Scandalul Volkswagen va pune frana economiei Germaniei?

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 22:05
3749 citiri
Scandalul Volkswagen va pune frana economiei Germaniei?
Foto: Facebook/Volkswagen Deutschland

Economistii au inceput sa-si exprime ingrijorarea privind impactul scandalului Volkswagen (VW) asupra cresterii PIB-ului Germaniei, cea mai mare economie europeana.

Economia germana a inregistrat un avans de 0,4% in trimestrul doi din 2015, dupa o crestere de 0,3% in primele trei luni ale acestui an, transmite AP. Comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%.

Carsten Brzeski, economist sef la ING Germania, a apreciat ca actuala criza a refugiatilor si "socul Volkswagen" reprezinta noi riscuri la adresa economiei germane.

Este neclar care va fi impactul crizei VW dar economia va fi afectata, tinand cont de marimea companiei. VW este "unul dintre cei mai importanti campioni globali ai Germaniei si un motor de crestere semnificativ al economiei", sustine Brzeski.

Si Jennifer McKeown de la Capital Economics a apreciat ca scandalul Volkswagen reprezinta un nou risc la adresa activitatii economice din Germania, alaturi de incetinirea din China.

Scandalul Volkswagen: Prima reactie a diviziei din Romania

Soc pe bursa

Dupa ce au scazut sub 100 de euro, pentru prima data in aproape patru ani, miercuri titlurile VW inregistrau o crestere de 2,5%, la 108,5 euro. Luni si marti, actiunile celui mai mare producator auto din lume au scazut la Bursa de la Frankfurt cu 20% si, respectiv, 17%. Din cauza declinului actiunilor, VW a pierdut saptamana aceasta aproape 25 de miliarde de euro (28 miliarde de dolari) din capitalizarea de piata.

Reprezentantii landului german Saxonia Inferioara, care detine o participatie de 20% in Volkswagen, au anuntat marti ca investigatiile demarate de autoritatile din SUA au sporit indoielile referitoare la acuratetea datelor privind poluarea publicate de toti producatorii auto.

In 2007, Saxonia Inferioara a cumparat actiuni Volkswagen in valoare de 41 de milioane de euro pentru a-si mentine participatia la 20%, in urma careia isi pastreaza nivelul maxim al drepturilor de vot.

Scandalul Volkswagen: Actiunile grupului se redreseaza, dar viitorul directorului general este incert

Olaf Lies, ministrul Economiei in Saxonia Inferioara si membru al Board-ului de supraveghere al Volkswagen, a cerut extinderea investigatiilor, ale caror rezultate ar putea avea consecinte in cazul in care se constata ca directorii companiilor auto sunt gasiti vinovati de nerespectarea standardelor referitoare la poluare.

"Sunt convins ca toata lumea este interesata daca nivelul emisiilor masurate a fost cel real. Aceasta problema nu va afecta doar Volkswagen ci si alte companii, avand loc o dezbatere publica intensa", a apreciat Olaf Lies.

"Piata se asteapta ca problema sa nu se limiteze la SUA", a apreciat Ingo Speich, manager de fond la Union Investment, care detine mai putin de 1% din Volkswagen.

Acuzatii grave: Guvernul german si UE stiau de inselatoria pusa la cale de Volkswagen?

Care sunt acuzatiile?

Volkswagen este acuzat ca a manipulat rezultatele testelor autoritatilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor dar nu si in timpul operatiunilor normale.

Din acest motiv nivelul poluarii era mai ridicat, arata Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentantii VW au recunoscut ca au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor si au anuntat ca 11 milioane de vehicule diesel vandute in intreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Numai in SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparatiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse in ultimii sapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat si Audi A3.

Ca urmare a scandalului, seful companiei, Martin Winterkorn, a demisionat.

Scandalul Volkswagen - Seful grupului auto a demisionat: Sunt socat!

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#scandal Volksbank economie Germania, #efecte scandal Volksbank , #scandal