Luminita Gheorghiu din Pozitia Copilului: Nu putem trai doar cu musicaluri Interviu

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 09:16
4888 citiri
Luminita Gheorghiu din Pozitia Copilului: Nu putem trai doar cu musicaluri Interviu

Luminita Gheorghiu este unul dintre putinii actori romani ai generatiei sale care apar frecvent si interpreteaza roluri consistente in filmele noului val de cineasti romani, iar interpretarea sa din "Pozitia Copilului" a adus intregii echipe Ursul de Aur la Berlin.

Presa externa a elogiat-o indelung pe Luminita Gheorghiu pentru rolul Corneliei din filmul regizat de Netzer - "Luminita Gheorghiu straluceste in rolul mamei dominatoare. Este fascinant sa o vezi cum negociaza relatiile umane. Ascunsa in bucatarie, seamana cu Marlon Brando ascuns in spatele biroului, in Nasul".

Pelicula a primit marele premiu la Festivalul de la Berlin si acum, la aproape doua luni, Luminita Gheorghiu vorbeste, intr-un interviu pentru Ziare.com, cu emotie despre rolul Corneliei si succesul pe care l-a avut Pozitia Copilului.

Insa actrita, a carei cariera cinematografica se intinde deja pe trei decenii, are o filmografie cuprinzand si doua roluri importante anterioare anilor 2000: rolul interpretat in anii '80 in Morometii, in regia lui "Stere Gulea" si cel interpretat, alaturi de Juliette Binoche, in "Code inconnu", in regia lui Michael Haneke).

Ce parere ati avut despre personajul Cornelia prima data cand ati citit scenariul?

Cand am citit pentru prima oara scenariul, mi s-a parut excelent. Un scenariu care ofera foarte multe informatii actorului din scriitura, iar personajul mi s-a parut o partitura generoasa pentru orice actrita, oferindu-i posibilitatea sa isi desfasoare o intreaga baterie de culori.

Cum v-a convins regizorul Calin Peter Netzer sa intrati in pielea mamei posesive, cum v-a explicat rolul acestei femei a carei dragoste materna se intoarce impotriva sa?

Nu a trebuit sa faca niciun efort pentru ca scenariul era ofertant prin situatiile in care a fost pusa Cornelia si situatiile in care a fost pusa erau limpezi si clare pentru mine ca actrita. Si situatiile prezentate in scenariu te fac sa creezi a anume infatisare psiho-fizica.

Deci regizorul si scenaristul Calin Peter Netezer nu a fost nevoie sa faca un efort sa imi descrie personajul mai mult decat era in scenariu. Mi-a spus niste pareri ale sale despre unele secvente si ne-am pus de acord asupra acestora. Personajul nu poate sa existe daca nu imi place, altfel nu il fac. Nu mi s-a parut insa usor, pentru ca sunt replici cu dus-intors, care pot fi judecate foarte aspru de public.

Cornelia e un personaj antipatic, dominant, mai ales in prima parte a filmului. Cat de suparati sunt spectatorii pe personajul Luminitei Gheorghiu dupa ce se termina filmul?

Am avut niste intalniri foarte interesante cu publicul, nu ma asteptam sa fie atat de tare de partea Corneliei, pentru ca unii o percep ca bagandu-si prea mult nasul prin treburile baiatului, dar lumea intelege ca de fapt Barbu (fiul Corneliei, interpretat de Bogdan Dumitrache - n. red.) are nevoie sa fie condus si el este cel permite sa fie condus. Si atunci Cornelia ce face?

Bogdan Dumitrache, despre Pozitia copilului, care ne reprezinta la Berlinala - Interviu

Il sustine, il apara si ii rezolva viata. Un om cu viata adevarata, chiar si o persoana mai tanara ca Barbu, s-ar tine pe propriile picioare. El se tine pe propriile picioare atunci cand isi vede sacii in caruta. Deci publicul simpatizeaza cu Cornelia.

Sunteti, la randul dvs, mama. Ati folosit ceva din experienta proprie pentru a construi personajul Cornelia? Dar invers, rolul Corneliei v-a facut sa va ganditi la propria familie?

Totodeauna cand faci un rol in mod categoric ceva din experienta de viata se face simtit in orice personaj, dar experienta mea personala ca si mama nu a fost imbunatatita - ca sa zic asa, de interpretarea acestui personaj. Mi-am ingrijit copiii, am grija de ei si acum, ca orice mama care ii iubeste, dar copiii mei au fost niste persoane destul de puternice si, daca vreodata eu nu am avut frana, mi-au pus-o cele doua fiice, asa ca am avut noroc din acest punct de vedere. Iar la familie ma gandesc indiferent de rolurile pe care le joc.

In mai multe randuri, ati declarat ca politicienii ar trebui sa ajute filmul romanesc. Cum ar putea oamenii politici sa ajute cinematografia din Romania? Ce trebuie facut ca acest domeniu sa fie mai vizibil si sustinut de autoritati?

