Colindele si traditiile Sarbatorilor de iarna, explicate de preoti

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 21:05
8443 citiri
Colindele si traditiile Sarbatorilor de iarna, explicate de preoti

Lunile decembrie-ianuarie sunt pline de sarbatori religioase si nu numai, toate de o insemnatate majora pentru toti romanii. Fiind atat de pretuite, in traditia populara au aparut o multime de obiceiuri, dar si cantecele denumite colinde.

In functie de fiecare eveniment in parte, romanii s-au deprins cu urmatoarele traditii, dupa cum povestesc reprezentantii Bisericii:

Craciun

Craciunul, sau Nasterea Domnului, este cu siguranta sarbatoarea cu prilejul careia se canta cle mai multe colinde. Totul incepe cu ziua de Ajun, in cae preotii din fiecare comunitate, fie ea oras sau sat, merg din casa in casa si canta "Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru...", toti oamenii trebuind sa se inchine in fata crucii si sa o sarute, in semn de smerenie si respect.

Apoi incepe colindatul celor mici, care canta "Colindetele" si "Buna dimineata!", in noaptea de Ajun, iar apoi "Steaua". Copiii care aleg acest colind poarta in fiecare casa in care merg o bucata de carton pe care este reprezentata nasterea Domnului.

Oamenii care ii primesc sunt considerati binecuvantati, caci isi arata pretuirea catre Dumnezeu. Copiii sunt rasplatiti in mod traditional cu mere, nuci, covrigi si alte fructe.

Acestea sunt colindele ce nu lipsescc sub nicio forma, dar numarul cantecelor inchinate nasterii lui Iisus Hristos este mult mai mare, incluzand: "Astazi s-a nascut Hristos", "Colindul Craciunului", "Am plecat sa colindam", "Trei magi de la Rarasit", "Ziurel de ziua", etc.

In traditia crestina, de nelipsit este bradul impodobit. Acesta semnifica doua lucruri: pe de o parte eternitatea, "arborele lumii", intrucat ramane mereu verde, pe de alta parte aduce aminte de izgonirea lui Adam si Eva din rai, caci in traditia populara, bradul era impodobit cu mere rosii.

Anul nou

Si de anul nou sunt colinde traditionale, menite sa exprime bucuria de a trece intr-o noua etapa, de a insufla belsug si sanatate oamenilor prin ale caror case trec colindatorii. Aceste cantece sunt pline de vitalitate si forta, avand versuri dintre cele mai diverse. Sunt dinamice, expresive, fiind creatii populare. Nu exista o anumita persoana care le-a creat, ci poporul roman, in timp. Asemenea colinde sunt Capra, plugusorul, Sorcova, Ursul.

In traditia populara, data de 31 decembrie are o insemnatate mare, fiind data mortii si a readucerii la viata a ordinii cosmice.

Traditii de boboteaza

Boboteaza reprezinta botezul Domnului, zi in care se face la biserica Aghiazma Mare, din care trebuie sa bea fiecare membru al familiei, sa se stropeasca prin casa, prin gospodarie. Se spune ca si pomii, de sunt stropiti cu aghiazma, vor creste mai mari si vor rodi mai cu spor. Traditia spune ca in aceasta zi apele curg in sens invers, inapoi catre izvor.

In zonele unde sunt lacuri si rauri mai mari, preotul arunga o cruce in apa si flacaii din sat inoata care sa o aduca inapoi primul, castigatorul avand prosperitate si numai noroc in anul ce tocmai a inceput.

Sfantul Ion

Sfantul Ion urmeaza imediat Bobotezei, aceasta fiind seara in care baietii din sat merg cu "Iordanul". Iordanitul consta in aruncarea in aer de 3 ori a membrilor familiei sau acar a barbatului sau a celor care poarta numele de Ion.

Aceasta traditie reprezinta putere, vigoare, dar si cresterea tinerilor si pastrarea sanatatii oamenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#traditii sarbatori, #colnde sarbatori, #colinde Craciun, #traditii colinde Craciu, #colinde Anul Nou , #timp liber