Documentarul "The Gatekeepers", nominalizat la Oscar, in competitia Cinepolitica

Marti, 19 Martie 2013, ora 23:08
1636 citiri
Documentarul "The Gatekeepers", nominalizat la Oscar, in competitia Cinepolitica

Competitia Festivalului International de Film Cinepolitica, care se va desfasura in perioada 2-7 aprilie, la Cinema Studio si Elvira Popescu din Bucuresti, este intregita anul acesta de alte patru titluri proiectate in premiera in Romania.

Filmele cu tematica politica sunt premiate in festivaluri sau luate in considerare la Oscar.

Unul dintre acestea este The Gatekeepers/ Cerberii, in regia lui Dror Moreh, nominalizat anul acesta la Oscar, categoria "Cel mai bun documentar". Pentru prima data, printr-o serie de marturisiri fara precedent si imagini de arhiva inedite, sunt dezvaluite secretele ascunse ale Shin Bet, agentia de securitate interna a Israelului.

Un alt film de neratat din programul Cinepolitica este Lore, de Cate Shortland, propunerea Australiei la Oscar si castigatorul Premiului Publicului la Festivalul de la Locarno.

Condusi de Lore (Saskia Rosendahl), o adolescenta de 14 ani, cinci copii calatoresc printr-o tara devastata, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Sunt fiii si fiicele unor ofiteri nazisti, ramasi fara sprijin dupa moartea lor si nevoiti sa-si puna increderea tocmai in cei pe care stiau ca ar trebui sa-i urasca.

Incet-incet, ei incep sa puna sub semnul intrebarii tot ceea ce ii invatasera parintii, intr-o drama superba, excelent primita de criticii si spectatorii din toata lumea.

Despre razboi si responsabilitate vorbeste si thriller-ul Redemption Street/ Calea izbavirii, in regia lui Miroslav Terzic.

Un procuror sarb porneste o investigatie despre o formatiune paramilitara care actiona in Croatia, Bosnia si Kosovo si care a disparut fara urma.

Demersul lui se transforma pe parcurs intr-o confruntare personala, descoperirea pe care o face la un moment dat ii va schimba viata.

In distributie figureaza doi mari actori: Rade Serbedzij, cunoscut si din multe productii hollywoodiene, si Uliks Fehmiu, premiat la Festivalul de la Sarajevo pentru rolul din film.

In cel de-al optulea film din competitia Cinepolitica, Rock the Casbah, de Yariv Horowitz, actiunea se muta in Teritoriile Ocupate, in 1989, cand niste tineri soldati incearca sa-si gaseasca puncte de sprijin in haosul care-i inconjoara.

Cand unul dintre soldati este ucis, soarta a patru camarazi israelieni si a unei familii palestiniene este pecetluita. O drama intensa, recompensata cu Premiul International Confederation of Art Cinemas la Festivalul de la Berlin.

Detalii despre celelalte patru titluri din competitie pe cinepolitica.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#film nominalizat Oscar Cinepolitica, #filme festival cinepolitica Bucuresti , #filme