Sapte evenimente muzicale marcheaza 85 de ani de la primul semnal Radio Romania

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 22:32
1678 citiri
Sapte evenimente muzicale marcheaza 85 de ani de la primul semnal Radio Romania

"Alo, Alo, aici Radio Bucuresti!" sunt cuvintele auzite pentru prima oara de ascultatorii romani pe 1 noiembrie 1928, cu prilejul difuzarii primei emisiuni a Societatii de Difuziune Radiotelefonica, asa cum era denumit atunci serviciul public de radio, institutie ce poarta astazi numele de Societatea Romana de Radiodifuziune - SRR (cunoscuta sub numele de brand Radio Romania).

2013 este asadar un an aniversar ce puncteaza 85 de ani de istorie a radioului public, dar implicit si a Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, intrucat Orchestra Nationala Radio a luat nastere in acelasi an 1928, din initiativa si sub conducerea compozitorului Mihail Jora. Acesta a propus infiintarea unui ansamblu care sa interpreteze in direct diferite genuri de muzica si a fixat data primului concert de muzica simfonica in 30 noiembrie 1928, deschizand astfel prima stagiune muzicala Radio 1928-1929. Concertul a fost transmis in direct din studio-ul special amenajat, iar publicul l-a ascultat in fata aparatelor de radio. Pana la inaugurarea concertelor cu public in studio avea sa mai treaca ceva timp...

Dupa ce in primavara acestui an Orchestrele si Corurile Radio au oferit deja melomanilor o serie de evenimente dedicate acestei aniversari - cum ar fi turneele din China (Shanghai) si Republica Moldova (Chisinau), dar si concerte extraordinare la Bucuresti, la finalul lunii octombrie si culminand cu data de 1 noiembrie, o intreaga saptamana de seri de sarbatoare este programata la Sala Radio.

Duminica, 27 octombrie (17.00), Orchestra de Muzica Populara Radio va invita la concert, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoras.

"85 DE ANI DE RADIOFOLCLOR" este genericul sub care se va desfasura evenimentul, in care veti aplauda interpreti renumiti ai scenei folclorice, alaturi de tinere talente descoperite si lansate de Radio Romania: Lucretia Ciobanu, Victoria Darvai, Domnica Trop, Stefania Rares, Gavril Prunoiu, Ionela Prodan, Constantin Enceanu, Cornelia Ardelean, Ion Ghitulescu, Elena Jurjescu Todi, Marcel Parau, Florin Ologeanu, Gabriela Tuta, Sebastian Stan, Ioana Ardelean, Zina Ghitulescu, Andreea Haisan, Paul Ananie, Ilie Caras Letitia Boroi, Narcisa Baleanu, Ciprian Pop, Stefania Strejescu, Ansamblul Burnasul-Alexandria etc. Invitat special al serii va fi Constantin Arvinte. Spectacolul este realizat cu sprijinul Televiziunii Favorit.

Inceputul saptamanii ne propune un eveniment extraordinar dedicat unuia dintre cele mai prestigioase ansambluri corale din Romania: Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. A doua formatie muzicala aparuta in existenta Radio Romania, Corul Academic Radio a fost aplaudat pe scene din Germania, Bulgaria, Spania, Grecia, Cipru, Israel etc., a colaborat adesea cu orchestre de renume, sub baghete de prestigiu din tara si din strainatate.

Luni, 28 octombrie 2013 (19.00), la Sala Radio, nu pierdeti concertul "UN SECOL DE FOLCLOR CORAL ROMANESC", o intalnire cu cele mai frumoase si indragite cantece traditionale, ca "Ana Lugojana" sau "Iac-asa"! Piesele pe care le veti asculta suprind motive muzicale din folclorul autentic sau sunt concepute in maniera folclorica autohtona, toate ilustrand pe deplinspiritul popular romanesc. Isi vor da concursul solistii Eugenia Neagu, Cristian Mihail Paraschiv, Cornel Popusoi, Gabriel Banica, pianista Carmen Sandulescu, violonistii Liviu Ofiteru, Adrian Ilie, chitaristul Aurel Frangulea si Aurel Tanase, Valeriu David - percutie. Eveniment prezentat de Veronica Canelea.

