Faust, de Silviu Purcarete. Sau cum sa vezi o avanpremiera a Iadului

Sambata, 04 Mai 2013, ora 13:06
6229 citiri
Faust, de Silviu Purcarete. Sau cum sa vezi o avanpremiera a Iadului

Imaginati-va o piesa de teatru care sa va ramana in memorie toata viata, indiferent daca v-a placut sau v-a oripilat. Pe urma ganditi-va ca nu exista nimic asemanator si uitati orice piesa de teatru vazuta, orice sala de spectacole, orice alte personaje, orice alte sunete sau efecte vizuale. Pentru ca nimic nu se aseamana cu o plimbare pana in Iad si inapoi.

Prea putini sunt cei care au vazut opera regizorului Silviu Purcarete - punerea in scena a capodoperei lui Goethe - pentru ca biletele pentru o reprezentatie in Sibiu sunt epuizate cu vreo trei saptamani inainte. Trebuie sa ai ceva noroc si perseverenta pentru a prinde un loc pe scaun.

Iar pentru ca orice teatru ar fi prea mic pentru desfatarea reprezentatiei, a fost aleasa o hala uriasa. Hala Balanta. Si poate ca niciun teatru nu ar fi facut fata la ce ar fi urmat.

Silviu Purcarete, laudat de presa britanica

Piesa te cuprinde in primele minute, fara sa stii ca esti pe cale sa fii atras si sa-ti vinzi sufletul asemenea personajului sau, doar pentru a sorbi mai departe replicile iscusite, sunetul, imaginile milimetric de artistice. Astfel, pretul cerut de Mefisto pentru toata bunatatile lumii pare a capata o ratiune.

Pe masura ce minutele trec, nu-ti vine sa privesti macar o secunda ceasul. Cei aproape 500 de spectatori asezati pe scaunele nenumerotate uita ca sunt intr-o hala industriala, nu vad peretii de tabla si geamurile sparte, uita si ca se afla in fata unei piese de teatru. Intepretarea draceasca a Ofeliei Popii - dracul Mefisto -, serpuieste in mintile privitorilor.

Presa britanica, despre "Faust-ul" lui Purcarete: Un proiect grandios

Pe britanici i-a fermecat spectacolul lui Purcarete, inca din 2009, numindu-l "cea mai acida experienta teatrala din aceasta viata". Britanicii, adica urmasii lui Shakespeare! E de inteles, scenele care reprezinta explicit elemente sexuale - sexul oral, pedofilia, zoofilia -, violenta, sangele, focul si elementele pirotehnice, animalele folosite, costumele, machiajul, totul iti arata un preview al Iadului. Esti dus acolo si iti provoaca fiori uitand ca este doar un spectacol.

Povestea binecunoscuta a poemului lui Goethe, cu batranul savant ademenit de Mefisto, este presarata de tipete diavolesti, zeci de personaje imbracate in alb care creeaza un haos ce nu putea fi mai mare, care alearga spre scena din spatele scaunelor, corul de fete ce vine sa linisteasca putin spectatorul... Inainte de aparitia personajelor cu capete de porc, care ii invita pe privitori sa se ridice de pe scaune, moment in care scena se desparte in doua, iar decorul din spatele sau se deschide.

Spatiul de dincolo absoarbe martorii, pasind pe un covor de iarba adevarata - cu miros si culoare - in spatele scenei, intr-un decor si mai dracesc, in care o femeie goala, imbracata doar in sange si intr-un halat descheiat poarta deasupra tuturor, pe o tava, un cap de porc, mergand printre spectatori. In care nu stii in care parte sa privesti, in care vrajitoarele tipa si intind mainile deasupra ta in Noaptea Valpurgiei.

Intr-un final, spectatorii revin pe scaune, neindraznind sa se bucure, iar piesa isi continua marsul spre firescul sfarsit al creatiei lui Goethe. Frica sau uimire, orice traire aleasa din nenumaratele simtite in acele momente este indreptatita. Oricare ar fi sentimentul, stii ca spectacolul trebuia vazut.

Scenografie si o actrita desavarsita - premii UNITER obtinute in anul 2008, la un an de la premiera productiei Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu. Recunosti, la iesirea din hala, ca acestea sunt doua dintre secretele cu care Silviu Purcarete si-a vrajit spectatorii si nu numai, cu reprezentarea satanica a operei lui Johann Wolfgang von Goethe, "Faust".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Faust teatru Silviu Purcarete, #Purcarete spectacol Faust, #Faust teatru Sibiu, #Silviu Purcarete regizat Faust , #teatre