Scandalul Volkswagen: Un alt mare producator auto scapa de actiunile VW

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 10:04
4279 citiri
Scandalul Volkswagen: Un alt mare producator auto scapa de actiunile VW
Foto: Arhiva Ziare.com

Producatorul auto nipon Suzuki Motor Corp a acceptat sa-si vanda participatia de 1,5% detinuta la Volkswagen AG grupului german Porsche Automobil Holding SE, pretul tranzactiei nefiind dat publicitatii.

Porsche Automobil Holding SE este cel mai mare actionar al Volkswagen (VW). In urma vanzarii, Suzuki va inregistra un profit special de 36,7 miliarde de yeni (304 milioane de dolari), a anuntat compania nipona, transmite MarketWatch.

Saptamana trecuta, VW a pierdut o treime din capitalizarea sa bursiera, din cauza scandalului manipularii emisiilor vehiculelor. In pofida declinului titlurilor VW, Suzuki si-a mentinut intentia de a renunta la participatia detinuta la Volkswagen.

In 17 septembrie, Suzuki a rascumparat pachetul de 19,9% din actiunile sale detinut de Volkswagen, pentru 460 miliarde de yeni (3,8 miliarde de dolari). Luna trecuta, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera Internationala de Comert a cerut grupului german sa-si vanda participatia detinuta la Suzuki.

Suzuki a cumparat aproape 120 milioane de actiuni, la pretul de 3.842,50 yeni pe titlu, incheind parteneriatul format in 2009, in urma caruia VW a devenit cel mai mare actionar al producatorului auto nipon.

Parteneriatul includea cooperarea in domeniul tehnologic si expansiunea pe pietele emergente. Intre timp, insa, relatiile dintre cei doi parteneri s-au racit in conditiile in care compania nipona a acuzat VW ca incearca sa preia controlul asupra sa, iar grupul german a criticat faptul ca Suzuki a decis sa cumpere motoare diesel de la Fiat.

Cel mai mare producator auto la nivel mondial, Volkswagen, este acuzat ca ar fi manipulat rezultatele testelor facute de autoritatile SUA cu privire la emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si in timpul operatiunilor normale.

Din acest motiv, nivelul poluarii era mai ridicat, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentantii VW au recunoscut ca au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor si au anuntat ca 11 milioane de vehicule diesel vandute in intreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Aproximativ 482.000 de vehicule diesel produse in perioada 2008 - 2015 sub brandurile Volkswagen si Audi, destinate pietei americane, includ acel software.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Suzuki vandut actiuni Volkswagen , #scandal