Gratie raspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut salile din 17 orase din Romania in 2012 in cadrul turneului sau de atunci denumit "Va place Bach?", marti, 29 octombrie (19.00), unul dintre cei mai des aplaudati muzicieni romani, violoncelistul Razvan Suma, ajunge la Bucuresti la capatul noului sau turneu intitulat acum "Va place... BRAHMS?".

Miercuri, 30 octombrie (19.00), un alt eveniment de neratat este programat pe afisul Salii Radio! O seara speciala de arii si duete baroce, oferita de Orchestra de Camera Radio si doi invitati de marca al caror nume nu mai are nevoie de nici o prezentare. Veti avea sansa de a o aplauda pe mezzosoprana Ruxandra Donose, care a fost solista a Operei din Viena si se bucura de o cariera impresionanta pe toate scenele lirice europene si contratenorul Cezar Ouatu, cunoscut publicului roman mai ales prin participarea la EUROVISION 2013, de asemenea un muzician cu o biografie artistica ce cuprinde cele mai importante teatre lirice. Repertoriul serii va propune apreciate fragmente ale celor mai mari creatori ai muzicii baroce: Handel, Bach, Monteverdi, Gluck, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea.

Orchestra Nationala Radio revine in fata publicului in cadrul Saptamanii Radio Romania 85 prin concertul prezentat joi, 31 octombrie 2013 (19.00), o sarbatoare a institutiei transformata intr-o sarbatoare a muzicii prin cei patru artisti reuniti pe scena! Rareori veti avea ocazia de a va bucura, intr-un singur eveniment, de artisti ca dirijorul Cristian Mandeal, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Razvan Suma si pianistul Horia Mihail, cei trei fiind solisti concertisti ai Orchestrelor si Corurilor Radio Romania. Programul nu putea fi decat unul deosebit: suita Tablouri dintr-o expozitie (Musorgski - versiunea orchestrata de Ravel), Concertul in do major pentru vioara, violoncel, pian, si orchestra semnat de Beethoven si compozitia enesciana Suita pentru orchestra nr. 1 in do major.

Vineri, 1 noiembrie (19.00), chiar in ziua ce marcheaza efectiv cei 85 de ani de radiodifuziune in Romania, Sala Radio va gazdui un alt eveniment special: recitalul de la Bucuresti al turneului national Vioara lui George Enescu (editia a II-a), sustinut de violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail. Gabriel Croitoru a obtinut prin concurs dreptul de a canta pe vioara Guarneri ce a apartinut lui Enescu, care se afla in administrarea Muzeului National"George Enescu". Conceptul turneului este unul cu totul special: daca de obicei privilegiatii evenimentelor artistice importante sunt locuitorii marilor orase, cei doi muzicieni au ales sa duca fascinatia muzicii clasice mai departe, in locuri lipsite de viata artistica, in satele din Romania. Programul serii inseamna lucrari semnate de: Beethoven - Sonata nr. 8 in sol major pentru pian si vioara, Enescu - Impromptu concertant in sol bemol major pentru vioara si pian, Ravel - Tzigane, rapsodie de concert, Tartini - Sonata in sol minor pentru vioara solo - "Trilul diavolului" si Chausson - Poemul pentru vioara si pian.

Analia Selis, solista de origine argentiniana aplaudata pentru prima oara de publicul din Romania in 2004 la Festivalul International Cerbul de Aur si apoi in cadrul unui mare numar de concerte solo, revine pe scena dupa o scurta pauza in activitatea sa artistica, datorata noii ipostaze de... mamica! Duminica, 3 noiembrie, 19.00, Analia Selis va propune un frumos concert alaturi de Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor. In prima parte a evenimentului, solista va canta alaturi de doi invitati speciali: chitaristul argentinian Julio Santillan, special sosit la Bucuresti pentru concert si violoncelistul Razvan Suma, alaturi de care Analia Selis a mai conceput cateva proiecte speciale. Un repertoriu care nu va va lasa asezati pe scaun si va va provoca la dans este pregatit pentru eveniment: folclor latino-american, muzica din Brazilia, cantece in spaniola si portugheza, seara din care nu putea lipsi tango-ul argentinian.

Biletele sunt disponibile pewww.bilete.ro, in oficiile Postei Romane,in Magazinele Inmediosemnalizate"Bilete.ro", in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#concerte Sala Radio, #evenimente muzicale Sala Radio, #concerte orchestre radio romania , #spectacole