Volkswagen ameninta cu concedieri masive, daca va incasa amenzi prea mari

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 09:50
2232 citiri
Volkswagen ameninta cu concedieri masive, daca va incasa amenzi prea mari
Foto: Arhiva Ziare.com

La cea de-a treia intalnire a angajatilor Volkswagen de cand a izbucnit scandalul emisiilor, Bernd Osterloh, seful consiliului angajatilor VW, a atras atentia autoritatilor de reglementare din SUA sa nu pedepseasca prea sever grupul german, deoarece multe locuri de munca ar putea fi desfiintate.

Daca cel mai mare producator auto european va primi o amenda fara precedent de la Guvernul american, pentru softul care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, consecintele sociale pentru angajatii VW din SUA si Europa ar putea fi "dramatice", a avertizat seful consiliului angajatilor VW, transmit BBC si Deutsche Welle.

"Speram foarte mult ca autoritatile din SUA vor tine cont de aspectele sociale si de cele legate de forta de munca", a afirmat, marti, Bernd Osterloh, la o intalnire la care au participat aproximativ 20.000 de angajati Volkswagen, la sediul central din Wolfsburg, Germania.

Tot la acea reuniune, directorul general al VW, Matthias Muller, le-a spus angajatilor ca va fi nevoie de cativa ani pana cand vor deveni clare toate consecintele scandalului motoarelor trucate.

In SUA, compania ar putea fi amendata cu pana la 48 miliarde de dolari (53 miliarde de euro) pentru incalcarea reglementarilor de mediu.

Pe plan global, Volkswagen are 120 de fabrici la care lucreaza peste 600.000 de angajati, inclusiv 270.000 in Germania. In SUA, la uzina Chattanooga, din Tennessee, sunt aproximativ 2.200 de angajati.

Volkswagen nu este obligata sa reprimeasca autovehiculele cu motoare trucate - tribunal german

VW da bonusuri

Saptamana trecuta, Bernd Osterloh a anuntat ca Volkswagen va plati angajatilor bonusuri pentru 2015, in ciuda costurilor legate de scandalul emisiilor.

"Schimburile suplimentare si orele lucrate peste program au fost ceva obisnuit in 2015. Si angajatii au fost alaturi de companie in cazul Dieselgate (scandalul emisiilor) ", a explicat Bernd Osterloh, intr-o scrisoare adresata angajatilor VW.

Osterloh sustine ca, impreuna cu directorul general al VW, Matthias Mueller, a stabilit ca angajatii locali - aproximativ 100.000 - sa fie recompensati cu bonusuri, a caror valoare urmeaza sa fie stabilita.

Anul trecut, angajatii locali de la fabricile VW din vestul Germaniei au obtinut fiecare un bonus de 5.900 de euro.

Oficialii Audi, divizia de lux a VW, au informat ca vor plati in medie angajatilor de la fabricile din Ingolstadt si Neckarsulm un bonus de 5.420 euro (5.890 dolari), in scadere de la 6.540 euro in 2014.

Software mincinos

Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit in 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 miliarde de euro din capitalizarea bursiera. Anul trecut, Volkswagen a informat ca a pus deoparte 6,5 miliarde de dolari pentru a face fata costurilor scandalului emisiilor.

Grupul Volkswagen este implicat intr-un scandal de amploare, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

La randul sau, Audi a recunoscut ca in cazul sau 2,1 milioane de masini pe plan global au fost echipate cu acel software care permitea vehiculelor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor dar nu si in timpul operatiunilor normale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scandal Volkswagen concedieri, #Volkswagen concedieri amenzi, #amenzi Volkswagen , #scandal