In ciuda scandalului, angajatii Volkswagen au obtinut o majorare de salariu

Vineri, 20 Mai 2016, ora 13:33
1913 citiri
In ciuda scandalului, angajatii Volkswagen au obtinut o majorare de salariu
Foto: Arhiva Ziare.com

Cel mai mare sindicat german, IG Metall, a ajuns la un acord cu reprezentantii Volkswagen privind majorarea salariilor cu 4,8% pentru aproximativ 120.000 de angajati de la fabricile din vestul Germaniei, a anuntat vineri sindicatul.

IG Metall solicitase initial majorarea salariilor cu 5% in urmatoarele 12 luni pentru angajatii VW. Conform contractului colectiv de munca aprobat vineri, salariile vor creste cu 2,8% la 1 septembrie 2016 si cu inca 2% de la 1 august 2017, informeaza Reuters.

De asemenea, angajatii vor primi o contributie la pensie de 200 de euro.

Noul acord este valabil pana la 31 ianuarie 2018.

Potrivit contractului semnat vineri, va fi extinsa schema de angajati part-time, care va permite VW sa reduca numarul de salariati pana in 2022, in eventualitatea scaderii semnificative a vanzarilor.

Sacrificiul directorilor Volkswagen: Accepta bonusuri cu 30% mai mici

Cel mai mare producator auto european a raportat luna trecuta pierderi operationale de 4,1 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari) pentru 2015, din cauza provizioanelor necesare pentru a acoperi costurile legate de scandalul emisiilor.

Pierdere istorica pentru Volkswagen ca urmare a softului manipulator

Fiecare dintre cei 120.000 de angajati ai Volkswagen din Germania va primi pentru 2015 un bonus de 3.950 de euro (4.467 de dolari), aproximativ o treime din nivelul obtinut in 2014 (5.900 de euro), a anuntat recent grupul german.

"Angajatii Volkswagen au inregistrat anul trecut performante foarte bune, in ciuda situatiei dificile. Angajamentul lor ferm merita sa fie recunoscut si va fi recompensat sub forma unui bonus de performanta", a afirmat directorul de resurse umane al Volkswagen, Karlheinz Blessing.

Conducerea Volkswagen a acceptat in aprilie o reducere cu cel putin 30% a bonusurilor, in urma criticilor actionarilor. Landul Saxonia Inferioara, al doilea mare actionar al Volkswagen, solicitase renuntarea totala la bonusurile ce urmau sa fie acordate managerilor de top, in timp ce sindicatele doreau reducerea sau anularea compensatiilor.

In 2014, bonusurile primite de managerii de top ai Volkswagen s-au ridicat la 54 de milioane de euro, din totalul compensatiilor de 70 de milioane de euro, aproape dublu fata de salariile fixe si variabile in valoare de 37 de milioane de euro acordate de rivalul Daimler principalilor directori.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca, in perioada 2005 - 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#mariri salarii Volkswagen Germania, #pierderi Volkswagen soft , #scandal