The New York Times, despre Teatrul Evreiesc de Stat: Un refugiu pentru cultura idis din Romania

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 23:30
5415 citiri
The New York Times, despre Teatrul Evreiesc de Stat: Un refugiu pentru cultura idis din Romania
Foto: teatrul-evreiesc.com.ro

Teatrul Evreiesc de Stat este refugiul pentru cultura idis din Romania moderna care este tinuta astfel in viata.

Asa incepe un amplu articol din The New York Times, despre vechea cladire din centrul Bucurestiului si despre comunitatea de evrei a Capitalei.

La cateva minute de mers pe jos de forfota din centrul Bucurestiului, Teatrul Evreiesc de Stat, aflat pe o mica strada, creeaza o imagine dezolanta, scrie Kit Gillet la inceputul articolului sau.

Teatrul este unul dintre putinele vestigii ale ce era odata o mare comunitate de evrei in Romania si unul dintre putinele teatre profesionale ramase in Europa care functioneaza in limba idis - un dialect al limbii germane, care este vorbit cu precadere de evreii din Europa Centrala si de Est, fiind secole la rand limba materna a evreilor askenazi din aceasta parte de lume.

In anul 2014, din cauza ninsorilor, acoperisul s-a prabusit, iar teatrul s-a inchis pentru doi ani, fiind redeschis in luna noiembrie, insa la sfarsitul anului 2015 figura pe lista cladirilor cu risc seismic care aveau nevoie de lucrari de consolidare.

La redeschidere sa, teatrul avea acoperisul reparat, interiorul revopsit, iar instalatia electrica veche de decenii fusese in sfarsit schimbata.

"In ultimii doi ani, a fost dificil sa supravietuim. Am sustinut reprezentantii pe unde am putut", a spus managerul teatrului, Maia Morgenstern, care a jucat si in celebrul film al lui Mel Gibson, "Patimile lui Hristos".

Scurta istorie a teatrului si comunitatii evreiesti in Romania

Primul teatru din Romania a fost infiintat in anii 1870, in Iasi, in timp ce actualul teatru din Capitala a fost infiintat in 1940 si a ramas deschis in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in ciuda faptului ca multi evrei din Romania au fost trimisi in lagarele de munca.

Apoi, in perioada comunista, Nicolae Ceausescu a demolat mare parte din cartierul evreiesc, pentru a face loc viziunii sale arhitecturale de tip sovietic pentru oras.

"Ceausescu a demolat tot cartierul acesta. Nu a ramas decat teatrul. Casa dupa casa, strada dupa strada, demolate. A fost un ocean de ruine. Nu au demolat teatrul, insa era intr-o stare foarte proasta. Fara caldura, fara curent electric. Era aproape o ruina", a spus Maia Morgenstern.

Desi autoritatile comuniste au permis spectacolele in idis, actorii s-au folosit de faptul ca multi dintre membrii audientei se bazau pe traducerea din casti, putand astfel sa "ocoleasca" cenzura comunista.

"Pentru ca vorbeam in idis pe scena, puteam spune lucruri care nu erau permise sa fie spuse in Romania. Audienta avea casti, iar colegii nostri traduceau in romana, dar sareau peste partile sensibile", a spus Rudi Rosenfeld, actor evreu in varsta de 75 de ani, care a fost implicat la teatru inca de mic copil.

Pana la sfarsitul anilor '80, cea mai mare parte a populatiei evreiesti plecase, iar zona din jurul teatrului si-a pierdut treptat legaturile evreiesti. Anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial si, apoi, decizia tarii de a permite unui mare numar de evrei sa emigreze in masa in Israel, in schimbul banilor si ajutorului din aceasta tara, au imputinat populatia evreiasca locala. Cei mai multi dintre cei care au ramas au plecat dupa anul 1989, cand a cazut regimul comunist.

In prezent, se estimeaza ca populatia de evrei din Romania este de sub 11.000, de la circa 800.000 inainte de Al Doilea Razboi Mondial. In Bucuresti au mai ramas doar cateva mii.

Ratacind prin cartier, este usor sa ratezi cele cateva semne ramase din istoria evreiasca a zonei: doar cateva cladiri religioase, deseori ascunse in spatele blocurilor comuniste urate, si teatrul, mai scrie autorul articolului.

Actori de Broadway si piese cu doi spectatori

"Am jucat pe Broadway si in teatre regionale de pe tot cuprinsul Statelor Unite, insa acest teatru, proportiile si acustica sa sunt fantastice", a spus Allen Lewis Rickman, un actor american care a jucat pe aceasta scena, in timpul unui festival international idis, care a avut loc in luna noiembrie.

"Sunt ingrijorata in legatura cu supravietuirea teatrelor profesionale idis. Vrem sa continuam traditia vorbitului si interpretarii in idis. Nu vreau sa transform acest teatru intr-un muzeu, este foarte viu", a mai subliniat si Maia Morgenstern.

Aceasta spune ca au fost si momente in care erau mai multi actori pe scena decat spectatori in sala: "Am jucat si pentru doi oameni". Insa, in ultimii ani, inainte ca acoperisul sa se prabuseasca, actorii au avut parte de audiente mult mai mari.

De altfel, atunci cand acoperisul s-a prabusit, actorii nu s-au resemnat si au intins o platforma in fata teatrului, au montat instalatii de iluminat si au jucat inconjurati de zapada.

"Cand am inceput in acest loc, aveam 18 ani. Acum am 55. Mereu m-am gandit 'inca doi ani si acest teatru va muri'. Acest gand dureaza de 36 de ani", incheie Maia Morgenstern, zambind.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#New York Times Teatrul Evreiesc, #cultura idis Teatrul Evreiesc de Stat, #Teatrul Evreiesc redeschis, #Teatrul Evreiesc de Stat Bucuresti, #Maia Morgenstern Teatrul Evreiesc de Stat , #teatre