Alexandru Tomescu si celebrul concert de Mendelssohn la Sala Radio

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 19:11
999 citiri
Alexandru Tomescu si celebrul concert de Mendelssohn la Sala Radio
Foto: Bogdan Dinca

Alexandru Tomescu - solist al Orchestrelor si Corurilor Radio si unul dintre cei mai cunoscuti violonisti romani, care se bucura de privilegiul de canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu - sustine primul sau concert in noua stagiune a Salii Radio, vineri, 16 octombrie, de la orele 19.00.

De asemenea, evenimentul prezentat de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului Mihail Agafita - prim dirijor si director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Nationale a Republicii Moldova - propune o intalnire speciala cu repertoriul simfonic ceh. Artistul a pregatit doua partituri semnate de cei mai mari compozitori ai Cehiei: Vltava - celebra compozitie a lui Smetana, "parintele" muzicii cehe si Simfonia a VIII-a de Dvorak, considerat cel mai popular compozitor ceh.

Seara se va deschide cu Vltava (Bedrich Smetana) - cea mai cunoscuta parte a suitei de sase poeme simfonice intitulate Ma vlast ("tara mea natala"), fiecare poem fiind o descriere a locurilor, istoriei si legendelor din regiunea Boemiei. Lucrarea pe care o veti asculta la Sala Radio, cunoscuta si sub titlul sau german Die Moldau, este un superb tablou muzical al unuia dintre cele mai mari rauri din Boemia, urmand imaginar traseul de la izvoare spre varsare, prilej de a evoca muzical scene de viata sateasca, imaginea ruinelor si castelelor din Boemia, obiceiuri populare din regiune si imaginea orasului Praga prin care trece Vltava.

In interpretarea lui Alexandru Tomescu, cei prezenti vor asculta apoi una dintre cele mai apreciate partituri pentru vioara: Concertul in mi minor pentru vioara si orchestra semnat de Mendels Sohn, o frumoasa lucrare a repertoriului romantic.

Evenimentul se va incheia cu Simfonia a VIII-a, creatie a celuilalt mare compozitor ceh - Antonin Dvořak - partitura dirijata la premiera absoluta de la Praga, din 1890, chiar de Dvořak si conceputa cu prilejul alegerii sale in cadrul Academiei de Stiinta, Literatura si Arte din Boemia.

Mai mult detalii despre eveniment, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#spectacol Alexandru Tomescu 2015, #Alexandru Tomescu Sala Radio , #spectacole