Ziua Radioului aniversata cu hit-uri ale muzicii clasice la Sala Radio

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 21:30
912 citiri
Ziua Radioului aniversata cu hit-uri ale muzicii clasice la Sala Radio
Foto: Radio Romania

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic - Beethoven si Grieg, o partitura monumentala ca Simfonia a III-a - Eroica si doi apreciati muzicieni romani, dirijorul Tiberiu Soare si pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite in concertul aniversar oferit vineri, 31 octombrie 2014 (19:00) de ORCHESTRA NATIONALA RADIO, in onoarea ZILEI RADIOULUI.

La 1 noiembrie 1928, cu 86 de ani in urma, avea loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societatii de Difuziune Radiotelefonica, institutie ce poarta astazi numele de Societatea Romana de Radiodifuziune - SRR (cunoscuta sub numele de brand Radio Romania).

Sub bagheta unuia dintre cei mai apreciati dirijori romani ai momentului, Tiberiu Soare, dirijor sef al Orchestrelor si Corurilor Radio si cu participarea pianistului Horia Mihail, solist concertist al acelorasi ansambluri, au pregatit un program special la Sala Radio.

Seara se deschide cu o lucrare romaneasca - Privelisti moldovenesti (Mihail Jora). Alegerea nu este una intamplatoare: numele muzicianului roman este strans legat de istoria Radio Romania si a ansamblurilor muzicale ale institutiei. Orchestra Nationala Radio a luat nastere in acelasi an 1928, din initiativa si sub conducerea compozitorului Mihail Jora. Acesta a propus infiintarea unui ansamblu care sa interpreteze in direct diferite genuri de muzica si a fixat data primului concert de muzica simfonica in 30 noiembrie 1928.

Programul serii va cuprinde doua creatii celebre ale repertoriului simfonic: Concertul in la minor pentru pian si orchestra, semnat de Grieg la doar 24 de ani, lucrare puternic influentata de folclorul norvegian si de peisajul fascinant al fiordurilor din tara natala a compozitorului si Simfonia a III-a - Eroica, partitura dedicata initial de Beethoven lui Napoleon Bonaparte.

Biletele sunt disponibile pewww.bilete.ro, in oficiile Postei Romane,in Magazinele Inmediosemnalizate"Bilete.ro", in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#spectacol aniversar Radio Romania, #spectacol Orchestra Radio Romania , #spectacole