Cum iau nastere monstrii din filme Interviu

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 08:25
5336 citiri
Cum iau nastere monstrii din filme Interviu
Foto: Arhiva personala

Domeniul machiajului si al efectelor speciale este unul putin cunoscut in Romania si cu atat mai putin studiat. O romanca dornica sa afle totul despre acesta si pentru a ajunge sa transforme marii actori in monstrii infricosatori de pe marele ecran a plecat tocmai in Marea Britanie pentru a-si indeplini visul.

Iulia Roman si-a pus la bataie toate economiile sale si pe cele ale familiei, dar crede sincer in steaua ei, dupa cum a declarat intr-un interviu Ziare.com.

Ne-a povestit cateva dintre secretele acestei industrii, dand valul de mister de pe chipul creaturilor la o parte, aratandu-ne cum prind viata monstrii din filme.

Cum ai ajuns sa studiezi tocmai efectele speciale si machiajul de film?

Filmele mi-au placut dintotdeauna, insa dorinta de a face machiaj de film a venit mai tarziu. Pasiunea pentru machiaj a inceput intr-un mod foarte previzibil, din dorinta unei tinere fete de a fi frumoasa. Cum nu aveam bani sa urmez un curs de machiaj, sansa mi-a suras cand o mare companie de produse de infrumusetare angaja consultanti de frumusete. De unde nu stiam nimic despre arta transformarii, am ajuns sa public un ghid de machiaj.

Ce studii ai la baza? De unde fascinatia pentru machiaj si efecte speciale?

La baza am absolvit Facultatea de Comunicare si Relatii Publice si am lucrat mult timp ca jurnalist. In ultima perioada am scris si cronica de film, perioada care mi-a consolidat dragostea pentru marele ecran.

La inceputul carierei mele, in urma cu 14 ani, cand am inceput sa lucrez ca si consultant de frumusete, am urmat cursuri de specializare in machiaj si cosmetica. Cand am fost intrebate, la cursul de machiaj, daca cineva este interesat sa invete machiaj de cinema alaturi de un maestru care cauta asistent, imi amintesc ca nu mi s-a parut deloc tentant.

Pe atunci vedeam aceasta arta a iluziilor intr-un mod foarte limitat. Eram interesata doar de partea "glossy". Asta pana cand mi s-a intamplat sa fac machiajul pentru un scurtmetraj care, anul trecut, a rulat la Cannes. Este vorba de "Vaca Finladeza", in regia lui Gheorghe Preda, din 2012.

Chiar daca a fost vorba de un scurtmetraj, cele cinci zile pe platoul de filmare mi-au schimbat viata. De atunci, in fiecare dimineata ma trezesc si imi doresc sa fiu din nou acolo, pe platouri. Dupa acest proiect, am incercat sa patrund pe piata din Romania.

Mi-am pus portofoliul la punct, am contactat agentiile de publicitate si productie, insa jocurile erau de multa vreme facute. Atunci mi-am zis ca poate daca as fi avut mai multe cunostinte si mai multa experienta, as fi avut o sansa. Am fost placut surprinsa sa descopar ca in Anglia exista cursuri de specializare de trei ani si asa m-am hotarat sa plec din tara.

Filozofia mea de viata este sa mergi cat mai sus. Daca poti sa devii doctor, de ce sa te multumesti cu postul de asistenta medicala? Asa imi si doresc sa ajung, "doctor in efecte speciale".

Care a fost cea mai impresionanta transformare la care ai participat pana acum?

Cred ca una dintre cele mai mari realizari este machiajul de imbatranire. Este si partea de efecte speciale care ma atrage cel mai tare.

Acest gen de transformare - pentru ca in astfel de cazuri termenul de machiaj este depasit - este o piatra de incercare chiar si pentru profesionistii in domeniu. Am fost foarte mandra cand am reusit sa transform un tanar de 20 de ani intr-un batran de 70 de ani. Bineinteles, fiind prima incercare de acest gen, machiajul nu a fost perfect, dar a fost destul de aproape. Procesul a durat in jur doua luni.

Cat ai muncit cel mai mult la un machiaj?

Unul dintre proiectele care m-a solicitat cel mai mult si mi s-a parut cel mai greu de realizat a fost propunerea de macheta pentru modulul Creature Design.

Atunci cand se realizeaza un film de anvergura, mai intai laboratoarele de efecte speciale realizeaza o miniatura a creaturii care va aparea pe ecran. Prima mea "creatura" mi-a pus la incercare fiecare muschi si neuron. A fost prima mea sculptura complexa. Am avut si momente cand am crezut ca nu o sa reusesc. Dupa trei luni de munca, creatura arata cam asa:

"Opera" ta poate fi vazuta in vreun film sau urmeaza?

Proiectele in care m-am implicat pana acum au fost scurtmetraje. Mai am de studiat inca un an pana a ma lansa pe piata cu adevarat. "Creatura" de mai sus o sa apara intr-un scurtmetraj, "The Catchers".

Din punctul tau de vedere, care este filmul cu cea mai spectaculoasa metamorfoza sau unde efectele au fost cu adevarat impresionante?

Personal, imi plac transformarile foarte credibile, cum ar fi cea a lui Antony Hopkins in Alfred Hitchcock sau a lui Nicole Kidman in Virginia Woolf si lista poate continua.

