Scandal in industria auto: Sefii Porsche si Volkswagen, dati in judecata. Se cer despagubiri uriase

Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:35
3825 citiri
Scandal in industria auto: Sefii Porsche si Volkswagen, dati in judecata. Se cer despagubiri uriase
Foto: worldcarfans.com

Sapte fonduri de hedging i-au dat in judecata pe Wolfgang Porsche si Ferdinand Piech, sefii gigantilor auto Porsche si Volkswagen, solicitand despagubiri in valoare de 1,8 miliarde de euro pentru pierderile suferite dupa tentativa esuata de preluare a grupului VW.

Fondurile de hedging au intentat un proces civil impotriva lui Wolfgang Porsche, seful companiei cu acelasi nume, dar si presedintelui VW, Ferdinand Piech, pentru manipularea actiunilor la bursa, potrivit Bloomberg.

Grupul auto a transmis deja ca va contesta actiunea, pe care o considera nefondata.

Cei doi sunt de asemenea membri in consiliul de supraveghere al Porsche Automobil Holding SE.

Mai mult, publicatia germana Der Spiegel a aflat ca printre cele sapte fonduri de hedging s-ar afla Elliott Associates LP.

Procesele Porsche si ironia sortii

Companiile au avut de infruntat o serie de procese, dupa ce reprezentantii lor ar fi facut declaratii publice false cu privire la intentiile Porsche din 2008 referitoare la preluare VW.

Initial, ei au negat ca exista astfel de planuri, desi pregatirile pentru achizitie erau deja demarate.

In consecinta, brokerii au mizat pe faptul ca actiunile VW vor scadea.

Insa in luna octombrie a acelui an, bomba a fost aruncata: Porsche si-a exprimat intentia de a cumpara 74,1% din Volkswagen si a anuntat ca vrea sa-si majoreze detinerea, initial la 75% din titluri, apoi sa preia integral grupul.

Anuntul a declansat o crestere accelerata a pretului actiunilor, iar speculatorii s-au grabit sa le cumpere pentru a-si acoperi expunerea pe pariuri.

Totusi, criza economica a lovit puternic in Porsche, care nu a reusit sa stranga suficienti bani pentru a achizitiona pachetul de actiuni anuntat.

In plus, un an mai tarziu, Volkswagen, cu sediul in Wolfsburg, Germania, a cumparat 49,9% din titlurile Porsche, iar din 2012 detine controlul exclusiv al marcii auto.

In ianuarie, VW a raportat ca vanzarile sale au depasit in 2013 pe cele ale General Motors si a devenit al doilea cel mai mare producator auto, clasandu-se in spatele Toyota.

Pana acum, Porsche a reusit sa se apere de acuzatiile de manipulare a actiunilor VW. Compania a terminat aproape toate litigiile din SUA, a mutat unele procese in Germania si a blocat o actiune legala in Marea Britanie.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sefi Porsche Volkswagen judecata, #sefi Porsche Volkswagen proces , #modele