Va rascumpara Volkswagen unele masini afectate de scandalul emisiilor poluante? Ce spune seful companiei

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 14:31
2334 citiri
Va rascumpara Volkswagen unele masini afectate de scandalul emisiilor poluante? Ce spune seful companiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Volkswagen ar putea rascumpara unele masini afectate de scandalul emisiilor, a sustinut directorul general al grupului german, Matthias Mueller.

"In unele cazuri, repararea masinilor va fi foarte usoara, in altele va fi extrem de costisitoare, iar in acele cazuri va trebui sa negociem daca nu ar fi mai bine sa aducem inapoi la Volkswagen unele vehicule. In teorie este posibil", a declarat Matthias Mueller, la Salonul Auto de la Detroit, intr-un interviu acordat CNBC.

Volkswagen ar putea rascumpara peste 100.000 de masini in SUA

Intr-un alt interviu, acordat Reuters TV, seful VW a dat asigurari ca suma de 6,7 miliarde de euro (7,28 miliarde de dolari) pusa deoparte pentru repararea tuturor masinilor afectate de scandalul emisiilor este suficienta.

"Am pregatit 6,7 miliarde de euro pentru repararea tuturor vehiculelor pe plan global. Presupunem ca ar trebui sa fie suficient", a afirmat Mueller.

Acesta a anuntat ca VW va propune Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) un nou convertor catalitic care ar putea fi montat la aproximativ 430.000 de vehicule echipate cu softul care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Miercuri, Matthias Mueller se va intalni cu Gina McCarthy, administratorul Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, pe fondul negocierilor care se desfasoara intre VW si EPA pentru ca acele aproape 600.000 de vehicule diesel implicate in scandalul emisiilor sa respecte normele de poluare.

Seful VW va propune solutiile tehnice ce vor fi folosite pentru repararea vehiculelor, o oferta "teoretica" pentru rascumpararea masinilor si calendarul reparatiilor.

Vanzari in crestere pentru VW

De asemenea, Matthias Mueller si-a exprimat optimismul privind perspectivele privind evolutia vanzarilor VW in acest an. Intrebat daca si in acest an grupul se va confrunta cu un declin al vanzarilor, Matthias Mueller a raspuns: "Ne confruntam cu o situatie dificila pe plan global, asteptam sa vedem cum va evolua. Avem un portofoliu de produse extrem de atractiv si suntem increzatori ca vom avea succes in 2016".

Luni, VW a anuntat cresterea vanzarilor anuale in America de Nord (4,4%) si Europa Occidentala (4,8%), in ciuda scandalului emisiilor. Pe plan global, livrarile Volkswagen au scazut anul trecut cu 2%, la 9,931 milioane de unitati.

Care scandal? Vanzarile Volkswagen au crescut in 2015

Comentand aceste date, Matthias Muller a precizat: "Livrarea a aproape zece milioane de vehicule este un rezultat excelent, in special tinand cont de conditiile dificile de pe unele piete precum si de scandalul emisiilor, din ultimul trimestru din 2015".

Grupul a anuntat ca situatia tensionata din Rusia, care a provocat o scadere de 36,8% a vanzarilor in 2015, a continuat sa afecteze livrarile din Europa Centrala si de Est.

In Brazilia s-a inregistrat anul trecut un declin al vanzarilor de 38,1%. Rusia si Brazilia sunt afectate de scaderea preturilor materiilor prime, volatilitatea de pe piata valutara si incetinirea economiei mondiale.

"Desi evolutiile de pe pietele din Rusia si Brazilia au avut un impact considerabil asupra livrarilor brandurilor noastre, am inregistrat progrese in Europa", a declarat seful VW.

Consumatorii germani au ramas loiali, vanzarile VW pe aceasta piata inregistrand un avans de 4% anul trecut. Pe de alta parte, vanzarile Volkswagen in China, cea mai mare piata auto din lume, au scazut usor anul trecut, la 3,55 milioane de vehicule, de la 3,68 milioane de unitati in 2014.

Vanzarile brandurilor Volkswagen si Audi au scazut la 2,63 milioane si, respectiv, 570.000 de unitati, in timp ce diviziile de lux Porsche si Lamborghini au raportat livrari in crestere, de 58.000 de unitati si, respectiv, 278 vehicule.

Masina cu care Volkswagen vrea sa-si reabiliteze numele dupa scandalul urias legat de emisii

SUA dau VW in judecata

Saptamana trecuta, Departamentul american al Justitiei si-a anuntat intentia de a cere despagubiri companiei germane pentru instalarea ilegala a unui soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

De asemenea, EPA a anuntat ca propunerile inaintate pana acum de VW in privinta tehnicilor care vor permite automobilelor sa indeplineasca integral cerintele autoritatilor de reglementare sunt inadecvate.

Daunele pe care ar urma sa le plateasca Volkswagen in SUA, alaturi de subsidiarele sale Audi si Porsche, s-ar putea ridica la miliarde de dolari, a declarat un oficial de la Departamentul american al Justitiei. Analistii estimeaza ca amenzile ar putea depasi 90 miliarde de dolari, sau 37.500 dolari per vehicul. Sunt vizate aproape 600.000 de vehicule.

De asemenea, grupul german este investigat pentru ca ar fi indus in eroare consumatorii si autoritatile de reglementare din SUA.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Volkswagen rascumparare masini SUA, #Volkswagen rascumparare masini, #solutii scandal Volkswagen, #sef Volkswagen solutii scandal , #scandal