Gala Premiilor Gopo, la a sasea editie - vezi nominalizarile

Duminica, 25 Martie 2012, ora 17:41
1029 citiri
Gala Premiilor Gopo, la a sasea editie - vezi nominalizarile
Foto: Arhiva

Cea de-a sasea editie a Galei Premiilor Gopo, care recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe luni seara, de la ora 20:00, la Platinum Business&Convention Center din Bucuresti.

Cinci lungmetraje candideaza in 2012 la castigarea Premiului Gopo pentru Cel mai bun film, cea mai importanta distinctie a cinematografiei autohtone castigatorul fiind ales dintre productiile "Aurora", "Crulic - Drumul spre Dincolo", "Din dragoste cu cele mai bune intentii", "Loverboy" si "Periferic".

In cursa pentru castigarea statuetei acordate Celui mai bun regizor se afla patru dintre realizatorii celor cinci lungmetraje aflate in cursa pentru Premiul Gopo - Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Bogdan George Apetri si Catalin Mitulescu.

Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal va reveni unuia dintre protagonistii filmelor "Din dragoste cu cele mai bune intentii" - Bogdan Dumitrache, "Aurora" - Cristi Puiu, sau "Principii de viata" - "Vlad Ivanov", in timp ce pentru Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal se infrunta Ada Condeescu, pentru rolul Veli din "Loverboy", Ana Ularu, pentru rolul Matildei din "Periferic" si Natasa Raab, pentru rolul Mamei din "Din dragoste cu cele mai bune intentii".

Incepe lupta pentru premiile Gopo: vezi nominalizarile

Nominalizarile au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit in acest an din 11 profesionisti ai domeniului - regizorul Florin Serban, actrita Ozana Oancea, scenograful Cristian Niculescu, monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu si criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Birsan, Dana Duma, Andrei Rus si Codruta Cretulescu.

Peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film autohtone si-au exprimat voturile pentru desemnarea castigatorilor statuetelor create de sculptorul Adi Ilfoveanu, prin intermediul unui mecanism de votare asigurat de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers.

La Gala Premiilor Gopo actorul Iurie Darie va fi recompensat cu Premiul pentru intreaga cariera, iar Tamara Buciuceanu-Botez va primi Premiul Gopo pentru intreaga activitate.

Cu premii speciale vor fi rasplatiti scenografa Lidia Luludis, pentru o cariera de creatoare cu o filmografie impresionanta, si Dumitru Gaita, unul dintre cei mai prolifici asistenti de camera din cinematografia romaneasca a ultimei jumatati de veac.

Premiul Publicului, acordat filmului autohton cu cel mai mare succes de box office in anul precedent, va reveni la editia din acest an productiei "Nasa", regia Jesus del Cerro, Virgil Nicolaescu, distribuita de MediaPro Distribution, care a fost urmarita de 26.765 de spectatori platitori de bilet.

Premiile Gopo sunt premii cinematografice romanesti oferite de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si va fi transmisa in direct la ProCinema, online pe www.voyo.ro, www.premiilegopo.ro si pe Cocor Media Channel.

Pentru al doilea an consecutiv Andi Moisescu va fi gazda galei in timp ce Amalia Enache si Mircea Solcanu vor prezenta, de la ora 19,00, sosirea invitatilor pe covorul rosu.

Anual, sunt recompensate cele mai importante realizari cinematografice nationale din cursul anului precedent.

Numele festivalului vine de la Ion Popescu Gopo, drept omagiu pentru aniversarea celor 50 de ani de la castigarea Palme d'Or-ului pentru "Cel mai bun scurt metraj de animatie" de catre cineastul roman.

Trofeul este creatia sculptorului Adrian Ilfoveanu iar "modelul" il constituie celebrul omulet al lui Gopo.

Prima editie a avut loc la 26 martie 2007, la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#premii Gopo film romanesc, #nominalizari premii Gopo , #film romanesc