Filme de Cannes, la Bucuresti: Despre Ucraina, conflicte si cenzura

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 21:03
1798 citiri
Filme de Cannes, la Bucuresti: Despre Ucraina, conflicte si cenzura

Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa, autorul documentarului Maidan, despre protestele din Ucraina, revine la Les Films de Cannes a Bucarest, in perioada 24 - 30 octombrie.

Un alt invitat special este regizorul Radu Mihaileanu, producatorul filmului Caricaturistes - Fantassins de la democratie, portretul a 12 artisti care incearca sa schimbe lumea desenand.

Festivalul, care va avea loc la Cinema Patria, Studio si Elvira Popescu, aduce alte doua filme mult-asteptate de la Cannes: The Tribe, distins cu Marele Premiu Semaine de la Critique, si Timbuktu, premiat de Juriul Ecumenic.

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte ale momentului va fi discutat la Bucuresti de un martor direct al evenimentelor din Piata Independentei din Kiev: Sergei Loznitsa.

Prezent la prima editie a Les Films de Cannes a Bucarest, cu My Joy (2010), regizorul revine in octombrie cu Maidan, un documentar despre protestele din Ucraina, lansat anul acesta la Cannes.

Impreuna cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice din culisele conflictelor care au dus la moartea a catorva zeci de oameni.

Potrivit criticilor, Maidan este, deopotriva, un document istoric si o opera de arta impresionanta.

Extrem de vocal impotriva lui Vladimir Putin, Sergei Loznitsa declara la Cannes ca regimul de la Moscova duce o "campanie de teroare" impotriva celor care i se opun, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov, arestat de cateva luni de serviciile secrete rusesti.

Loznitsa s-a nascut in Belarus, a crescut la Kiev si a studiat la Institutul Cinematografic de Stat din Rusia. Timp de mai mult de zece ani, incepand din 1996, a calatorit prin Rusia si a regizat 12 documentare multi-premiate. Primul lungmetraj de fictiune, My Joy, l-a adus in competitie la Cannes. A revenit cu In the Fog (2012), care a castigat Premiul FIPRESCI si l-a confirmat ca pe una dintre cele mai importante voci ale cinema-ului contemporan.

Despre cenzura si arta in zone de conflict va vorbi si Radu Mihaileanu, renumitul cineast roman stabilit in Franta. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturistes - Fantassins de la democratie, regizat de Stephanie Valloatto si lansat intr-o proiectie speciala la Cannes.

Pornind de la prietenia sa cu celebrul Plantu, caricaturistul "Le Monde" de mai bine de 40 de ani, Mihaileanu a avut ideea unui documentar in care artisti din diferite colturi ale lumii sa povesteasca despre lupta lor cu democratia, prin caricaturi.

Alaturi de Plantu, in film apar alti 11 "infanteristi ai democratiei" din Rusia, Tunisia, SUA, Burkina Fasso, China, Algeria, Coasta de Fildes, Venezuela, Israel si Palestina.

In Rusia, de pilda, talentatul Mihail Zlatkovsky, cenzurat de regimul lui Putin, lucreaza ca sofer clandestin de taxi. Radu Mihaileanu se va intalni cu publicul si cu presa din Romania.

Din Ucraina vine si socantul The Tribe, regizat de debutantul Miroslav Slabospitki si distins cu Marele Premiu al sectiunii Semaine de la Critique. Actiunea se petrece intr-o scoala pentru surdo-muti, actorii sunt non-profesionisti surdo-muti, iar filmul nu contine nici dialog, nici subtitluri.

Un tanar ajunge in internatul acestei scoli si intra in anturajul unei gasti care se ocupa cu prostitutia. Dupa ce se indragosteste de una dintre fete, incearca sa sparga regulile lumii brutale si absurde in care a intrat.

"The Tribe nu prea seamana cu nimic din ce ai vazut pana acum", semnala "Film Comment", adaugand: "A fost cel mai surprinzator, mai inventiv si mai tulburator film de anul acesta, de la Cannes".

Un alt subiect fierbinte pe agenda lumii este abordat in Timbuktu, de Abderrahmane Sissako, castigator al Premiului Juriului Ecumenic la Cannes si propunerea Mauritaniei la Oscar.

Pornind de la o stire despre un cuplu omorat cu pietre pentru vina de a fi avut copii in afara casatoriei, Sissako urmareste transformarile din tara sa natala, Mali, dupa venirea islamistilor fundamentalisti.

In Timbuktu, altadata un oras bogat in traditii, tinerii fanatici inarmati au interzis placeri simple, ca muzica sau fotbalul, si vegheaza agresiv la pastrarea regulilor impuse in special femeilor.

"Filmul i-ar putea ajuta pe oameni sa inteleaga ce se petrece acolo", a declarat Sissako la Cannes, facand referire la gruparea radicala ISIL.

Timbuktu este cel de-al treilea film al sau proiectat la Cannes, dupa Waiting for Happiness (2002) si Bamako (2006).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#filme Festival Cannes Bucuresti, #filme istorice festival Cannes , #filme