1,3 miliarde de euro? Competitie acerba intre Romania si vecinii sai

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 13:46
9268 citiri
Unde va investi Volkswagen 1,3 miliarde de euro? Competitie acerba intre Romania si vecinii sai
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia Volkswagen de a amana construirea fabricii in Turcia a declansat o noua rivalitate intre statele balcanice pentru gazduirea investitiei de 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari).

Volkswagen analizase mai multe posibile amplasari pentru noua sa uzina din Europa de Est, inclusiv Romania, Serbia si Bulgaria, dar pana la urma grupul german a optat pentru Turcia.

Volkswagen a amanat decizia finala privind construirea unei fabrici in Turcia, a afirmat marti un purtator de cuvant al producatorului auto german, pe fondul criticilor internationale la adresa operatiunilor militare derulate de Ankara in Siria si al temerilor legate de efectele potentiale asupra imaginii VW.

Bulgaria, Romania si Serbia spera ca Volkswagen va reveni la lista scurta discutata anterior pentru noua sa fabrica, care cuprindea state din Balcani si din Africa de Nord (unde sunt prezenti producatori auto importanti).

Ar fi una dintre cele mai mari investitii realizate in oricare dintre cele trei tari, care de mult timp se lupta sa combata coruptia si sa-si imbunatateasca infrastructura, apreciaza Bloomberg.

"Am acoperit toate cerintele investitorului si am oferit mai mult decat atat. Suntem perceputi ca un factor de stabilitate in regiune, ca un partener loial si asteptam decizia finala", a afirmat Stamen Yanev, directorul Agentiei InvestBulgaria.

Cel mai mare producator auto din lume nu reuseste sa-si depaseasca rivalii din Asia, din cauza costurilor ridicate cu forta de munca la fabricile sale din Europa Occidentala, ceea ce a determinat o schimbare de directie, spre Europa de Est.

Volkswagen are uzine in regiune, care produc pentru diferitele sale branduri, in Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria si Bosnia-Hertegovina.

Bulgaria, Romania si Serbia au inca forta de munca disponibila si sunt relativ stabile fata de Turcia, care se confrunta acum cu turbulente, sustin oficialii.

Investitia VW in Serbia "ar ajuta la stabilizarea intregii regiuni", pe langa beneficiile pentru grupul german, in conditiile in care statul balcanic dispune de forta calificata de munca pentru industria auto, a afirmat Marko Cadez, seful Camerei sarbe de Comert.

Spre deosebire de Bulgaria si Romania, Serbia nu este stat membru al UE, iar angajatii sai nu au acces la locurile de munca din blocul comunitar, subliniaza Bloomberg.

Rosen Plevneliev, fostul presedinte al Bulgariei, care in prezent conduce echipa de negociatori de la Sofia, a dezvaluit ca tara sa a propus dublarea subventiilor oferite grupului Volkswagen pana la 260 milioane de euro.

"Bulgaria a pregatit o propunere minunata, care ofera maximul posibil conform legislatiei Uniunii Europene", a spus Plevneliev.

Acesta si-a exprimat speranta ca board-ul Volkswagen va amana luarea unei decizii finale pentru luna noiembrie si isi va revizui planurile privind locul in care va fi construita viitoarea sa uzina. Fostul presedinte a subliniat ca autoritatile de la Sofia au mai multe idei cu privire la modul in care pot sprijini Volkswagen cu masuri suplimentare in domeniul infrastructurii si educatiei.

Arad, varianta Romaniei

In Romania, fostul primar al Aradului, Gheorghe Falca, a anuntat marti ca Volkswagen a analizat Aradul ca varianta pentru amplasarea unei fabrici in regiune.

"Compania Volkswagen a anuntat ca intrerupe etapa de negociere cu Turcia pentru realizarea unei fabrici de automobile acolo. Compania analizase mai multe state din Estul Europei, intre care si Romania.

Romania a facut doua oferte firmei de consultanta, iar Primaria Arad a facut o oferta pentru o locatie. In final, locatia propusa de Primaria Arad a fost acceptata de consultant si am fost in procedura de negociere pe patru directii la nivelul municipiului Arad, am avut o asistare a doamnei secretar de stat si sprijin al ministrului IMM-urilor", a declarat fostul primar al Aradului, europarlamentarul Gheorghe Falca.

El a adaugat ca municipalitatea avea in plan sa acorde 1.100 de hectare pentru aceasta investitie, care ar fi creat 4.000 de locuri de munca, si ca spera ca Aradul va fi luat din nou in calcul.

"In acest moment, sper ca cei de la Volkswagen sa reia negocierea cu statele si, evident, la nivelul Romaniei, Aradul este locatia agreata", a mai spus fostul primar.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Volkswagen fabrica Romania , #fabrica