Dupa atatia amar de ani in care filmul romanesc a fost un ambasador extraordinar pentru ce inseamna Romania, cred ca cei in masura sa ajute filmul romanesc ar putea sa dea un ban in plus ca cineastii recunoscuti, recompensati cu premii internationale, sa poata sa isi faca proiectele. Cei care ne selectioneaza sa participam la un festival sunt oameni, dupa parerea mea, avizati. Pe urma mai exista alte jurii care dau premii. Iar foarte importanti sunt cei care cumpara filmele, cum a fost "Pozitia Copilului", care a fost cumparat inainte de a obtine Ursul de Aur.

Deci sunt foarte multe argumente ale oamenilor din Romania care pot sa ajute filmul romanesc. De fapt, acesti oameni au multe argumente care sa vina in intampinarea filmului, caci banii sunt foarte putini. Acest ambasador extraordinar al Romaniei cum este filmul, teatrul romanesc trebuie putin sustinut, e foarte greu sa faci un film fara bani, sa fii mereu restrictionat ca sa fie cat mai putine zile de filmare ca sa nu coste, sa stai asa, cu spaima, "hai repede, repede, repede".

Filmul romanesc merita. Si nu pentru ca o spun eu. Hai sa ne uitam ca din anii 2000 aproape nu exista film care sa nu vina cu un premiu acasa. Asta ar trebui sa ne dea de gandit - daca tot nu avem autostrazi si daca tot lipsa de autostrazi face ca Romania sa fie la coada, hai macar sa facem autostrazi. Eu personal mi-as dori autostrazi, dar nici de astea nu avem si nici filmul nu este este ajutat.

Daca am scoate din ecuatie aceste premii despre care vorbiti, obtinute de filmele romanesti, publicului ar mai fi acelasi?

Publicul romanesc cred ca in prima faza se duce din curiozitate - ia sa vedem de ce ia premiul. Ce s-a intamplat cu "Pozitia Copilului" a fost un lucru imbucurator. Mai intai s-a dus din curiozitate, apoi s-a dus pentru ca filmul a avut reclama de la spectator la spectator si, daca ne uitam la cifre, la intrarile - asa cum se spune, pe care le-a avut acest film tragem linie si spunem ca acest film a avut succes de public, iar acest lucru este foarte important pentru un artist.

"Pozitia copilului", unul dintre cele mai de succes filme romanesti din ultimii 10 ani

Dar mai exista motive pe care eu spun mereu, pentru care romanii nu prea se duc la filmele romanesti. Romanii pot sa digere o situatie dramatica care nu se petrece in Romania, care se petrece in orice colt al lumii doar sa nu fie Romania, pentru ca sunt satui de viata pe care o duc.

Cei de varsta mea au trait si sub Ceausescu si, dupa Revolutie, putin cate putin sperantele s-au cam terminat si atunci oamenii nu mai vor sa vada in Romania lucrurile astea, dar cand e vorba de alta cinematografie, ei suporta, pentru ca spun "nu e la mine", ceea ce o problema falsa. Nici eu nu as vrea sa fie toate mizeriile care se intampla in Romania, dar nu stiu, sa ne apucam sa muncim mai mult, sa rezolvam cumva, nu putem sa traim cu musical-uri.

Ce a schimbat "Pozitia Copilului" in viata dumneavoastra? Cum vi se par ecourile dupa premiera romaneasca a filmului?

In viata mea nu a schimbat cu absolut nimic, nici nu stiu de ce ar schimba. M-am bucurat enorm de acest premiu, de aprecierea publicului, totul in limite normale, dar nu s-a schimbat nimic. Pe mine nu ma schimba un premiu, doar sa ma ambitioneze mai mult. Dar sunt acelasi om, cu aceleasi probleme, cu aceeasi dorinta de a realiza in viitor un rol macar bine.

Din toate filmele pe care le-ati facut, toate rolurile pe care le-ati jucat, care v-a consumat cel mai mult, ca artist si ca om?

Si ca artist si ca om, intr-un fel pastrand proportiile, m-au consumat toate pentru ca mi-am dorit sa iasa bine. Sigur ca o partitura atat de variata cum este Cornelia din Pozitia Copilului este un lucru pe care trebuie sa il duci fiind foarte atent la cantar.

Foto: Luminita Gheorghiu in "Moartea domnului Lazarescu"

Sigur ca partiturile mari, pentru ca trebuie cantarite cu atentie, te consuma mai mult. Dar ce te faci cu partiturile mici, cu simplele aparitii, cand culoarea trebuie sa apara in doi timpi si trei miscari? Si alea au gradul lor de dificultate.

Teatrul este o alta iubire a dvs. In ce piesa va pot vedea spectatorii?

Eu joc din 1975 la Teatrul Bulandra, unde am avut de exemplu, in '85 spectacol in doua personaje alaturi de Victor Rebengiuc, un spectacol extraordinar. Am avut in 2000 un spectacol extraordinar regizat de Gelu Colceag - Tacamuri de pui. Am jucat in "Raceala" de Marin Sorescu, acum joc in "Baba care asculta Abba", la Teatrul Metropolis. In afara de Teatrul National, am jucat la toate cred. Am jucat cu regretatul Emil Hossu in "Piata Vladimir" de la Teatrul Nottara.

Cred ca cei care merg in salile de teatru m-au vazut, fiind vorba de atatia ani. Sigur, fiind teatru, se aude mai putin decat de film.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#interviu Luminita Gheorghiu, #Luminita Gheorghiu Pozitia Copilului , #cele mai bune filme