Sondaj Ziare.com: Care este cel mai bun film romanesc din ultimii 10 ani?

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 19:21
6592 citiri
Sondaj Ziare.com: Care este cel mai bun film romanesc din ultimii 10 ani?
Foto: Arhiva

Romania se poate mandri cu faptul ca are actori si actrite de exceptie, dar si cu filme de succes, premiile internationale dovedesc acest lucru. Chiar daca din punctul de vedere al publicului filmele nu au impresionat intotdeauna, criticii au avut de spus ultimul cuvant si nu putine sunt filmele care au reprezentat tara cu succes peste hotare.

Multe dintre filmele romanesti din ultimii zece ani au avut drept subiect perioada comunista si poate tocmai datorita acestui lucru au obtinut atatea premii.

Cel mai mediatizat film al ultimilor zece ani este "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" al regizorului Cristian Mungiu. Filmul a obtinut premiul Palme d'Or la a 60-a editie a Festivalului de la Cannes si un Premiu FIPRESCI acordat in cadrul festivalului.

Corneliu Porumboiu este un alt tanar regizor roman, care face o adevarata opera din munca sa. Filmul "Politist adjectiv", in care rolul principal este jucat de Dragos Bucur", a obtinut doua premii la Festivalul de Film de la Cannes 2009: premiul juriului si premiul FIPRESCI la categoria Un Certain Regard si Marele Premiu la Festivalul de Film de la Vukovar, Croatia, dar a fost si marele castigator al premiilor GOPO 2010.

"Eu cand vreau sa fluier, fluier", productia romano-suedeza a regizorului Florin Serban, este ceva mai recent, insa de mare success. Pelicula a castigat la cea de-a 60-a editie a Berlinalei Marele Premiu al Juriului, echivalentul unui Urs de Argint. Rolurile principale sunt interpretate de Ada Condeescu si George Pistereanu, doi tineri, care promit foarte mult.

Sondaj Ziare.com Care este cea mai indragita actrita a ultimilor zece ani?

"Moartea Domnului Lazarescu", regizat de Cristi Puiu, este o drama care a impresionat si nu de putine ori tindem sa spunem "Uite, se intampla exact ca in Moartea Domnului Lazarescu" atunci cand auzim cazuri in care romanii nu sunt tratati bine in spitale. Pelicula a obtinut premiul "Un certain regard" la Festivalul de la Cannes in 2006 si Premiul special al juriului la Festivalul international al filmului de la Chicago in 2006.

Cel mai recent film al lui Sergiu Nicolaescu, "Poker", a tinut cateva zile bune primele pagini ale ziarelor, dupa ce presa a aflat ca in film apare nud Jojo. Poker este o comedie in care Sergiu Nicolaescu face referire la starea societatii romanesti.

Filmul "Restul e tacere", regizat de Nae Caranfil, a fost foarte bine primit de public si multi critici l-au numit "un film de Oscar". Pelicula a primit noua premii Gopo, printre care pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cea mai buna imagine la editia din 2009.

Sondaj Ziare.com: Care este cel mai indragit actor roman din ultimii 10 ani?

"Boogie", facut de Radu Muntean in 2008 si care il are in distributie pe Dragos Bucur, a obtinut Premiul Special al Juriului la Festivalul de film de la Palic din Serbia si Premiul Special al Juriului, in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului Cinematografului European de la Essonne, Franta.

Cine nu a auzit de Filantropica, al lui Nae Caranfil? Pelicula a obtinut premiul TV5 pentru cel mai bun film francofon, in cadrul Festivalului de film Francofon din Republica Elena, Al Juriului tanar la Festivalul International al Filmului de Dragoste de la Mons - Belgia, in 2002; Premiul UCIN pentru cel mai bun film, Premiul UCIN pentru scenariu; Premiul UCIN pentru interpretare masculina, Premiul UCIN pentru interpretare feminina, Premiul UCIN Special al Juriului si Premiul UCIN pentru costume.

Ca mai toate filmele lui Sergiu Nicolaescu si "Supravituitorul" a fost un adevarat succes. Cu un buget de cinci milioane de euro, filmul a fost probabil cea mai scumpa pelicula romaneasca.

Un alt film romanesc care are toate sansele de a fi desemnat cel mai bun film al ultimilor zece ani este "Concertul" de Radu Mihaileanu, care a fost nominalizat la cea de-a 68-a editie a Globurilor de Aur, insa a castigat si premiile Cesar pentru cel mai bun sunet si cea mai buna coloana sonora.

Ziare.com te provoaca sa votezi. Alege "Cel mai bun film al ultimilor zece ani". Rezultatul sondajului va fi publicat intr-un articol similar pe 30 decembrie

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#cel mai bun film, #filme romanesti , #cele mai tari filme