In Parcul Natural Vacaresti a fost inaugurata poteca biodiversitatii urbane - are 2,5 km si sapte zone tematice

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 18:20
3705 citiri
In Parcul Natural Vacaresti a fost inaugurata poteca biodiversitatii urbane - are 2,5 km si sapte zone tematice
Foto: Parcul Natural Vacaresti

In Parcul Natural Vacaresti a fost inaugurata, joi, prima poteca de vizitare, cu o lungime de aproximativ 2,5 km si avand in componenta sapte zone tematice indicate prin panouri de informare.

Cele sapte zone tematice sunt dedicate: pasarilor de zavoi, pasarilor de apa, vietii acvatice, reptilelor si amfibienilor, mamiferelor, vizuinii de vidra si peisajului. Accesul pe poteca incepe din Splaiul Unirii 168, este liber si se poate face atat individual, cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundatiei Comunitare Bucuresti.

Citeste si Biciclesti in Vacaresti: Primul traseu de 8 km a fost inaugurat in parcul natural

Durata unui tur este de aproximativ 1,30 h. Pentru a se inscrie pentru un tur ghidat, persoanele interesate trebuie sa expedieze un e-mail la adresa contact@parcnaturalvacaresti.ro. Potrivit regulamentului, in parc sunt strict interzise: pescuitul, focul, depozitarea deseurilor, smulgerea sau distrugerea vegetatiei, accesul cu motoare, eliberarea in zona a animalelor de apartament.

Helmut Ignat, membru fondator al APNV, a precizat ca observatorul de pasari, panourile informative si indicatoarele montate de catre asociatie nu reprezinta "foarte putin, ci exact ceea ce trebuie, exact ceea ce se poate intalni in parcurile naturale din lume". El a mentionat ca a vizitat numeroase arii naturale urbane protejate, iar numitorul comun al acestora consta in faptul ca ele reprezinta o "oaza de liniste". El a mai precizat ca parcul, cu o suprafata de 184 ha, este unul de dimensiuni medii.

"Nu o sa vedem hipopotami, rinoceri, girafe, milioane de pasari zburand, daca venim la ora 12:00 pentru o ora si dam o tura. Oamenii trebuie sa vina cu asteptari corecte, sa se bucure de stuf, de sunetul pasarilor, al vantului", a spus el.

Directorul executiv al asociatiei, Dan Barbulescu, a precizat ca in acest an parcul a fost vizitat de aproximativ 2.000 de persoane, in fiecare zi fiind primite cereri in aceste sens din partea scolilor si a altor grupuri de persoane interesate.

Vlad Cioflec, biolog si ranger urban specializat in servicii de ghidaj si educatie ecologica, a declarat ca sarpele reprezinta punctul "de maxima atractie" al tururilor prin parc, dar si o "resursa educationala extraordinara". El a mentionat ca multi adulti au in minte "tot felul de mituri" despre animale, precum faptul ca broasca raioasa ar da raie sau cucuveaua ar prevesti moartea.

"Imi doresc foarte foarte mult ca oamenii sa accepte ideea de altfel de recreere, o recreere activa, in mijlocul naturii, in care doar sa contemplam. Am trait foarte mult cu ideea ca trebuie sa luam insecta, sa ii punem un bold, sa o ducem in insectar; o planta e frumoasa daca e presata si pusa intr-o colectie; o broasca e buna in borcan si iei o nota mare la scoala. Trebuie sa renuntam la lucrurile astea", a precizat el.

Cioflec si-a exprimat convingerea ca, din cei 2.000 de copii pe care i-a condus prin parc, "cel putin 1.900 au inteles mesajul" promovat de catre membrii asociatiei, "ca toate creaturile merita respectul si intelegerea" oamenilor. El le spune de fiecare data celor mici ca nu exista motive sa se teama de serpii din zona Bucurestiului.

"Pasiunea mea cea mai mare este sa lucrez cu copiii si sa ii transform in mici exploratori urbani, sa imi amintesc cumva de vremurile cand si eu eram acel pusti care mergeam descult prin cartier, cu cheia de gat si cauta broaste si gaze si toate cele. O vizita la noi are doua componente de baza: vizitarea observatorului si vizitarea parcului. Dar nicio vizita nu poti sa spui ca seamana cu alta. Intr-o zi e mai racoare, intr-o zi e mai cald, odata gasesti serpi, odata gasesti testoase, cateodata vezi vidra, cateodata vezi doar pasari", a spus el.

Citeste si La pas prin Delta Vacaresti, paradisul verde dintre betoanele Bucurestiului (Galerie Foto)

In parc exista opt-zece vidre, un animal "foarte discret, jucaus", dar in acelasi timp "foarte sensibil", care prefera zonele linistite, a explicat Barbulescu.

"Este specie protejata si in acelasi timp un indicator al zonei, al ecosistemului. Atunci cand specialistii au vazut urmele de vidra in Parcul Vacaresti au zis: 'Acolo e treaba serioasa'. (...) Nu au vazut-o, i-au vazut urmele. (...) Am desemnat traseul tematic astfel incat accesul oamenilor sa aiba un impact cat mai mic asupra naturii de aici", a spus el.

APNV lucreaza in parteneriat cu Primaria Generala a Capitalei, Administratia Nationala Apele Romane si cu un numar de 12 ONG-uri, institute de cercetare si de invatamant.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Poteca biodiversita ii urbane Vacaresti, #Poteca biodiversita ii urbane, #Bucuresti Poteca biodiversita ii urbane , #timp liber