Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Filmul romanesc "Ramona", selectat la Cannes: O poveste destul de violenta

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 15:06
5363 citiri
Filmul romanesc "Ramona", selectat la Cannes: O poveste destul de violenta
Foto: Facebook/Ramona 2015

Scurtmetrajul "Ramona", regizat de Andrei Cretulescu, a fost selectat in competitia oficiala a sectiunii "Semaine de la Critique" din cadrul Festivalului International de Film de la Cannes 2015.

Andrei Cretulescu a declarat, dupa ce filmul sau a fost selectat pentru festival, ca a incercat sa spuna o poveste "destul de violenta si complexa".

Violent, stilizat si fara dialoguri, "Ramona" incheie trilogia "impromptu" realizata de Andrei Cretulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele "Bad Penny" (2013) si "Kowalski" (2014). Din distributie fac parte aceiasi actori Rodica Lazar, Dorian Boguta, Andi Vasluianu, Serban Pavlu, carora li se adauga Ana Ularu.

Andrei Cretulescu a declarat ca si-a dorit sa mearga in "directia opusa" cu acest scurtmetraj in comparatie cu filmul precedent, "Kowalski", care a avut un singur cadru - 17 minute de dialog non-stop si cu camera perfect fixa.

"Cu 'Ramona' am vrut sa merg in directia opusa - sa incerc sa spun o poveste destul de violenta si relativ complexa, care sa dureze pana in 25 de minute, sa aiba planuri-secventa extrem de lungi si deloc statice si nici macar o replica. Sa spun ca a fost greu de filmat ar fi un 'understatement'. Pe scurt, doua nopti si un apus de filmare, patru zile de montaj, doua luni pentru grafica si sound design", a completat Cretulescu.

Doua filme romanesti, prezentate in sectiunea "Un Certain Regard" de la Cannes

De asemenea, regizorul a spus ca, "pe hartie, 'Ramona' parea colorat si vibrant". "In timpul preproductiei, am decis ca prefer o atmosfera retro, cu o imagine mai 'murdara', care sa te duca cu gandul la un thriller european obscur de pe la finele anilor '70. Asa se explica si alegerile muzicale. Muzica ma ajuta foarte mult - mai ales muzica veche -, ma ajuta sa scriu, ma ajuta sa gandesc, ma ajuta sa vad", a completat regizorul.

El a precizat ca se simte "deopotriva onorat, umil si mandru" ca scurtmetrajul sau a fost selectat in sectiunea Semaine de la Critique a Festivalului International de Film de la Cannes. "Dat fiind ca acest scurtmetraj a fost finantat complet independent si ca toti prietenii mei au lucrat pe gratis, m-am bucurat pentru ei. In ceea ce ma priveste, ma simt deopotriva onorat si umil si mandru. Vorba lui Morrissey, 'You've made a happy man very old'", a spus Cretulescu.

Scenariul a fost scris de Andrei Cretulescu, imaginea poarta semnatura lui Andrei Butica, montajul a fost realizat de Catalin Cristutiu, scenografia, de Malina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru si Marius Leftarache.

In prezent, Andrei Cretulescu este in postproductie cu "Sapte luni mai tarziu", primul sau scurtmetraj finantat de Centrul National al Cinematografiei, si in preproductie cu primul lui lungmetraj, "Charlton Heston", pe care il va filma in toamna.

"Ramona" este un scurtmetraj 100% independent, produs de Andrei Cretulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) si Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducatori sunt Dan Chisu (DaKino) si Eugen Kelemen (Digital Cube).

Semaine de la Critique este o sectiune paralela a Festivalului de Film de la Cannes, infiintata in 1962 si concentrata pe regizori aflati la inceput de cariera. Cea de-a 54-a editie a prestigioasei sectiuni va avea loc in perioada 14 - 22 mai.

Andrei Cretulescu se alatura astfel cineastilor romani Radu Muntean si Corneliu Porumboiu, selectati anul acesta la Cannes. Astfel, in sectiunea Un Certain Regard a selectiei oficiale vor concura doua lungmetraje regizate de Muntean ("Un etaj mai jos") si Porumboiu ("Comoara").

Cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc in perioada 13 - 24 mai.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#film romanesc Ramona Cannes, #Ramona Andrei Cretulescu Cannes, #film romanesc cannes , #film romanesc