Razvan Savescu, regizorul filmului "America, venim!": La New York, ne-au tras pe dreapta 4 masini de politie Interviu

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 08:02
14660 citiri
Razvan Savescu, regizorul filmului "America, venim!": La New York, ne-au tras pe dreapta 4 masini de politie Interviu
Foto: americavenim.ro

Un film romanesc, o comedie surprinzator de buna, bantuie prin cinematografele din Romania. "America, venim!", un film despre calatoria unor actori romani la New York si aventurile lor in cautarea unor venituri mai mari, se bucura de experienta regizorului Razvan Savescu si a producatoului Tudor Giurgiu.

Filmul pare a iesi din tiparul subiectelor grave caracteristice noului val romanesc, fara insa a-i lipsi o nota de tristete si melancolie. Regizor si coautor al scenariului, Razvan Savescu a povestit pentru Ziare.com complicatiile survenite in cursul filmarilor din New York.

"Autobuzul de scoala din film mergea foarte incet, eram cu fire pe afara, cu proiectoare. In cinci minute au aparut doua masini de politie care ne-au tras pe dreapta, apoi alte doua", povesteste Razvan Savescu.

Filmul are un subiect usor, dar care nu se transforma intr-o susanea, cum s-a intamplat de multe ori cu acest gen de filme.

De la bun inceput nu mi-am dorit sa fie o comedie declarata, in care sa apas doar pe latura comica a situatiilor sau a personajelor, ci m-a interesat sa vorbesc despre conditia artistului din Romania care pleaca in America visand la "visul american", la cai verzi pe pereti.

In urma acestei idei apare si o tristete in film, o melancolie. Am tinut foarte tare si am vorbit si cu actorii sa nu ingroase mimica si jocul actoricesc, astfel incat sa fie un balans ok intre secventele de comedie si sa alterneze cu cele de tristete si dramatism in care personajele constientizeaza cu adevarat unde se afla pe planeta asta.

Care a fost traseul ideii?

A fost o intamplare fericita intr-o seara. Impreuna cu sotia mea, Oana Ioachim, care joaca si ea, si este si scenarista filmului, am iesit la o premiera la Teatrul Bulandra sa il vedem pe Gigi Ifrim care juca in piesa Arte. Apoi am iesit la un restaurant cu Tudor Giurgiu, prietenul nostru care este si producatorul filmului.

Acolo ne-am intalnit si cu Gigi Ifrim, intamplator, si am inceput sa povestim despre turneele actorilor prin lume. Tudor s-a amuzat teribil si a zis "Da, din asta vreau sa fac un film". Fiind si mai nebun decat noi a zis "...si vreau sa-l filmam la New York".

Eu cu Oana ziceam: "Esti nebun, cine o sa-ti dea tie aprobari, cine o sa-ti dea bani?". Iata-ne la finalul acestui drum care a durat trei ani, nu a fost deloc usor si sper sa ne bucuram noi, dar si publicul cu acest film.

Cat a costat sa faceti filmarile in SUA?

Strict in SUA nu stiu sa va spun, mai ales ca bugetul filmului nu s-a inchis, pentru ca noi suntem si cu campania de marketing, abia prin octombrie pot sa va spun cat a costat. In comparatie cu alte filme romanesti pot sa va spun ca este foarte low-budget.

Noi am castigat la CNC un concurs, am luat un grant de 120.000 de euro, ceea ce este foarte putin, si am fost obligati sa reducem mult din zilele de filmare. A avut 21 de zile de filmare, din care 10 au fost in Romania si 11 la New York.

Cum e sa filmezi in America?

Intamplarea care ne-a inspaimantat cel mai tare a fost cand in film a trebuit sa luam un autobuz de scoala clasic american, galben, care a devenit si parte importanta din afisul filmului. Noi, din cauza strazilor care sunt foarte proaste in New York, nu puteam filma nimic, si a trebuit sa iesim pe autostrada.

L-am rugat pe soferul columbian al autobuzului sa mearga foarte incet, eram cu fire pe afara, cu proiectoare. Normal ca li s-a parut foarte suspect asa ceva si in cinci minute au aparut doua masini de politie care ne-au tras pe dreapta.

S-a urcat politistul in autobuz si se uita la noi ca la niste mexicani care au trecut granita. L-a intrebat foarte serios pe sofer: "S-a intamplat ceva? Te-au sechestrat cumva?". A inceput ala sa-i explice ca filmam. "Ce filmati?" Dupa aia ne-au cerut actele, pasapoartele, ne-au dat jos din autobuz si au venit alte doua echipaje, de la Politia Canina.

Ca romanii, noi firele le legasem la bateria autobuzului, si nu ne-au mai lasat cu ele. Dupa patru ore ne-am lamurit, a venit si Tudor Giurgiu la fata locului impreuna cu producatorul american si am scapat, dar pentru noi a fost groaznic, pentru ca patru ore de filmare s-au dus cu politia.

Ati filmat in mai multe comunitati romanesti?

Nu, doar in New York. O alta intamplare haioasa a fost cand aveam de facut o scena cu un homeless si cu Mihai Calin. Aveam un actor, dar care nu avea poezia necesara si nu era atat de credibil. Ne-a ajutat Dumnezeu pe Broadway sa gasim un homeless adevarat, in Times Square, un etiopian homeless, de vreo 40 de ani. I-am dat 30 de dolari si a fost foarte fericit.

Nu-i venea sa creada ca joaca intr-un film. Scena a iesit foarte bine. Se adunase lumea ca la balci in spatele nostru, blocasem circulatia in Times Square. Eram siguri ca vine iar politia. I-am promis ca atunci cand vom merge in decembrie la Festivalul Filmului Romanesc de la New York, il chem si pe el la premiera.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Razvan Savescu regizor America venim, #Savescu regizor Giurgiu America venim, #Savescu regizor La bloc America venim , #film romanesc