Scandalul Volkswagen din SUA are consecinte in toata lumea: Controale extinse in Europa si Asia. Nicio companie nu scapa

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 15:17
5989 citiri
Scandalul Volkswagen din SUA are consecinte in toata lumea: Controale extinse in Europa si Asia. Nicio companie nu scapa
Foto: Facebook/Volkswagen USA

In plin scandal in care e implicata compania germana Volkswagen in SUA, oficiali din Germania si Franta au cerut, marti, ca testele in ceea ce priveste emisiile masinilor sa fie extinse la nivel european si sa includa intreaga industrie auto.

"Trebuie sa extindem testele la nivel european", a declarat marti ministrul francez al Finantelor, Michel Sapin, conform Wall Street Journal.

Anterior, si Germania a avut o pozitie similara. Olaf Lies, ministrul al Economiei in Saxonia Inferioara, care detine o participatie de 20% in Volkswagen, si membru al board-ului de supervizare al Volkswagen, afirmase si ca ancheta ar trebui sa aiba consecinte asupra tuturor directorilor gasiti vinovati de manipulare deliberata. Acesta a mai spus ca ancheta nu va afecta numai Volkswagen, ci si alte companii.

Lovitura de miliarde de euro pentru Volkswagen, dupa ce a trisat la testele privind poluarea

Scandalul Volkswagen beneficiaza, in Germania, de mai multa atentie chiar si decat criza refugiatilor, fiind informatia cu care televiziunile isi deschid jurnalele de stiri. Ministrul german al Mediului a cerut expres companiei Volkswagen sa spuna de unde incepe manipularea si la ce nivel ajunge.

Scandalul Volkswagen: Germania verifica toti constructorii auto

Comisia Europeana a transmis ca a contactat compania Volkswagen si autoritatile americane, adaugand insa ca e prea devreme sa lanseze o ancheta pe cont propriu.

Luni, Herbert Diess, care face parte din conducerea companiei, si-a anulat planurile de participare la un eveniment legat de lansarea unui nou Passat Sedan, in New York, a transmis un purtator de cuvant al companiei.

Scad si actiunile altor companii

Scandalul din SUA a socat Germania, unde fiecare al saptelea loc de munca este legat de industria auto, trezind la realitate si celelalte companii. Astfel, si actiunile Daimler AG, BMW AG, dar si cele ale unor producatori de masini din Franta, cum ar fi Renault SA si PSA Peugeot Citroen, au inceput sa scada marti.

La Bursa de la Frankfurt, actiunile VW, cel mai mare producator auto din lume, inregistrau marti dimineata un recul de 5%, dupa ce luni au inchis in scadere cu aproape 20%. Din cauza declinului actiunilor, VW a pierdut aproximativ 15 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari) din capitalizarea de piata.

Scandalul a depasit demult granitele SUA si Europa, un oficial sud-corean anuntand ca guvernul de la Seul planuieste sa faca teste similare, la mijlocul lui octombrie, pe trei modele VW: Golf, Jetta si Audi A3 sedan. Daca se vor gasi nereguli, autoturismele vor fi rechemate, a mai spus acesta.

Si in SUA sunt verificate si alte modele de masini diesel, de la alte companii care, in trecut, au procedat precum VW. Pana acum, Mercedes-Benz, detinut de Daimler, a anuntat ca nu a folosit vreun software pentru a modifica rezultatele testelor. Si Peugeot a facut un anunt similar.

SUA obliga Volkswagen sa recheme 500.000 de masini diesel

Renault ia in considerare niste noi teste demonstrative, pentru a arata ca masinile sale diesel intrunesc standardele europene.

Compania Volkswagen este acuzata ca ar fi modificat rezultatele testelor autoritatilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german, instaland un software care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si ulterior. In realitate, nivelul poluarii era mai ridicat decat stiau autoritatile, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

Marti s-a anuntat ca, pe langa amenda de 18 miliarde de dolari, pe care ar trebui sa o plateasca Volkswagen Group, e posibil ca celor gasiti vinovati sa li se intocmeasca dosare penale.

Vineri, consiliul de administratie al Volkswagen se va reuni, anunta presa internationala.

Seful Volkswagen SUA, Michael Horn, a recunoscut luni noapte ca firma a "trisat", fiind citat de BBC cu declaratia: "We have totally screwed up" (Am dat-o in bara - traducere aproximativa).

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Volkswagen scandal, #verificari masini emisii scandal Volkswagen, #soft modificare rezultate teste emisii, #Volkswagen trisat teste emisii pedeapsa , #scandal