Un film incomod: Juliette Binoche, in rolul amantei sculptorului Auguste Rodin (Video)

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 20:30
3492 citiri
Un film incomod: Juliette Binoche, in rolul amantei sculptorului Auguste Rodin (Video)

"Camille Claudel 1915", filmul biografic despre fosta studenta si amanta a sculptorului francez Auguste Rodin, artista Camille Claudel, va intra in cinematografe incepind de vinerea aceasta, 24 ianuarie.

Regia este semnata Bruno Dumont (Humanite, Flanders, La vie de Jesus), iar in rolul lui Camille Claudel este interpretat de actrita Juliette Binoche (English Patient, Three Colors: Blue, Cache, Chocolat).

Camille Claudel, amanta lui Rodin timp de 15 ani

Nascuta in 1864 in Nordul Frantei, Camille Claudel este o sculptorita, sora mai mare a scriitorului Paul Claudel. Camille Claudel este mai intai studenta lui August Rodin, apoi devine amanta lui pentru urmatorii 15 ani. Il paraseste pe sculptor in 1895, la varsta de 31 de ani.

Dupa 1905 apar semnele unui dezechilibru psihic. Isi distruge o mare parte din statui, dispare pentru lungi perioade de timp, manifesta simptome de paranoia si este diagnosticata ca schizofrenica. Il acuza pe Rodin ca i-a furat ideile si ca a pus la cale asasinarea sa.

In 1913, dupa moartea tatalui ei si dupa 10 ani de izolare petrecuti inchisa in studioul sau din Paris, familia (in special fratele ei) o interneaza mai mult sau mai putin fortat intr-un spital de boli mintale de la periferia Parisului. Apoi, in 1914, pentru a o adaposti de avansarea trupelor nemtesti in Franta, pacienta este mutata intr-un azil din provincia Vaucluse, sudul-estul Frantei. Diagnosticul aminteste de "mania persecutiei bazata pe imaginatie si falsa interpretare a realitatii".

"Camille Claudel 1915" este o adaptare libera bazata pe corespondenta dintre Paul Claudel si sora sa, Camille, precum si pe inregistrarile medicale de la acea vreme.

Cum a aparut ideea filmului

Regizorul Bruno Dumont povesteste ca a primit un SMS de la actrita Juliette Binoche cu rugamintea de a lucra impreuna exact cand citea o carte despre perioada in care sculptorita franceza era internata.

"Stiam ca Juliette are cam aceeasi varsta cu Camille Claudel din acele timpuri. In plus, imi doream foarte mult sa fac genul acesta de film, despre incarcerare si inactivitate", spune regizorul.

De cealalta parte, actrita Juliette Binoche isi aminteste momentul: "Bruno mi-a zis: 'Aceasta femeie nu face absolut nimic, este neutra - neutra e unul din cuvintele lui favorite - asa ca noi o vom urmari in acest nimic'".

Personalul medical si pacientii, "actori" de ocazie

"Ideea mea era sa filmez oameni normali care sufera de boli mintale", recunoaste regizorul. "Asa ca, a trebuit sa cautam un loc in care platoul de filmare sa se afle in vecinatatea imediata a bolii. Cu alte cuvinte, a unui spital in care doctorii sa fie de acord sa lase pacientii sa fie parte din filmul meu."

Acest loc a fost gasit, asa ca majoritatea surorilor medicale, a personalului medical si chiar a pacientilor nu sunt actori, ci oameni reali, care au acceptat sa apara in acest film. Juliette Binoche chiar a fixat aceasta regula: toata lumea din platoul-spital sa o strige pe numele personajului ei, "Camille", si nu Juliette.

Regizorul spune ca sarcina lui, apropo de lucrul cu personalul medical si pacientii, oameni fara pregatire actoriceasca, n-a fost prea grea: "N-am avut prea mult de facut: deschideam camera si filmam. Alexandra era Alexandra, Jessica era chiar Jessica. E adevarat ca, ori de cate ori strigam Actiune!, ceva neasteptat se intampla. Insa neasteptatul era binevenit, chiar necesar in genul acesta de proiect."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#film Camille Claudel, #premiera film Camille Claudel, #Camille Claudel amanta sculptor, #film biografic Juliette Binoche , #filme