Scandalul Volkswagen ia amploare: Investigatii extinse inclusiv in Romania?

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 14:22
2834 citiri
Scandalul Volkswagen ia amploare: Investigatii extinse inclusiv in Romania?
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) le-a cerut celor 28 de state membre sa extinda investigatiile privind potentialele incalcari ale reglementarilor referitoare la emisii, dupa ce Volkswagen a anuntat, marti, ca alte 800.000 de vehicule depasesc nivelul emisiilor de CO2.

Intr-o scrisoare vazuta de Reuters si datata 5 noiembrie, Comisia Europeana a precizat ca nu are informatii privind neregulile inregistrate in cazul nivelului emisiilor de CO2 si cauta sprijinul guvernelor din UE "pentru a afla cum a fost posibil si de ce".

Deja Comisia a contactat Asociatia Producatorilor Germani de Automobile (VDA) - responsabila cu aprobarea standardelor pentru noile tipuri de masini - si a analizat problema si cu alte autoritati nationale, la o intalnire care a avut loc joi seara, la Bruxelles.

Un purtator de cuvant al CE a confirmat existenta scrisorii in care "se solicita guvernelor sa-si extinda investigatiile pentru a stabili potentiala incalcare a legislatiei UE".

Scandalul Volkswagen: 5 cifre infricosatoare

In timp ce testarea vehiculelor in UE este supervizata de autoritatile nationale, Comisia Europeana are incredere ca fiecare tara va aplica reglementarile.

Acest aranjament este aspru criticat de organizatiile de mediu, care considera ca vehiculele emit mai multe substante poluante in timpul functionarii efective decat in timpul testelor de laborator.

Dar producatorii auto sunt un grup de lobby puternic in UE, deoarece sunt o sursa majora de locuri de munca si exporturi.

Comisia Europeana solicita autoritatilor nationale sa afle cate dintre masinile noi inregistrate in 2012, 2013 si 2014 ar putea fi afectate de noile dezvaluiri de la VW.

Acuzatiile la adresa VW

Grupul Volkswagen a recunoscut marti ca a subestimat consumul de combustibil si nivelul emisiilor de dioxid de carbon pentru aproximativ 800.000 de masini, marcile VW, Seat, Skoda si Audi, vandute in Europa.

De asemenea, Volkswagen a admis ca a gasit pentru prima data indicii privind modificarea nivelului emisiilor si la vehiculele echipate cu motoare pe benzina, extinzand un scandal care pana acum se concentra pe motoarele diesel.

Noi probleme la Volkswagen: 800.000 de masini din Europa sunt afectate, costuri de 2 miliarde de euro

Scandalul Volkswagen se extinde si la motoarele pe benzina. 98.000 de automobile afectate

Cel mai mare producator auto european face deja obiectul unor investigatii in mai multe tari dupa ce, in luna septembrie, a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Volkswagen, in fata unei decizii radicale: Va vinde?

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Comisia Europeana scandal Volkswagen, #investigatii Comisia Europeana scandal Volkswagen, #UE scandal Volkswagen , #scandal