Cum am putea evita pe viitor inselaciuni de tip Volkswagen

Autor: Ana Ilie
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 08:14
3704 citiri
Cum am putea evita pe viitor inselaciuni de tip Volkswagen
Foto: Ziare.com

La izbucnirea scandalului Volkswagen, intreaga lume si-a clatinat capul a neincredere. Compania auto a pacalit autoritatile de mediu din toata lumea cu cateva linii de cod ingropate in software-ul masinilor diesel.

Aceasta bucatica de software a fost suficienta pentru ca 10 milioane de masini, din care aproape 500.000 vandute in SUA, sa dea rezultate false la testele de emisii poluante si sa produca mult peste limita legala de noxe in timpul deplasarii, scrie Kyle Wiens, pentru Wired.

Volkswagen vrea sa le inchida gura clientilor inselati cu reduceri la modele mai noi (Video)

In lumea in care traim, codurile ne animeaza viata exact ca in Matrix: nu le vedem, dar nu trece o zi fara sa folosim ceva activat de software, de la telefoane inteligente la cafetiere. Atunci cand codul este omniprezent, spune Wiens, acesta devine o papusa actionata prin sfori trase de altcineva. Si ar trebui sa fim permanent sceptici cu privire la motivatia celui care actioneaza sforile papusii.

Wiens, co-fondator si CEO al iFixit, comunitate online de reparatii si comerciant de piese de schimb, recunoscuta international pentru manualele de reparatii, arata ca scandalul VW nu este o bizarerie, ci noul normal.

In opinia acestuia, noul normal se va perpetua pana cand America isi schimba prea ambitioasa lege a copyrightului, care blocheaza cercetarea si inovatia.

Volkswagen face o noua schimbare la nivel inalt: A angajat un fost sef al Opel

Wiens nu este surprins ca producatorul german de masini a reusit sa puna la cale aceasta inselatorie, sub nasul unei puternice organizatii americane de reglementare. Asta pentru ca exista o lege care interzice verificarea situatiilor de genul celei create de VW: Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Sectiunea 1201 a DMCA arata ca e ilegal sa fie ocolite inchiderile digitale precum cele instalate pe telefon sau parolele care controleaza accesul la sistemul de diagnostic al masinii. Legea din 1998 avea in intentie impiedicarea decriptarii ilegale a CD-urilor si DVD-urilor, insa cum nu specifica o platforma anume se aplica tuturor programelor cu acces blocat.

Legea avea ca scop stoparea pirateriei, asa ca producatorii au primit drepturi nelimitate de a se juca cu codurile, in asa fel incat utilizatorii nu le pot examina fara acceptul producatorului. Cum sa descoperi malpraxisul corporat cand legal ti s-au inchis ochii, intreaba retoric expertul.

Wiens arata ca si-a petrecut ultimul deceniu negociind cu producatorii in favoarea unor software si dispozitive deschise. De fiecare data a obtinut un refuz - cu cat e mai mare corporatia, cu atat e mai puternic refuzul.

Premiera la Volkswagen dupa 15 ani: Pierderi de 3,5 miliarde intr-un interval foarte scurt (Video)

E masina ta, computerul tau, lucrul tau - nu ar trebui sa ai dreptul sa te uiti sub capota?, se intreaba acesta.

Producatorii isi motiveaza pozitia prin aceea ca publicul larg ar trebui sa aiba incredere in ei ca au produs aceste sisteme integrate si ca doar ei le pot deschide in siguranta.

Volkswagen a avut succes in SUA cu motoarele "diesel curat" pentru masinile mici. A castigat pe increderea publicului si a incalcat-o.

Compania iFixit, in parteneriat cu alte cateva, a solicitat Biroului de Copyright din SUA exceptarea vehiculelor din Sectiunea 1201, pentru ca proprietarii si cercetatorii independenti sa aiba acces la software-ul unei masini. Alianta producatorilor auto s-a opus acestei exceptii si a argumentat ca software-ul unei masini este blocat pentru uzul oamenilor obisnuiti intrucat acesta protejeaza sistemele de emisii.

"De fiecare data cand cineva pune un lacat pe ceva ce iti apartine si nu iti da si cheia, nu o face pentru binele tau", explica expertul in copyright Cory Doctorow.

Biroul pentru Copyright va decide, cel mai probabil saptamana aceasta, cu privire la excluderea masinilor din Sectiunea 1201. Istoric vorbind, insa, Biroul refuza majoritatea excluderilor propuse. Si chiar daca este in favoarea acestei exceptii, este vorba totusi de un singur dispozitiv cu software, intr-o lume plina de asemenea produse. Singura solutie, crede Wiens, este renuntatea pe de-a-ntregul la Sectiunea 1201 - este nedemocratica, anti-consumator si restrange, in loc sa promoveze inovarea.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#scandal Volkswagen lege copyright, #scandal Volkswagen masini , #scandal