Filmul Saptamanii: Shutter Island - Inchisoarea mintii (Video)

Vineri, 19 Martie 2010, ora 12:42
1909 citiri
Filmul Saptamanii: Shutter Island - Inchisoarea mintii (Video)
Foto: Imdb

In longeviva sa cariera, regizorul Martin Scorsese nu a abordat niciodata genul thriller. Desi orice a purtat amprenta sa a fost un succes, thriller-ul nu a fost pe placul sau. Iata ca, acum, Scorsese regizeaza un thriller prin definitie si o face in stilul specific, marcant.

Actiunea filmului este plasata in 1954, pe insula-fortareata Shutter Island devenita spital ce gazduieste cei mai periculosi bolnavi mintali pe care alte institutii i-au refuzat.

Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) si Chuck Aule (Mark Ruffalo), doi detectivi cu trecut dubios, sunt trimisi sa investigheze disparitia unui pacient (Emily Mortimer) in conditiile in care este imposibil sa evadezi de pe insula.

Atmosfera filmului este tensionata chiar din primele minute. Muzica, vremea proasta si cadrele apropiate stabilesc evident caracteristica noir a filmului. Insula este inspaimantatoare cu malurile abrupte, zidurile sinistre si mimele gardienilor si pacientilor la un loc, cel putin inchizitorii.

La fel sunt si apartitiile doctorului Cawley (Ben Kinglsey) care pare a avea un singur scop: sa impiedice bunul mers al anchetei.

Momentele de thriller provin insa din bagheta magica a regizorului Scorsese: scenele flash-back ce dezvaluie trecutul lui Teddy sunt finisate la perfectie, luminile si miscarile camerei se potrivesc ideal, dialogurile cu subtext in abundenta, iar actorii, in special DiCaprio, exceleaza la fiecare gest.

Violenta nu este covarsitoare, dar tensiunea crescanda parca prevesteste si sporeste momentele violente, lasand urme adanci in psihicul spectatorului.

Toate aceste tehnici aduc aminte de The Shining, al genialului Stanley Kubric, si isi merita locul printre clasici. Shutter Island este un thriller-psihologic necrutator si inteligent, pe alocuri dur si admirabil din punct de vedere vizual.

Replica favorita

Teddy: "You know this place makes me wonder: which would be worse? To live as a monster or to die as a good man?"

Movie and Business

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Martin Scorsese Shutter Island, #Leonardo diCaprio thriller , #teatre