Filmul pentru care britanicii isi scot palaria in fata noastra: "o bijuterie uimitoare" - The Guardian

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:25
3935 citiri
Filmul pentru care britanicii isi scot palaria in fata noastra: "o bijuterie uimitoare" - The Guardian

Cel mai recent elogiu pentru un film romanesc vine de la The Guardian, publicatie britanica profund impresionata de Pozitia Copilului, filmul in regia lui Calin Peter Netzer, "ce poate fi vazut pe un ecran de orice dimensiune", dupa cum mentioneaza ziarul.

Pozitia Copilului poate fi vazut si in Marea Britanie incepand de luna trecuta, fiind numit de The Guardian "unul dintre filmele esentiale ale anului".

The Guardian remarca, poate pe buna dreptate, faptul ca exista o tendinta de a ridica in slavi, la statutul de opera de arta, "fara a face discriminare", orice film romanesc al noului val. Asa s-ar putea explica ezitarea unora de a mai privi acest "diamant" distins cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de Berlin.

Este notata mai ales prestatia Luminitei Gherghiu (foto), "brutal de stralucitoare", dupa cum se exprima publicatia. Aceasta o intruchipeaza pe Cornelia, o mama care face totul pentru a-si scapa fiul de consecintele faptei sale, un accident in care un copil isi pierde viata.

Filmul este atat o acuzatie la adresa institutiilor corupte, cat si o radiografie a iubirii materne ce poate naste monstri.

Din punct de vedere al valorii sale, Pozitia Copilului este asemuit de presa britanica cu mult-premiatul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, al lui Cristian Mungiu.

In urma cu o luna, o alta publicatie lauda pelicula. Financial Times descria filmul drept "definitia cinematografiei romanesti de buna calitate". Regizorul Calin Peter Netzer, se mai arata in cronica, reuseste sa dea peliculei un pozitivism ironic. Este elogiata prestatia actorilor, dar si Adrei Butica, cameramanul din "Moartea Domnului Lazarescu", care a reusit sa filmeze pelicula precum "un cosmar in timpul zilei".

Pozitia copilului, evaluat de Financial Times - Care e verdictul

Pozitia copilului este o poveste de coruptie si vina in Romania moderna, remarca si BBC, in urma cu cateva luni, povestea fiind aceea a unei mame instarite (Cornelia, interpretata de Luminita Gheorghiu), care isi foloseste relatiile si da mita unor martori pentru a incerca sa impiedice ca fiul sau sa ajunga la inchisoare.

Elogii in presa externa pentru "Pozitia copilului": Un nou triumf pentru cinematografia romaneasca

Filmul se afla pe lista preliminara a nominalizarilor la Oscar, alaturi de alte 75 de pelicule, pentru cel mai bun film strain.

"Pozitia Copilului", nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain

In primavara acestuia an, Bogdan Dumitrache, cel care il joaca pe Barbu, declara ca "Pozitia copilului nu este un film comercial in sensul strict al cuvantului. Nu este Hangover (Marea mahmureala), dar este un film care te tine in scaun, are intriga, actiune, deznodamant. Este un film care cred ca va placea publicului si care va aduce spectatori in sala".

Bogdan Dumitrache, despre Pozitia copilului, care ne reprezinta la Berlinala - Interviu

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Pozitia Copilului The Guardian, #Pozitia Copilului presa straina, #Pozitia Copilului recenzii presa straina, #Pozitia Copilului premii, #filme romanesti laudate presa internationala , #film romanesc