Muzeul Taranului Roman cu piatra si lut

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 21:27
1775 citiri
Muzeul Taranului Roman cu piatra si lut

Muzeul Taranului Roman organizeaza o expozitie cu cele mai vechi mestesuguri traditionale, duminica, 18 septembrie, ora 12:00.

Olaria a avut totdeauna un loc de cinste de care azi ne este greu sa ne mai dam seama, fiind folosita atat in casa saracului, cat si la masa bogatului.

Farfurii, strachini, vase de friptura, cani de apa si de lapte, oale cu toarta sau oale cu manusa, vase de batut untul, strecuratori, castroane, chiupuri, chesele de dulceata, ulcioare de apa si ulcioare de nunta, plosti, cahle, tepe de acoperis, jucarii au fost nelipsite din casele taranului sau ale oraseanului, aflandu-se printre darurile obisnuite la nunti, dar si la pomenile pentru morti.

Ornamente geometrice (spirala, valul, cercul), astrale (stele, soare, luna), florale (buchete, ghirlande, ramura de brad), zoomorfe (ursi, caini, caprioare, lei, pasari), antropomorfe infrumuseteaza aceste obiecte nascute din nevoile cotidiene ale omului.

Vizitatorii Palatului Udriste Nasturel pot admira aceste creatii din 18 septembrie, intr-o prezentare inedita. Pasii ii vor purta prin Casa de Piatra si vor trece prin "Sala Ulcioarelor", "Sala Farfuriilor si a Castroanelor", "Sala Oalelor si a Ulcelelor", "Sala Cahlelor", "Sala Multiculturala Laolalta" sau prin "Sala Interactiva" destinata jucariilor din lut.

O sala speciala va fi destinata proiectiilor video, publicul putand sa vada aici filme despre Muzeul National al Taranului Roman, despre Casa de Piatra Udriste Nasturel, despre obiceiuri de Craciun si de Anul Nou sau despre monumente importante din Romania.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#expozitie Muzeul Taranului Roman, #expozitie obiecte lut piatra , #antichitati