Filmul romanesc You Tube Bazaar, in competitia Festivalului International de Film Bucuresti 2016

Joi, 31 Martie 2016, ora 12:01
2924 citiri
Filmul romanesc You Tube Bazaar, in competitia Festivalului International de Film Bucuresti 2016

O productie romaneasca intra anul acesta, alaturi de alte 6 filme, in competitia pentru trofeul BIFF.

Este vorba despre un titlu pe care vi-l prezentam cu mare bucurie din doua motive, cel putin. Pentru ca este un film romanesc in cursa pentru premiul BIFF 2016, dupa citiva ani "secetosi", sa zicem asa si pentru ca regizorul sau este domnul Dan Chisu, campionul productiei independente de film.

Asadar, avem un personaj absolut cuceritor, faimosul Bahoi, si mediul cel mai potrivit cu egoul sau de neoprit, internetul. Doamnelor si domnilor, acesta este "You Tube Bazaar"!

In competitia BIFF mai puteti vedea, anul acesta, doua productii care au facut parte din competitia oficiala a Festivalului de Film de la Berlin: "SOY NERO" si "A DRAGON ARRIVES!" dar si alte productii care merita toata atentia.

"SOY NERO", regizat de Rafi Pitts care il are co-scenarist pe Razvan Radulescu. Un film la fel de ursuz si incomod precum subiectul pe care-l abordeaza, SOY NERO se manifesta degajat sub emblematica semnatura a lui Rafi Pitts, originile iraniano-britanice ale regizorului lasandu-si amprenta asupra incarcaturii culturale a acestei productii cinematografice.

A Dragon Arrives!

Cind vorbim de filme iraniene, destui dintre noi nu (mai) asteptam mari surprize de la o cinematografie care ne-a invatat sau,daca vreti, ne-a cam sufocat cu drame sociale bine asezate intr-un teritoriu stilistic anchilozat,de ceva timp. Tocmai de aceea intilnirea cu filmul "A Dragon Arrives!" (regia Mani Haghighi) poate echivala cu o mica revolutie, mai bine spus contra-revolutie, iraniana.

Sintem in anul 1965, un Chevrolet portocaliu ajunge la poarta unui cimitir asezat in mijlocul desertului si din el coboara doi domni imbracati in costume a la Blues Brothers. Mai mult nu va spunem, pentru ca trebuie sa vedeti acest film, intr-un fel, inclasabil.

BIFF va prezinta inca un film premiat la inceputul anului, la Berlin. Mia Hansen-Love a primit premiul pentru regia "L'avenir" (sau "Things to Come"), unde Isabelle Hupert este, asa spun toate cronicile, impecabila in rolul unei profesoare de filosofie, a carei viata placuta este sparta de o veste neasteptata si cruda.

"Ma Ma", ultimul film a lui Julio Medem, autorul aclamatului "Lucia y el sexo", este drama unei profesoare somere, care este diagnosticata cu cancer la sin. Dincolo de aceasta prezentare seaca este Penelope Cruz, intr-un rol de compozitie, asa cum nu am mai vazut-o de ceva timp.

Trecem intr-un registru mai blind cu "Trois souvenirs de ma jeuness / My Golden Days", al francezului Arnaud Desplechin. Cum spune si titlul, iubirea/iubirile tineretii nu vor sa plece din inima noastra, niciodata, iar asta inseamna, poate, cel mai frumos lucru pe care-l mai pastram si la care nu vrem sa renuntam.

Marele premiu al juriului si Ursul de argint la Festivalul de Film de la Berlin, de anul acesta, vine si el, la BIFF 2016, iar asta ne bucura foarte, mai ales ca regizorul este un nume care ne-a mai vizitat anii trecuti, Danis Tanovic.

Si daca mai e nevoie de (inca) un argument pentru ca dumneavoastra sa veniti sa vedeti "Death in Sarajevo", va spunem, doar, ca scenariul este bazat pe piesa "Hotel Europa",a filosofului francez Bernard-Henri Levy.

Festivalul International de Film Bucuresti, cel mai longeviv festival competitional de lungmetraj din Capitala, se va desfasura intre 18 si 23 aprilie, la Institutul Francez (Cinema "Elvira Popescu"), si Muzeul Taranului Roman (Cinema Muzeul Taranului), unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor si adultilor: proiectii in premiera in Romania, gale, "workshop-uri", "master-classes" etc.

Organizat de Fundatia CHARTA, BIFF se desfasoara cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineastilor din Romania si al Institutului Cultural Roman, sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale, Principele Radu al Romaniei.

Filmele, cele mai multe fara distribuitor in Romania si invitatii speciali din cinematografia romaneasca si internationala, garanteaza o saptamana magica pentru iubitorii de arta si cultura. Filmele vor avem cel mult 2 proiectii.

Biletele se pot achizitiona de la cinematografele partenere dar si online de pe eventbook.ro.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#YouTube Bazaar BIFF, #YouTube Bazaar film romanesc , #film romanesc