Targul iconarilor, la Muzeul Taranului Roman

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 17:40
1566 citiri
Targul iconarilor, la Muzeul Taranului Roman

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri se va desfasura in acest an la Muzeul Taranului Roman (MTR), in perioada 12 - 14 septembrie. La fel ca in anii trecuti, de Ziua Crucii se praznuieste cu mesteri, iconari, cruceri si artisti.

Praznicul tine trei zile, din 12:00 pana in 14 septembrie, de la zece dimineata la sase seara si e plin de semne. "Cumparam sau ne bucuram ochiul si inima cu troite si cruci, icoane si izvoade, pristolnice si pecetare, miniaturi, ingeri tesuti, mozaicuri, povesti despre cruceri si atelierele lor. Panzaturi, prescuri si oale de praznic, vin pentru pomenire. Postim cu dulceturi, compoturi, painisoare, mere si nuci", potrivit unui comunicat remis, vineri, Ziare.com.

Targ alternativ la cele traditionale, cel al iconarilor si al mesterilor cruceri este un targ mic, cu un numar de 30 - 50 de participanti. Targul nu-si propune un rating comercial; este mai degraba un tip de act cultural care incearca sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care provine.

Incercam prin expozitii, ateliere, instalatii sa reconstituim o tipologie a obiectului de gen, care redescopera frumusetea formei si a tiparului vechi, dublata de inovatiile interesante care creeaza cazuri atipice atat in creatiile traditionale cat si in cele contemporane.

"Reactivam spatiul verde din jurul bisericii din curtea muzeului cu o reiterare a instalatiei crucilor din satul Salcia de Dolj facute de Paul Balaci, mester crucer care va fi prezent si anul acesta cu o noua serie de cruci in cadrul targului", informeaza acelasi comunicat.

14 septembrie, ora 17:00, Concert de muzica psaltica, Grupul Nectarie Protopsaltul - manastrirea Stravopoleos, sala Foaier

12 - 28 septembrie - Troite / Semne / Locuri, expozitie la Sala Foaier

Expozitia isi propune prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial: cercetare a unor troite din zona Buzaului. Recompunem fragmentar un spatiu traversat si umplut de semne ale sacrului.

Incercam o inventariere si o tipologie sumara a troitelor din satele in care am inceput cercetarea in anul 2007 si construim un traseu vizual prin printuri fotografice, dublate de texte si de un instrumentar de teren finalizate in caietul expozitiei.

In dialog cu povestea troitei reconstruim povestea atelierului printr-o serie de micro-instalatii care descriu laboratorul interior al unor artisti, mesteri iconari, mesteri cruceri.

Biletul de intrare la targ costa 4 lei sau 2 lei (elevi, studenti, pensionari), iar programul expozitiei este de la 10 la 18.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#iconari, #targ, #Clubul Taranului Roman , #teatre