Comedia romaneasca Undeva in Moldova a fost premiata la New York

Comunicat de presa
Duminica, 27 Octombrie 2019, ora 12:33
51950 citiri
Comedia romaneasca Undeva in Moldova a fost premiata la New York
Foto: Gala de premiere Pitch to Screen Film Awards

"Undeva in Moldova", scurtmetrajul realizat de o echipa de tineri creatori romani de film independent, premiat deja la "Under the Stars International Film Festival" de la Roma, a fost premiat in weekend si la gala "Pitch to Screen Film Awards", de la New York, pentru "Best student film".

Filmul are un subiect aparte. Doua culturi diferite, dar de aceleasi dimensiuni, se intalnesc si se confrunta "undeva" in Moldova, care devine in anul 2007, Estul salbatic pentru un politist de frontiera englez venit sa colaboreze cu Politia de Frontiera din Romania.

Regia filmului este semnata de Ligia Ciornei, o tanara si talentata creatoare de film, care la numai 26 de ani a regizat deja trei scurtmetraje si are in pregatire doua lungmetraje. Isi scrie singura scenariile, iar personalitatea sa artistica este deja puternic conturata.

In 2017, aceasta a participat pentru prima data la festivalul de film de la Cannes cu scurtmetrajul Vintage, o privire ironica asupra Romaniei comuniste, dintr-o perioada pe care nu a cunoscut-o direct, dar pe care o documenteaza constant prin povestile si oamenii pe care ii intalneste.

Ligia Ciornei pretuieste conceptul de echipa, asa ca in clipa in care l-a cunoscut pe Dan Dimitriu, in calitate de director de imagine (DP/DoP) la filmarile pentru Do You Believe In God, a inceput sa isi construiasca una.

"Filmul meu de Master, un scurtmetraj, a participat anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (Undeva in Moldova, Regia: Ligia Ciornei). A castigat Best Romantic Comedy Kubrik Editon la Roma si va participa la alte doua festivaluri internationale: New York si Toronto, unde se afla pe lista scurta, iar in Romania a fost in competitia de scurtmetraje studentestsi a festivalului Central European Film Festival din Timisoara", spune Dan Dimitriu, director de imagine si producator al filmului - alaturi de Ligia Ciornei.

(Foto: Festivalul de Film de la Cannes)

"Impreuna cu regizoarea Ligia Ciornei am realizat deja trei proiecte foarte interesante si suntem in cursul dezvoltarii celui de-al patrulea. In procesul de lucru al acestor filme s-a conturat o echipa de realizatori de film bine inchegata, care isi doreste sa faca un pas inainte si sa creeze primul ei lungmetraj ("Anul pierdut 1986" - n.red.)", marturiseste Dan Dimitriu. In rolul principal feminin va juca Isabela Neamtu, actrita la Teatrul Nottara din Bucuresti si care a facut parte si din distributiile filmelor "Undeva in Moldova" si "Vintage".

(Foto: Isabela Neamtu, Undeva in Moldova)

Cei trei fac parte dintr-o generatie care a incetat sa mai astepte ca lucrurile sa se intample; au ales in schimb, sa le faca sa se intample. Si recunoasterea nu a intarziat sa apara.

Filmul lor a luat primul premiu international in Italia, la Under the stars film festival - Best Romantic Comedy, Kubrik Edition.

A fost selectat si nominalizat in cadrul festivalurilor internationale de film din New York, la categoria Best Student Film si Toronto - Open World Film Festival, unde a ajuns pe lista scurta, in top 3, pentru Best Long Short. Sunt pasi importanti pentru un produs cinematografic romanesc independent.

(Video: Gala de premiere de la New York)

Ligia Ciornei s-a nascut la Suceava si este puternic influentata de aceasta zona, pe care o considera o adevarata mina de aur pentru inspiratie. Pitorescul unei lumi unice este suprins cu mult umor si multa duiosie de catre tanara realizatoare de film.

Trailer: Undeva in Moldova / Somewhere in Moldavia

Urmeaza "Anul pierdut 1986"

In continuare, echipa pregateste si primul lungmetraj, "Anul pierdut 1986". La 30 de ani de la caderea comunismului, acestia si-au propus realizarea debutului in lungmetraj cu un film "one-shot" (filmare dintr-o singura bucata, fara duble - n.red.), cum este si celebrul Birdman, care a luat Oscarul pentru imagine.

Desi s-au nascut dupa Revolutia din 1989, Ligia Ciornei si Dan Dimitriu vor spune cu umor si sinceritate povestea unei familii dintr-un sat din Romania comunista, a carei viata este afectata de accidentul nuclear de la Cernobil. Demersul cinematografic are la baza o poveste reala.

"Scenariul a fost finalizat, actorii au acceptat si abia asteapta sa inceapa filmarile la inceputul lunii noiembrie. Mentionez ca am fi prima echipa care isi va realiza debutul intr-un lungmetraj one-shot", spune Dan Dimitriu, directorul de imagine al filmului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Undeva in Moldova scurtmetraj, #film romanesc festival , #film romanesc