Scandalul Volkswagen: Efectul despre care se vorbeste mai putin

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 07:33
8614 citiri
Scandalul Volkswagen: Efectul despre care se vorbeste mai putin
Foto: Facebook/Volkswagen USA

Scandalul Volkswagen va avea un efect asupra vanzarilor de masini diesel in Europa, dar si asupra industriei produselor petroliere.

Aproape 41 la suta din masinile de pe Batranul Continent functioneaza in prezent pe baza de motorina, comparativ cu 27%, cat era rata in urma cu un deceniu, informeaza Bloomberg.

Ritmul s-a accelerat in ultimii ani, astfel ca rafinariile au incercat sa tina pasul.

Proportia motorinei in totalul produselor a ajuns la 40% in prezent, fata de 36%, cat era in timpul deceniul trecut, arata datele compilate de Energy Aspects, in timp ce pentru benzina, rata a coborat la 20%, de la 23%.

"Scandalul VW va reprezenta un con urias de umbra pentru intreaga piata diesel. Ar putea frana vanzarile de masini de acest gen, dar va conduce si la o micsorare a consumului de motorina", au mentionat analistii Commerzbank, intr-o nota trimisa clientilor.

Scandalul Volkswagen: Un oficial german recunoaste adevarul crunt

O veste buna, una proasta

In ultimele decenii, rafinariile din Europa si-au schimbat strategia si au inceput sa produca o cantitate mai mare de motorina decat de benzina pentru a tine pasul cu schimbarile care au avut loc pe piata auto.

Insa scandalul VW ar putea inversa aceasta tendinta.

Problema neasteptata pentru Volkswagen dupa scandalul motoarelor diesel

Iar firma de consultanta Petromatrix GmbH sustine ca schimbarea va fi una benefica, deoarece initial rafinariile au fost concepute pentru a produce in special benzina, iar ulterior au suferit modificari pentru a satisface necesarul de motorina.

Oricum, uzinele nu au putut face fata, asa ca Europa a fost nevoita sa importe motorina din Rusia, Statele Unite si de la noile rafinarii din India si Orientul Mijlociu.

Sursa: Bloomberg

In consecinta, daca vor produce mai multa benzina si mai putina motorina, ar putea creste gradul de autonomie pentru rafinariile europene, sustine Alessandra Agnello, analist la Petromatrix.

"Pe termen mediu, scandalul VW e o veste proasta pentru diesel si una buna pentru benzina", arata Andrew Echlin, consultant la Energy Aspects Ltd.

"Mai mult, avantul masinilor pe motorina va pune frana in SUA, iar autoritatile din UE vor revizui regulile si testele, un lucru planuit deja pentru 2018", a adaugat acesta.

Schimbari in piata auto

Cota de piata a masinilor diesel a inceput de ceva vreme sa se micsoreze in unele state UE, iar soferii devin din ce in mai constienti ca aceste automobile polueaza foarte mult, arata Petromatrix.

"Consumul de motorina va incepe sa scada odata cu micsorarea vanzarilor masinilor diesel", a mentionat Angello. "Scandalul VW va accelera acest trend, insa va dura ceva vreme pana cand vom vedea toate acestea", a adaugat acesta.

Scandalul Volkswagen: Veste importanta pentru romani - Ce se intampla cu timbrul de mediu

VW recheama masini

Volkswagen va rechema pana la 11 milioane de vehicule diesel implicate in scandalul emisiilor, pentru a se asigura ca motoarele acestora respecta standardele referitoare la nivelul noxelor.

Noul director general al grupului german, Matthias Mueller, a spus ca VW a conceput un plan "cuprinzator" de reechipare a automobilelor, care va fi prezentat autoritatilor de reglementare.

Compania va cere clientilor, in urmatoarele cateva zile, sa vina la reprezentantele grupului pentru reechiparea automobilelor diesel dotate cu softul care a generat scandalul.

Scandalul Volkswagen: Compania anunta in cateva zile ce va face cu milioanele de masini cu soft mincinos

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#scandal Volkswagen masini diesel, #scandal Volkswagen rafinarii, #scandal Volkswageb productie motorina , #scandal