Parlamentul European: Comisia Europeana stia de 10 ani ca emisiile masinilor diesel depaseau normele

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 23:55
3582 citiri
Parlamentul European: Comisia Europeana stia de 10 ani ca emisiile masinilor diesel depaseau normele
Foto: Arhiva/Ziare.com

Comisia Europeana si statele membre au stiut de peste 10 ani despre faptul ca emisiile de oxid de azot ale masinilor diesel erau mai mari in conditii de trafic fata de testele de laborator, dar nu au facut nimic pentru a proteja sanatatea publica, au stabilit deputatii europeni.

Cumparatorii afectati de acest scandal, recomanda deputatii, ar trebui sa primeasca compensatii financiare din partea constructorilor de automobile implicati.

Dupa izbucnirea scandalului privind emisiile in septembrie 2015, Comisia a asteptat ca statele membre sa efectueze investigatii si nu a cerut pentru nicio alta actiune, iar statele membre nu au penalizat producatorii auto si nici nu au cerut retragerea masinilor in discutie, se arata in comunicatul Parlamentului European.

Comisia Europeana si autoritatile europene trebuie sa imbunatateasca rapid sistemul de testare si verificare pentru masinile noi pe drumurile europene, spun deputatii in recomandarile votate marti.

Intr-un vot separat, deputatii au modificat si regulile UE privind "aprobarea modelului" care sa faca testele de mediu si de siguranta mai independente, cu o supraveghere mai stricta a masinilor aflate in circulatie.

Recomandarile nelegislative pentru Comisie si Consiliu se bazeaza pe raportul final al comisiei de ancheta privind masurarea emisiilor in sectorul auto.

Deputatii au recomandat ca toate activitatile privind redactarea legislatiei in domeniul calitatii aerului si emisiilor sa se afle in portofoliul unui singur comisar si unei singure directii generale, pentru a imbunatati supravegherea.

Intr-un vot separat, Parlamentul a aprobat modificarile la propunerea legislativa a Comisiei privind aprobarea modelelor auto pentru a imbunatati controlul activitatii centrelor de testare si a autoritatilor nationale care aproba punerea pe piata a modelelor auto. Verificarea masinilor aflate deja in circulatie ar trebui intarita, iar Comisia ar trebui sa aiba mai multa putere de supraveghere asupra activitatii autoritatilor nationale, iar in unele cazuri ar trebui sa poata sa testeze direct masinile.

Statele membre ar trebui sa testeze in fiecare an cel putin 20% din modelele auto puse pe piata in statul lor in anul anterior, iar Comisia sa aplice producatorilor auto care falsifica rezultatele testelor amenzi de 30.000 euro pentru fiecare masina, se arata in text. Veniturile din aceste amenzi ar trebui utilizate pentru supravegherea pietei, pentru recompensarea clientilor afectati sau pentru protectia mediului.

Propunerea privind aprobarea modelelor auto a fost trimisa inapoi comisiei pentru piata interna, in vederea inceperii negocierilor interinstitutionale. Consiliul trebuie sa adopte pozitia sa comuna asupra dosarului inainte de inceperea negocierilor.

Avertismentul unui comisar european: Masurile in scandalul Volkswagen scot de pe sosele masinile diesel

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Comisia Europeana Dieselgate Volkswagen , #stiri Volkswagen