In sezonul vinului, invata cum sa alegi unul de calitate - Interviu cu un somelier

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 07:37
7563 citiri
In sezonul vinului, invata cum sa alegi unul de calitate - Interviu cu un somelier
Foto: Marius Bratu

A venit toamna, sezonul vinului, si pana ca iarna sa puna stapanire pe vreme avem timp sa ne bucuram papilele gustative cu roadele vitelor de vie.

Ziare.com a discutat cu somelierul Marius Bratu (Domeniul Muntean), care activeaza de aproape 20 de ani in industria vinului.

Specialistul ne-a vorbit despre cum au evoluat gusturile romanilor in materie de vin, dar ne-a oferit si cateva ponturi pentru a alege un vin de calitate care sa ne rasfete in serile de toamna.

Ce fel de vinuri consuma romanii? S-au schimbat gusturile in ultimii ani si, daca da, cum? Aleg cu mai multa grija?

In primul rand, ne bucuram ca romanii isi indreapta din ce in ce mai mult atentia catre vin, in detrimentul altor bauturi. Chiar daca tari cu o traditie indelungata in domeniu, Franta si Italia, domina atat productia, cat si consumul la nivel mondial, cererea a crescut in Romania si ne bucuram sa vedem ca segmentul premium a crescut.

Din ce am observat, in relatia directa cu clientii si cu restaurantele, romanii prefera vinurile autohtone, iar clasamentul ar fi: alb-rose-rosu. De asemenea, vinul sec incepe sa fie in topul preferintelor, in detrimentul vinului demi-sec sau demi-dulce. Dat fiind ca au aparut foarte multi producatori noi pe piata, cred ca si consumatorul incepe sa fie tot mai atent la vinul ales - la brand, la regiunea din care provine (terroir), la soi.

Suntem in plina toamna. Ce vinuri ne recomandati pentru acest sezon?

Suntem in plina toamna, iar daca vremea frumoasa mai persista, recomand rose-urile lejere (de exemplu, Zana Roza - Merlot Rose Domeniul Muntean, Cote des Roses Rose de la Gerard Bertrand, un vin din regiunea franceza Laguedoc, care castiga teren si care in prezent este supranumita "comoara ascunsa" a Frantei). Pentru zilele mai reci, recomandarea mea ar fi sa ne delectam cu un vin rosu italienesc Chianti Ser Lapo de la Mazzei - "parintele" vinului Chianti clasic sau un vin ceva mai corpolent spaniol Pesquera - Pesquera Crianza).

Dintre cele romanesti, recomand Zana Purpurie (D.O.C Dealu Mare), un Cabernet Sauvignon autentic, foarte reprezentativ pentru Dealu Mare, zona viticola recunoscuta pentru acest soi, fiind pozitionata la aceeasi latitudine cu zona Bordeaux (unde 90% dintre soiuri sunt Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot). Un vin in care interventia oenologului a fost minima, obtinut din struguri recoltati manual, procesati prin zdrobire, fermentat la tancuri de inox, care a trecut printr-o maturare la sticla timp de 6 luni, pentru a imblanzi taninurile.

Ce combinatii nu se pot face niciodata intre mancaruri si vinuri? Care este regula de baza in acest sens?

Regula vin alb la carne alba sau vin rosu la carne rosie este deja desueta. Eu cred ca nu (mai) exista regula de baza in asocierea vinului cu mancarea si ca asocierile depind foarte mult de gustul si comportamentul consumatorilor. Desigur, un Sauvignon Blanc, fiind un vin mai putin corpolent, se preteaza foarte bine la o mancare mai sofisticata, pentru ca are avantajul de a nu ii acapara gustul.

Spumantele se preteaza foarte bine ca aperitive, insa pe de alta parte un spumant poate fi consumat alaturi de orice preparat, in orice moment al zilei (inclusiv la brunch). In rest, cred ca mai degraba consumul unui anumit tip de vin tine de context, de anotimp. Asa cum un vin rosu baricat, cu o corpolenta mare este recomandat in zilele de iarna friguroase.

Dar in privinta dulciurilor?

De obicei, se pot asocia foarte bine vinurile cu tartele, prajiturile cu ciocolata, placintele, dar savarinele, spre exemplu, nu se pot asocia decat cu vinuri fortificate. Eu consider ca sunt foarte multe tipuri de vin si sigur poti sa gasesti fiecarui preparat dulce o asociere potrivita. Un vin dulce natural care se preteaza foarte bine alaturi de desert este, de exemplu, Satinela, de la Marques de Caceres din Spania.

Dupa ce trebuie sa ne ghidam pentru a alege un vin bun?

Poti alege un vin de calitate, avand cateva cunostinte legate de denumirea de origine (DOC), soiurile de struguri si numele producatorului. De exemplu, vinurile care au denumire de origine controlata si trepte de calitate (D.O.C.) reprezinta cea mai inalta categorie de calitate. Producerea acestor vinuri se face in areale restranse si dupa reguli severe. Acordarea treptei de calitate este motivata de mai multi factori - continutul de zaharuri, proportia de boabe stafidite, atacul mucegaiului nobil - care sunt determinati in primul rand de momentul recoltarii.

Exista anumite semne distinctive pe eticheta pentru a recunoaste un vin de calitate sau este in functie de pret?

Eu cred ca pretul este criteriul principal, daca vorbim de producatori consacrati (peste 15 ani pe piata), iar la producatorii noi, D.O.C-ul este un criteriu de selectie.

Ce fel de vin nu trebuie sa bem niciodata? Cum recunoastem unul de foarte proasta calitate?

Nu cred ca exista un vin pe care sa nu il bem niciodata. Cred ca in fiecare putem gasi cel putin un motiv sa il cumparam/consumam.

Cateva recomandari general valabile atunci cand alegem un vin. Culoare, zona de provenienta, pret, soi de strugure, DOC, producator, aceasta este ordinea dupa care sa ne ghidam atunci cand alegem un vin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#cum alegi vinul, #somelier Marius Bratu, #interviu somelier Marius Bratu , #timp liber