Cred ca cel mai tare, insa, m-a impresionat machiajul din "Planeta Maimutelor" (2001 - Tim Burton). Machiajul generalului Thade (Tim Roth) m-a impresionat atat de tare, incat l-am ales ca proiect pentru ultimul an. De altfel, transformarea actorului intr-o maimuta veritabila a fost posibila datorita unui mare make up artist, Rick Baker, care este supranumit "Regele maimutelor" si cu care sper sa ajung sa lucrez intr-o zi.

Exista o arta a uratului? Intre o diva machiata pentru o sedinta foto si un monstru pregatit pentru un film, care ar fi punctele comune?

Categoric efectele speciale in machiaj sunt arta si stiinta, in acelasi timp. Desigur, suntem obisnuiti sa respingem ceea ce consideram dezgustator. Marea majoritate a publicului ia efectele speciale ca pe ceva de la sine inteles. Daca sunt bine realizate, nici nu le bagi in seama, daca sunt proaste, intregul film se transforma intr-o parodie.

Nu iti trece prin cap ca o echipa intreaga a muncit poate luni pentru doar cateva secvente de filmare.

Intre machiajul de infrumusetare si cel de efecte speciale nu prea exista puncte comune, cu exceptia faptului ca ambele trebuie sa fie perfecte si credibile pentru publicul carora le este destinat.

Machiajul de film, in general, si efectele speciale, in particular, sfideaza regulile. Putem vorbi chiar de un antimachiaj. Cum ne folosim de diverse trucuri pentru a face figura umana mai atragatoare in machiajul clasic de infrumusetare, in cinema apelam la diverse metode pentru a face fata umana cat mai reala si mai credibila, chiar daca asta nu inseamna intotdeauna frumusete.

Ce studiezi tu se preda si in Romania? De ce ai mers tocmai in Marea Britanie?

Din cate stiu eu, nu. E posibil ca lucrurile se se fi schimbat insa intre timp.

Povestea romanului care face efecte speciale pentru filmele de la Hollywood

Cum te-ai adaptat la viata in Regat? Ce-ti lipseste?

As putea spune ca viata in Regat imi place si cred ca m-am adaptat destul de bine. Nici clima nu mi se pare atat de imposibila. Imi lipsesc prietenii, familia, marea si muntii, dar in rest nu regret deloc decizia.

Te-ai lovit de prejudecati legate de romani?

Din pacate, prejudecatile exista si ce e mai rau este ca am inceput si eu sa am prejudecati fata de tara care m-a "adoptat". Intrucat universitatea la care studiez este in partea de nord a tarii, unde nu sunt atat de multi imigranti, am simtit o oarecare reticenta, mai ales la cursuri, atat din partea profesorilor, cat si din partea colegelor.

In general, atitudinea este una de raceala "servita" in cel mai dragut si politicos mod posibil, ceea ce e si mai frustrant pentru firea noastra pasionala de latini.

Intr-un fel, experientele nu tocmai placute m-au facut mandra de caldura cu care noi, romanii, primim strainii. Cred ca suntem mult mai calzi, toleranti si mai ales deschisi. Spre deosebire de alte popoare, nu avem impresia ca totul se reduce la tara noastra si ca suntem centrul Universului.

Ce sacrificii ai facut pentru a studia aceasta disciplina in Marea Britanie?

Practic, am jucat totul pe o singura carte. Am renuntat la tot ce aveam in tara, inclusiv o mica afacere. Toate economiile familiei au fost directionate pentru a ma sustine aici, iar cheltuielile sunt imense.

Am avut un soc, in prima zi, cand de abia aterizasem pe tarmul reginei si o simpla cafea de la automat costa o lira, iar tot bugetul meu de intretinere pentru urmatoarele luni era de 1.500 de lire. Inca sunt in acei ani de sacrificiu si readaptare.

Cineva care ar vrea sa studieze machiajul si efectele speciale in Marea Britanie ce ar trebui sa stie?

Piata pentru efecte speciale este deja inundata. Desigur, nu am fost avertizata de aceasta situatie atunci cand am dat interviul de admitere. De abia dupa aceea ti se spune ca iti vor trebui zece ani sa patrunzi in industrie. Eu sper sa reusesc mai devreme.

Un alt aspect, nu stiu cata relevanta are, e ca 95% dintre studenti sunt fete. In plus, daca altcineva s-ar decide sa faca acest pas, trebuie sa fie constient de faptul ca este nevoie o dedicare si implicare totala. In plus, nu exista nicio garantie ca dupa ce vei termina cursul vei lucra in domeniu.

Ce urmeaza dupa finalizarea studiilor din punct de vedere profesional? Care e urmatorul pas?

Urmatorul pas va fi mutarea la Londra, unde sunt toate oportunitatile de angajare. Imi doresc sa am propriul meu laborator de efecte, dar sunt constienta ca la inceput va trebui sa lucrez pentru cineva consacrat.

Te-ai mai intoarce in Romania?

O astfel de meserie nu poate fi practicata decat in cateva locuri din lume. Londra, Marea Britanie sunt astfel de exemple. Deci raspunsul este "Nu".

Barbatilor britanici le-ai face vreun retus?

Da, mai multe. As incepe prin a mixa mai multe pasiuna in personalitatile lor introvertite.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#machiaj efecte speciale filme, #industrie efecte speciale filme, #studii machiaj efecte speciale filme, #Iulia Roman efecte speciale filme , #filme