Premiile BAFTA - Filmul "1917", regizat de Sam Mendes, marele castigator

Duminica, 02 Februarie 2020, ora 23:45
5747 citiri
Premiile BAFTA - Filmul "1917", regizat de Sam Mendes, marele castigator
Foto: Hepta.ro / Sam Mendes

Lungmetrajul "1917", regizat de Sam Mendes, este marele castigator al galei premiilor Academiei britanice de film, care a avut loc duminica seara la Londra.

Drama de razboi a cineastului englez a primit sapte trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun film britanic, regie, imagine si scenografie.

Joaquin Phoenix, Renee Zellweger, Brad Pitt si Laura Dern s-au impus la interpretare. "For Sama" a fost desemnat cel mai bun documentar, iar "Parasite" a primit trofee pentru scenariu original si film in limba straina.

Cea de-a 73-a gala a British Academy of Film and Television Arts a avut loc, pentru al patrulea an consecutiv, la Royal Albert Hall si a fost prezentata de actorul si realizatorul de televiziune Graham Norton.

Academia a introdus anul acesta un premiu pentru "Casting" (distributie, n.r.). In plus, categoria "muzica originala" de la gala filmului a fost redenumita "coloana sonora originala".

In total, BAFTA acorda trofee la 24 de categorii, carora li se adauga trofeul BAFTA Rising Star (castigator votat de public). Anul acesta, premiul a mers la Micheal Ward, pentru rolul din "Blue Story".

Cele mai multe selectii, 11, au revenit filmului "Joker", urmat de "The Irishman" si "Once Upon a Time... in Hollywood", cu cate 10. Drama de razboi "1917", regizata de Sam Mendes si premiata recent cu doua Globuri de Aur si cu marele premiu al Sindicatului producatorilor americani, a primit 9 nominalizari, iar "Jojo Rabbit" al lui Taika Waititi, 6. "Little Women", "Marriage Story" si "The Two Popes" au primit cate cinci nominalizari.

Academia britanica de film a fost criticata din cauza lipsei diversitatii in randul nominalizatilor si a cerut industriei sa se schimbe intr-un ritm mai alert. Niciun actor de culoare nu a fost selectat in categoriile pentru interpretare, iar in ceea ce priveste regia, aici au fost alesi doar barbati. Nominalizarile au fost alese in urma votului celor 6.700 de membri ai Academiei.

Pentru titlul de cel mai bun film au fost selectate "1917", de Sam Mendes, "Joker", de Todd Phillips, "Once Upon a Time... in Hollywood", de Quentin Tarantino, "The Irishman", de Martin Scorsese, si "Parasite", de Bong Joon Ho.

La categoria "cel mai bun regizor" nominalizatii au fost Sam Mendes, pentru "1917", Quentin Tarantino, pentru "Once Upon a Time... in Hollywood", Todd Phillips, pentru "Joker", Martin Scorsese, pentru "The Irishman", si Bong Joon Ho, pentru "Parasite".

Actorul, regizorul si producatorul englez Andy Serkis, fondator al studiourilor The Imaginarium, a fost recompensat cu trofeul onorific BAFTA pentru contributia la cinematografie.

Olivia Colman, Gillian Anderson, Al Pacino, Charlize Theron, Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson si Adam Driver s-au numarat printre starurile prezente la gala la care invitati de onoare au fost ducele si ducesa de Cambridge. Printul William este presedintele BAFTA.

Lista completa a castigatorilor BAFTA 2020:

Cel mai bun film - "1917" (Pippa Harris, Callum McDougall, Sam Mendes, Jayne-Ann Tenggren)

Regie - Sam Mendes, pentru "1917"

Actor in rol principal - Joaquin Phoenix, pentru "Joker"

Actrita in rol principal - Renee Zellweger, pentru "Judy"

Actor in rol secundar - Brad Pitt, pentru "Once Upon a Time... in Hollywood"

Actrita in rol secundar - Laura Dern, pentru "Marriage Story"

Scenariu adaptat - Taika Waititi, pentru "Jojo Rabbit"

Scenariu original - Han Jin Won si Bong Joon Ho, pentru "Parasite"

Film intr-o limba straina - "Parasite" (Coreea de Sud), de Bong Joon-ho

Cel mai bun film britanic - "1917", regizat de Sam Mendes

Distributie - Shayna Markowitz, pentru "Joker"

Cel mai bun debut al unui scenarist, regizor sau producator britanic - "Bait", Mark Jenkin (scenarist, regizor), Kate Byers, Linn Waite (producatori)

Documentar - "For Sama", de Waad al-Kateab si Edward Watts

Lungmetraj de animatie - "Klaus", realizat de Sergio Pablos si Jinko Gotoh

Coloana sonora originala - Hildur Gudnadottir pentru "Joker"

Imagine - "1917" (Roger Deakins)

Montaj - "Ford v Ferrari" (Andrew Buckland, Michael McCusker)

Sunet - "1917" (Scott Millan, Oliver Tarney, Rachael Tate, Mark Taylor, Stuart Wilson)

Scenografie - "1917" (Dennis Gassner, Lee Sandales)

Efecte vizuale speciale - "1917" (Greg Butler, Guillaume Rocheron, Dominic Tuohy)

Costume - "Little Women" (Jacqueline Durran)

Machiaj si coafura - "Bombshell" (Vivian Baker, Kazu Hiro, Anne Morgan)

Scurtmetraj de animatie britanic - "Grandad Was a Romantic", de Maryam Mohajer

Scurtmetraj de fictiune britanic - "Learning to Skateboard in a Warzone (if you're a girl)", de Carol Dysinger si Elena Andreicheva

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Premiile BAFTA, #film 1917, #Sam Mendes 1917, #filme razboi , #cele mai bune filme