Eveniment unic in Europa la Castelul Corvinilor din Hunedoara

Vineri, 01 Mai 2015, ora 13:52
6036 citiri
Eveniment unic in Europa la Castelul Corvinilor din Hunedoara
Foto: Autoritatea Nationala pentru Turism

Prima editie a Targului European al Castelelor s-a deschis vineri, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, pe lista expozantilor fiind cuprinse 21 de castele sau palate importante din sase tari europene, pe parcursul urmatoarelor trei zile acestea urmand sa-si prezinte oferta turistica prin care spera sa atraga un numar cat mai mare de vizitatori.

In numai cateva ore de la inaugurarea oficiala, pe la standurile amenajate in Sala Dietei au trecut sute de turisti atrasi de ineditul eveniment, dar mai ales de posibilitatea de a cunoaste si alte locuri frumoase, potrivite ca viitoare destinatii de vacanta.

"Targul European al Castelelor este un eveniment deosebit pentru Castelul Corvinilor si pentru municipiul Hunedoara. Speram sa devina o traditie", a declarat primarul Viorel Arion, care s-a aratat increzator in potentialul de dezvoltare economica al orasului vazut prin prisma turismului de nisa reprezentat de castel.

"Daca pana acum am trait din metalurgie, este momentul sa invatam sa traim din turism. O spun in cunostinta de cauza, din pacate, metalurgia nu mai are un viitor ca acum 20 de ani si este momentul sa ne construim viitorul pe baza oportunitatilor pe care le avem", a completat Arion.

Opinia sa este impartasita si de primarul orasului Veles, Slacio Csadir, o localitate din centrul Macedoniei, care a fost declarata Capitala Culturala a tarii sale, in acest an. Prezent la deschiderea Targului European al Castelelor, primarul macedonean a mentionat ca orasul Veles va organiza pe parcursul acestui an 222 de evenimente culturale.

"Suntem un oras cu o arhitectura foarte frumoasa si cu o mostenire culturala bogata. In discutiile pe care le-am purtat cu primarul din Hunedoara si cu alti membri ai echipei sale, am descoperit ca avem multe puncte in comun pe taramul cultural. Avem si un trecut industrial similar, Veles fiind al doilea centru industrial din fosta Iugoslavie", a spus primarul orasului Veles, mentionand ca localitatea pe care o reprezinta este cunoscuta turistilor din Romania prin festivalurile ce au fost organizate acolo.

Eveniment unic in Europa

Pregatirile pentru Targul European al Castelelor au inceput inca de anul trecut, dupa o idee a autoritatilor locale, evenimentul fiind unic in Europa.

Principalul castig al Castelului Corvinilor din Hunedoara, dar si al celorlalti expozanti este unul de imagine, este de parere directorul acestuia, Costin Tinca. Acesta a declarat ca are in plan constituirea unei asociatii din care sa faca parte castelele care au fost prezente la Hunedoara si care sa organizeze actiuni comune de promovare.

Castelul Corvinilor, coperta ghidului de calatorie Lonely Planet pentru Romania si Bulgaria

"Este un castig pentru ca atat timp cat lucram impreuna putem castiga impreuna. Ne dorim ca impreuna cu expozantii prezenti la Targ sa gasim o forma de asociere si sa ne promovam reciproc, sa incercam sa dezvoltam acest turism de nisa ce este reprezentat de castele si de monumentele istorice.

La finalul targului vom avea o intalnire unde vom incerca sa stabilim o forma de asociere si actiunile viitoare", a afirmat directorul Castelului Corvinilor.

Printre castelele sau palatele reprezentate la editia din acest a Targului European al Castelelor se afla nume cunoscute din Romania, cum sunt:

  • Palatul Brukenthal din Sibiu
  • Castelul Bran
  • Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia
  • Turnul cu Ceas din Sighisoara
  • Cetatea Fagarasului
  • Castelul Cantacuzino

De peste hotare au venit la targ reprezentanti de la:

  • Castelul de la Mota (Spania),
  • Institutul Patrimoniului National din Cehia,
  • Palatul Regal din Godollo (Ungaria)
  • Palatul Balchik (Bulgaria)
  • Muzeul Rakoczi (Ungaria)
  • Cetatea Shumen (Ungaria)

Cu totii si-au pregatit standuri cat mai atractive, cu pliante si filme de prezentare, iar o parte dintre ei au imbracat tinute croite dupa modele medievale sau specifice zonei din care provin.

Turistii sunt intampinati de cavalerii si domnitele de la Castelul Corvinilor, impreuna cu care pot face fotografii sau pot atinge replicile unor arme folosite in Evul Mediu.

Pentru zilele urmatoare, au mai fost pregatite lansari de carte, o expozitie de tablouri, auditii de muzica medievala sau o montare de teatru in stil medieval dupa piesa "A treia teapa" de Marin Sorescu.

Sambata seara va avea loc premiera filmului documentar "Istorii despre Vlad Voievod Draculea'" iar apoi un bal medieval.

Duminica sunt programate un turnir medieval, demonstratii si lectii de tir cu arcul.

Targul European al Castelelor se va incheia duminica si poate fi vizitat zilnic intre orele 9:00-17:00, fara nicio taxa suplimentara in afara biletului de intrare la Castelul Corvinilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Targul European al Castelelor Hunedoara, #Targul Castelelor Corvinilor , #timp liber