Un concert cu bilete de 1.200 euro se poate asculta gratis si la Bucuresti

Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 07:30
15945 citiri
Un concert cu bilete de 1.200 euro se poate asculta gratis si la Bucuresti
Foto: Hepta.ro

De peste sase decenii, Filarmonica din Viena ne rasfata cu traditionalul concert de Anul Nou si nici de randul acesta nu face exceptie. Dupa cum anticipeaza organizatorii, concertul va fi urmarit de cateva zeci de milioane de telespectatori din peste 90 de tari din intreaga lume.

Anul acesta concertul ii este dedicat marelui compozitor Ludwig van Beethoven, de la a carui nastere se implineste in 2020 un sfert de mileniu. Cu acest prilej, programul dedicat de obicei compozitorilor de valsuri, polci sau galopuri, prevede si o selectie de 12 piese specifice (Contretanze) apartinand lui Beethoven.

Concertul va fi transmis pe TVR 1, miercuri, 1 ianuarie 2020, de la ora 12:15.

Prin coincidenta, anul acesta are loc la Viena o tripla aniversare: in afara celor 250 ani de la nasterea lui Beethoven, se aniverseaza 150 ani de la inaugurarea salii de concerte a Filarmonicii si 100 ani de la lansarea Festivalului de la Salzburg, unde s-au afirmat numeroase mari personalitati ale muzicii din intreaga lume.

Pentru noi, romanii, concertul de Anul Nou de la Viena are o conotatie cu totul aparte: este singura emisiune preluata de televiziunea romana din reteaua vest-europeana in perioada comunista, cand ne erau inaccesibile programele televizate din Occident, ba chiar si ascultarea posturilor de radio "capitaliste" constituia un delict.

Programul din dimineata Anului Nou de la Viena inregistra si atunci o audienta record, nu numai in randul melomanilor, ci al intregului public, atras de frumusetea scenelor de balet, splendoarea palatelor unde ele erau filmate, fara indoiala de farmecul muzicii, dar in mare masura si din spiritul de fronda, acea placere de a privi macar putin din ceea ce de obicei era interzis.

As zice ca nici astazi nu trebuie sa fii neaparat meloman impatimit ca sa te atraga acest regal de Anul Nou oferit de Filarmonica din Viena. Este suficient sa amintesc ca superba sala mare de concerte din Wiener Musikverein, cladire inaugurata la 1870, este considerata si astazi a fi, pentru capacitatea sa, sala cu cea mai buna acustica din lume.

Denumita si Sala de Aur, ea masoara 49 m lungime 19 m latime, 18 m inaltime si are o capacitate de 1.444 locuri pe scaune. Dar, intrucat solicitarile sunt uriase, iar locurile putine, orgnizatorii mai pun la dispozitia publicului si 300 locuri in picioare.

Preturile ajung pana la 1.200 euro, dar sansele de a obtine un bilet sunt minime: se fac inscrieri pana la 28 februarie, iar norocosii se trag la sorti. Alta solutie nu exista, intrucat in ultimii ani sunt de 1.000 de ori mai multe solicitari decat locuri.

Cei care n-au avut insa sansa sa castige biletul pot urmari concertul prin televiziunile din tara lor. Cum spuneam, atractia nu este numai muzica, dar si frumusetea ambientului cu patina imperiala, cu puternicul sau impact emotional.

Au ajuns de legenda si ornamentele florale, care impodobesc sala. Pana anul trecut florile mediteraneene erau comandate la San Remo, in Italia, de unde se aduceau cu avionul la Viena si se montau rapid in sala, pentru a evita ofilirea.

Incepand cu 2019, Viena si-a amenajat propriile sere, iar capitala Austriei are acum posibilitatea sa-si etaleze la concert propriul cadru floral mediteranean.

Dar oricat de atractive ar fi florile sau palatele cu arhitectura lor, principala atentie se concentreza tot pe executia muzicala, incredintata uneia din orchestrele de mare renume ale lumii - Filarmonica din Viena - si celor mai de seama baghete, de asemenea de prestigiu.

Primul concert de Anul Nou de la Viena a avut loc in 1939, sub conducerea lui Klemens Krauss, personalitate de mare prestigiu, si a continut numai compozitii ale lui Johann Strauss. Au urmat la pupitru personalitati al caror nume te infioara: Lorin Maazel (de patru ori), Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Zubin Mehta (de cinci ori), Riccardo Muti (tot de cinci ori), Gustavo Dudamel si multi altii.

Nu numai televiziunile europene isi fac o datorie din a prezenta concertul de Anul Nou de la Viena propriului public. Din 1985 a fost transmis in SUA, din 1987 in China (cu exceptia anului 1990), din 1973 in Japonia, apoi in Indonezia, Coreea de Sud, Australia, apoi in Chile, Guatemala, Ecuador, Bolivia. Din 2010, se difuzeaza in Mongolia, Mozambic, Sri Lanka, Trinidad. In total, concertul este receptionat de telespectatorii a peste 90 de tari.

In acest an, bagheta ii este incredintata unui dirijor tanar, letonul Andris Nelsons, in varsta de 39 ani, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston si directorul Orchestrei Gewandhaus din Leipzig.

Programul ales pentru concertul 2020 iese din tiparele obisnuite, axate pe faimoasele valsuri ale familiei Strauss. Prima parte incepe cu uvertura la "Die Landstreicher" de Ziehrer, iar in deschiderea celei de a doua parti vom auzi tot o uvertura, la opereta "Calaveria Usoara", de Suppe.

Fireste, nu lipsesc nici valsurile din compozitiile straussiene, dar nu vom regasi obisnuitele "Povesti din Padurea Vieneza", "Vals imperial" sau "Sange vienez", ci mai curand piese cu care suntem putin familiarizati, dar care nu dezmint deloc geniul autorilor.

Programul se va incheia ca de obicei cu nelipsitul "Dunarea Albastra" si cu "Marsul Radetzki", ajuns de legenda, dupa ce cu multi ani in urma, unul din primii dirijori a incurajat publicul sa bata tactul marsului cu palmele, lasandu-i impresia ca participa activ la orchestratie. Este o placere pe care o gustam si astazi.

Concertul va fi transmis pe TVR 1, miercuri, 1 ianuarie 2020, de la ora 12:15.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#concert Viena, #filarmonica Viena, #concert Anul Nou Viena , #concert
Comentarii
Poza Sokratis
Sokratis
rank 5
Poza GhiniPig
GhiniPig
rank 3
Asa se castiga 1200 de euroi cinstiti: