Filmul saptamanii: RocknRolla - englezesc, prin definitie

Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 08:06
961 citiri
Filmul saptamanii: RocknRolla - englezesc, prin definitie
Foto: Imdb

RocknRolla este cea mai recenta creatie a regizorului-scenarist Guy Ritchie, care, dupa doua esecuri notabile (Swept Away si Revolver), se intoarce la stilul sau favorit si cel mai aclamat: umorul negru al mafiotilor britanici de la orice nivel ierarhic.

Povestea pare a fi simpla la prima vedere, dar toti fanii Guy Ritchie stiu ca nimic nu e ceea ce pare in filmele sale. Pe scurt, un cap mafiot londonez (Tom Wilkinson) se pregateste sa incheie o afacere foarte profitabila cu un afacerist rus, doar ca se impiedica in cateva detalii aparent insignifiante, cum ar fi disparitia tabloului norocos al rusului si jafurile constante pe care acesta trebuie sa le suporte.

Cu participarea unei gasti de escroci de mana a treia (Gerard Butler, Idris Elba si Tom Hardy), lucrurile se complica si mai mult, si fiecare parte apeleaza la metodele specific ne-ortodoxe pentru a gasi tabloul. Unde mai pui ca nici rusul nu e un simplu afacerist.

Fara indoiala, regizorul englez stie sa creeze personaje. Fiecare dintre ele, fara exceptie, este unic, bine definit si cu personalitate. Fiecare are o poveste de spus, are un anumit stil si o argumentare pe masura. Nimic nu este relativ la personajele sale.

Sunt puternice, credibile si memorabile. De la nume si pana la faptele oribile pe care le comit, personajele lui Guy Ritchie sunt elaborate, "inzestrate" cu tot felul de vicii si slabiciuni si puse in fata unor situatii contrare tuturor conceptiilor pe care ei le sustin cu atata verva.

Cand aceste personaje interactioneaza, nu exista moment in care sa nu rosteasca ceva memorabil, inteligent si mai ales sarcastic.

Dialogurile in RocknRolla sunt geniale, la fel ca si cei ce le transpun cu atata nonsalanta pe ecran.

Intr-adevar si accentul englezesc face diferenta, dar cand personalitatile unice isi dezvaluie secretele (drogatul care filosofeaza, spre exemplu) sau durii isi "dau arama pe fata" (afaceristul rus incearca sa fie romantic), toate acestea in situatii criza, veti fi martorii unor momente de umor veritabil.

Actorii sunt alesi numai din scoala britanica de film, una din cele mai respectabile si totodata productive din lume. Din numarul mare de actori principali, este de remarcat Tom Wilkinson (nominalizat la Oscar pentru rolul din Michael Clayton) a carui maiestrie este confirmata de momentele remarcabile de improvizatie.

Stilul de redare a imaginii este specific englezesc. Luand in calcul si subiectul stufos, cu multe personaje, intorsaturi de situatii si conflicte, scenele sunt concise, cu un scop precis, si montate in asa fel incat sa serveasca claritatii subiectului. Uneori, imaginile se desfasoara ca un sketch, alternand cu momente de fast/slow-motion, o formula ce functioneaza si nu este folosita abuziv.

RocknRolla nu este Snatch (filmul de referinta a lui Guy Ritchie) si duce lipsa de momente dramatice. Cu toate acestea, va fi o delectare pentru oricine decide sa-l vizioneze.

Replica favorita

Lenny Cole: "There's no school like old school and I'm the f...king Head-Master! That's why they came to me!"

Russian bodyguard: "Do you think you should have lend him the painting?"

Uri: "It makes the peasant feel royal! Don't spoil it. We need him!"

Scena favorita

Partida de palmuit

Cronica realizata de Alecu Chelaru

Movies and Business

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#RocknRolla, #Guy Ritchie, #Tom Wilkinson, #Gerard Butler, #Idris Elba, #Tom Hardy , #teatre