Scandalul Volkswagen: Ancheta la nivel inalt - UE sapa adanc si vine cu solutii Interviu

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 07:38
4232 citiri
Scandalul Volkswagen: Ancheta la nivel inalt - UE sapa adanc si vine cu solutii Interviu
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

La nivelul Uniunii Europene s-a infiintat o comisie de ancheta pentru cazul Volkswagen legat de scandalul emisiilor poluante, care va aborda subiectul pe mai multe directii importante.

Ziare.com a stat de vorba cu europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, membru supleant in aceasta structura, pentru a afla mai multe detalii referitoare la actiunile ce vor fi luate in spatiul comunitar pe tema VW.

Scandalul Volkswagen: Decizia luata de Parlamentul European - Toate statele UE sunt vizate

Cand a fost infiintata aceasta comisie si care este componenta ei? Cand va fi dat primul raport al anchetei in cazul Volkswagen?

Comisia de ancheta VW a fost constituita prin decizia Parlamentului European din luna decembrie a anului trecut. Atunci a fost aprobat mandatul, care este de 12 luni, si, practic, s-a luat decizia de infiintare. De asemenea, s-a decis ca dupa primele 6 luni de activitate sa se prezinte un raport preliminar.

Ulterior, in sesiunea din ianuarie a fost aprobata componenta, astfel ca aceasta comisie de ancheta va avea 45 de membri plini si 45 de membri supleanti din toate grupurile membre ale PE. Eu fac parte din cea de-a doua categorie.

Care sunt principalele directii in care vor merge investigatiile derulate de comisia de ancheta VW?

Conform mandatului, comisia de ancheta va veghea cu privire la aplicarea legislatiei europene, va verifica daca institutiile UE sau cele de la nivel national si-au indeplinit misiunea si au aplicat legislatia intr-un mod corespunzator, daca situatia de la VW ar fi putut fi evitata si, mai ales, va formula recomandari pentru imbunatatirea cadrului legal pe viitor.

Va veti consulta cu toate partile implicate/afectate?

Da. Acum e inceputul drumului in PE, dar parerea mea e ca vom afla lucruri, adica vom invita reprezentantii Comisiei Europene, dar si de la VW, ai asociatiilor de producatori, consumatori...

Volkswagen strange cureaua. Cinci consecinte serioase ale scandalului Dieselgate

Comisia Europeana a facut deja un prim demers legat de schimbarea modului de testare a autovehiculelor si posibilitatea infiintarii la Bruxelles a unui sistem de sanctionare pentru producatorii auto. Ne puteti da mai multe detalii?

Comisia Europeana a prezentat ieri o propunere legislativa pentru a se asigura ca producatorii de autovehicule respecta cu strictete toate normele UE in materie de siguranta, protectia mediului si fabricatie.

De altfel, trebuie spus ca la nivelul CE exista inca din 2011 un grup de lucru care analizeaza cum pot fi dezvoltate noi metode mai precise de masurare a emisiilor si, in special, introducerea de teste pe masinile in deplasare.

Ca urmare a muncii grupului de lucru, CE a prezentat anul trecut un act delegat prin care se face aceasta propunere (de introducere a testelor pe masinile in deplasare - n.red.). Propunerea este ca din septembrie 2017 autovehiculele noi sa fie testate cu ajutor acestor sisteme portabile de masurare, iar din 2019 - toate autovehiculele.

Ce pasi mai trebuie urmati pentru ca aceasta propunere a CE sa intre in vigoare?

Propunerea mai trebuie aprobata de catre consiliul de ministri, care e o parte a puterii legislative, dar si de Parlamentul European. Consiliul de ministri si-a dat deja acordul pe acest act delegat, Parlamentul European inca nu. Socialistii si verzii nu vor sa-si dea acordul, vor sa-l blocheze, pentru ca doresc ca aceste teste in miscare sa se introduca imediat, fara sa existe o perioada de tranzitie.

De ce considerati ca e nevoie de o perioada de tranzitie?

La momentul la care iei o decizie care implica un efort semnificativ de adaptare, de retehnologizare, pentru o industrie, eu cred ca e nevoie de o perioada de tranzitie. Categoric, pentru greselile din trecut trebuie sanctionati producatorii auto, dar e nevoie de o etapa de adaptare cand se introduc astfel de schimbari, pentru a asigura pastrarea acelor multe milioane de locuri de munca.

In caz contrar, mi-e teama ca va avea un impact negativ asupra producatorilor de masini. E nevoie de acest lucru pentru ca sectorul auto european sa ramana competitiv. E in interesul nostru, pana la urma.

Pe modelul SUA, e posibil ca UE sau fiecare stat membru sa dea in judecata VW?

In cazul VW, exista o diferenta fundamentala intre SUA si UE: la americani, acel soft aplicat pentru manipularea datelor este explicit interzis prin lege, iar in Europa nu este explicit interzis prin lege. Tocmai de aceea, Departamentul de Justitie al Statelor Unite a facut actiunea in justitie.

Scandalul Volkswagen: Soferii din Europa, discriminati? Nu primesc compensatii

In cazul Europei, CE nu a luat nicio decizie, exista zone gri in legislatie si cred ca tocmai aceste zone gri trebuie eliminate in viitor si cred ca mandatul comisiei de ancheta poate avea un rol in acest sens, pentru imbunatatirea legislatiei in spatiul comunitar.

Mai mult, din acelasi motiv, VW a oferit compensatii in SUA, dar nu si in UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#comisie ancheta Volkswagen, #comisie UE ancheta Volkswagen, #UE ancheta Volkswagen, #comisie Volkswagen , #scandal